4 msc dziecko mało je

Witam, 

Mam problem z synkiem aktualnie ma 4 msc i karmimy się KPI, problem tkwi w tym, że małych je mało po 30 mi co jakiś czas. 

Wędzidełko mamy podcięte, jest napięty w okolicy barkowej mamy masaże. 

W czym moze byc problem, że dziecko nie zje naraz większej ilości tylko często a mało. 

Mój w podobnym wieku tyle, że mm je 150-180 co 3 h. Notuj ile zjada dziennie i do pediatry warto się udać jak wyjdzie, że mało przybiera

A od kiedy jest problem, ile dziecko w sumie dziennie zjada i jak wygląda przybieranie na wadze? Może tak woli, że je często, ale mało? Jak dziecko się zachowuje przy karmieniu? Jest spokojne, czy marudne, płaczące? 

Tego może być wiele powodów, poczynając od tego, że dziecko ma aktualnie takie upodobania, albo to przejściowy okres lub skok rozwojowy, a kończąc na tym, że faktycznie coś się dzieje. 

Przechodziliśmy dokładnie przez to samo. Ilości wypijanego mleka były bardzo małe, za to częstsze. Nam pomógł gastrolog. Myślę, że warto skonsultować  

Pisałaś właśnie w innym wątku o tym napięciu, także to przez to? 

Strasznie mało je jak na swój wiek. Myślę że powinnaś się zdecydiwanie wybrać do specjalisty bo Ci dziecko spadnie za dużo na wadze 

lepiej iść do specjalisty i mam nadzieję, że lekarz pomoże . Mój w tym czasie pił 120ml bo już ma 5 miesięcy i w sumie dalej tyle pije. Zawsze tak Tobie pił mało ?

Po trzecim miesiącu u dzieci może być taki etap, że dziecko zaczyna mało jeść i nie wiadomo co się dzieje i rodzice w tedy idą do specjalisty, ale ponoć to etap normalny 

Myślę, że tu kluczowa jest kwestia, co to znaczy, że dziecko "pije 30 ml co jakiś czas" i "często i mało". I jak się dziecko zachowuje przy karmieniu. Bo jak pije 30 ml, ale co pół godziny, godzinę, to nie wychodzi wcale tak mało, jak się to zliczy w ciągu doby. Za mało informacji tutaj mamy i można pod to podciągnąć zarówno normę, jak i patologię.

Mój też miał takie problemy z apetytem, choć może nie zjadał 30 ml, tylko więcej na jedną porcję. Pediatra stwierdziła, że to stan przejściowy i upały. No i jak tylko nastała jesień to mam inne dziecko, pije mleko aż miło, dużymi porcjami po4 x 200 ml na dobę, a nawet więcej (wliczam w to oczywiście kaszkę) i do tego obiadek i deserek. Zmiana jest więc diametralna. Dziecku może więc przeszkadzać w jedzeniu cokolwiek w warunkach zewnętrznych - pozycja do karmienia, butelka, smoczek, jest za zimno, za gorąco, za ciepłe mleko, za zimne, itp.

Jak dziewczyny piszą, najlepiej się udać do pediatry i opisać mu szczegółowo sytuację. Niech lekarz wykluczy jakieś problemy brzuszkowe, pleśniawki, problemy z gardem.

Dokładnie mój teraz pije mniej ,ale częściej reasumując jest tego mniej niż było,ale jak zlicze to w normie taka jak jest na opakowaniu

Pod hasłem "mało a często" może kryć się prawidłowa ilość pokarmu dziennie :) A może zaliczałaś ilość zjedzonego mleczka przez dobę? Bardzo możliwe jest to ,że zjada odpowiednią ilość,a Ty niepotrzebnie się martwisz :)

U nas syn na początku pił po 170ml co 5 godzin nie chciał nic więcej... Nawet jak chciałam go nakarmić. Zjadał dużo i później nic nie chciał tylko spał. Jak go skonsultowałem okazało się,że to przez żółtaczkę,jak ustala to ustabilizowało się jedzienie i karmienia. Może warto go skonsultować ze specjalistą ?

Bo może tak być,z je mało,a często i to mu wystarcza,bo ma odpowiednią ilość pokarmu?

dokładnie jak piszą dziewczyny. Należy to zliczyć i w tedy można coś powiedzieć. Ja też często mówiłam, że mało je, ale jak zaczęłam liczyć to miałam nad tym w końcu kontrolę  i mogłam tak powiedzieć dopiero bo było potwierdzenie w liczbach 

dokładnie, może się tylko wydawać, że dziecko mało je, a tak naprawdę to zachowuję dobową normę.. 

U mnie dzidzia jadła 60 ml jednorazowo bardzo długo i nie więcej i był luzik komforcik. 

A dzidzia jest marudna?

Moja je jednorazowo 150 ml już kupę czasu. A Wasze ile jedzą w wieku 8 miesięcy bo czytałam że więcej jedzą dzieci właśnie 

Na opakowaniu mleka jest napisane ile dziecko je 

moja je 120 , tak jest właśnie na opakowaniu... 

Monia na moim mleku w 6mc jest ze powinno zjesc 180 ml.

Moja jednorazowo tyle by nie przejadła hahaha

a jak z pokarmami uzupełniającymi?

A jakieś inne pokarmy są wprowadzone czy tylko mleko ? Może dziecko jest marudne lub ma problemy brzuszkowe?

Tak, ale wartości na opakowaniach są tylko orientacyjne, jest to po prostu wyciągnięta średnia. Na przykład na mleku następnym Bebiko 2 jest napisane, że dziecko powinno zjadać 3x210ml, a mój zjada 4x180-200 ml (w to wliczona kaszka z dodanym mm). Ale jedno dziecko będzie jadło mniej, inne więcej. Jedno będzie potrzebowało np. 4x180 ml, a inne 5x150, a jeszcze inne będzie jadło po 60 ml tylko o wiele częściej. Monia, więc jeżeli tak dziecko je, to jest w porządku, przecież jeszcze dziecko je inne pokarmy. 

Fajerka dokładnie, najważniejsze by w ciągu doby zachować odpowiednią dawkę:p