A od kiedy jest problem, ile dziecko w sumie dziennie zjada i jak wygląda przybieranie na wadze? Może tak woli, że je często, ale mało? Jak dziecko się zachowuje przy karmieniu? Jest spokojne, czy marudne, płaczące?
Tego może być wiele powodów, poczynając od tego, że dziecko ma aktualnie takie upodobania, albo to przejściowy okres lub skok rozwojowy, a kończąc na tym, że faktycznie coś się dzieje.
lepiej iść do specjalisty i mam nadzieję, że lekarz pomoże . Mój w tym czasie pił 120ml bo już ma 5 miesięcy i w sumie dalej tyle pije. Zawsze tak Tobie pił mało ?
Po trzecim miesiącu u dzieci może być taki etap, że dziecko zaczyna mało jeść i nie wiadomo co się dzieje i rodzice w tedy idą do specjalisty, ale ponoć to etap normalny
Myślę, że tu kluczowa jest kwestia, co to znaczy, że dziecko "pije 30 ml co jakiś czas" i "często i mało". I jak się dziecko zachowuje przy karmieniu. Bo jak pije 30 ml, ale co pół godziny, godzinę, to nie wychodzi wcale tak mało, jak się to zliczy w ciągu doby. Za mało informacji tutaj mamy i można pod to podciągnąć zarówno normę, jak i patologię.
Mój też miał takie problemy z apetytem, choć może nie zjadał 30 ml, tylko więcej na jedną porcję. Pediatra stwierdziła, że to stan przejściowy i upały. No i jak tylko nastała jesień to mam inne dziecko, pije mleko aż miło, dużymi porcjami po4 x 200 ml na dobę, a nawet więcej (wliczam w to oczywiście kaszkę) i do tego obiadek i deserek. Zmiana jest więc diametralna. Dziecku może więc przeszkadzać w jedzeniu cokolwiek w warunkach zewnętrznych - pozycja do karmienia, butelka, smoczek, jest za zimno, za gorąco, za ciepłe mleko, za zimne, itp.
Jak dziewczyny piszą, najlepiej się udać do pediatry i opisać mu szczegółowo sytuację. Niech lekarz wykluczy jakieś problemy brzuszkowe, pleśniawki, problemy z gardem.
Pod hasłem "mało a często" może kryć się prawidłowa ilość pokarmu dziennie :) A może zaliczałaś ilość zjedzonego mleczka przez dobę? Bardzo możliwe jest to ,że zjada odpowiednią ilość,a Ty niepotrzebnie się martwisz :)
U nas syn na początku pił po 170ml co 5 godzin nie chciał nic więcej... Nawet jak chciałam go nakarmić. Zjadał dużo i później nic nie chciał tylko spał. Jak go skonsultowałem okazało się,że to przez żółtaczkę,jak ustala to ustabilizowało się jedzienie i karmienia. Może warto go skonsultować ze specjalistą ?
Bo może tak być,z je mało,a często i to mu wystarcza,bo ma odpowiednią ilość pokarmu?
dokładnie jak piszą dziewczyny. Należy to zliczyć i w tedy można coś powiedzieć. Ja też często mówiłam, że mało je, ale jak zaczęłam liczyć to miałam nad tym w końcu kontrolę i mogłam tak powiedzieć dopiero bo było potwierdzenie w liczbach
Tak, ale wartości na opakowaniach są tylko orientacyjne, jest to po prostu wyciągnięta średnia. Na przykład na mleku następnym Bebiko 2 jest napisane, że dziecko powinno zjadać 3x210ml, a mój zjada 4x180-200 ml (w to wliczona kaszka z dodanym mm). Ale jedno dziecko będzie jadło mniej, inne więcej. Jedno będzie potrzebowało np. 4x180 ml, a inne 5x150, a jeszcze inne będzie jadło po 60 ml tylko o wiele częściej. Monia, więc jeżeli tak dziecko je, to jest w porządku, przecież jeszcze dziecko je inne pokarmy.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.