4 msc dziecko mało je

Dokładnie każde dziecko jest inne i tabelka tabelką ale dziecko każde jest inne i nie zmusimy go do zjedzenia mimo ze nie chce 

Wszystko się może odmienić za jakiś czas moja tez zjada 90 ale nie 7x tylko 8;) dodatkowo z piersi ;) polozna mowila ze zjada za dużo 90 a na opakowaniu jest 90-120 ale co zrobić jak płacze na mleko ?

Przecież nie będę głodzić  wole jej podać te butelke albo pierś;)

no mi lekarka mówiła, że mój syn powinien teraz jeść tylko 5 raz yna dobę po 150ml, a ja mówię no ale je z 10 razy po te max 100ml no i też jest okej, powinien wypijać koło 840ml i łącznie wychodzi plus minus tyle bo chyba po wyjściu ze szpitala nadrabiał czas kiedy pił 500ml lub mniej to potem pił ponad litr chyba z miesiac. Teraz pije mniej więcej tyle co na opakowaniu, ale często i mniej 

Każde dziecko ma inaczej . Jeśli przybiera prawidłowo na wadze to bym się nie przejmowała tabelkami zbytnio 

Aniska, no dokładnie, dziecku nie wytłumaczysz, że położna powiedziała, że ma mniej jeść. Je tyle ile potrzebuje, zwłaszcza że twoja mała jest teraz w fazie największego przybierania na wadze, więc z czegoś przybierać musi. Jestem czasem ciekawa, czy te położne co tak mówią, albo radzą oszukiwać dziecko wodą czy smoczkiem, same stosowały się do swoich złotych rad czy raczej karmiły na żądanie.

maziulek, mój też zjada raz więcej, raz mniej. Jak zdrowo rośnie, to co się przejmować :)

moja też raz wypije wszystko a raz zostawi, no nie będę jej wmuszać na siłę bo potem ulewa i jest problem tylko...

Co do mm to ja tak orientacyjnie patrzyłam na tabelę. Zostałam z córką kuzyna to Wam powiem,że ona to dużo więcej zjadła niż tam pisało. A ja nie wiedziałam czy dobrze,że jej daje. Wiadomo jak karmisz swoje piersią to nie wiesz jak postępować w innym przypadku. A kuzyn jak wrócił to mówił,że ona dużo je. I na spokojnie ,bo jak się upomina to głodna. 

Waltormistka ja też swojej daję więcej niż tam jest napisane;P i wtedy kiedy się upomina o jedzonko:)

Tak jak mówicie każde dziecko jest inne. Moja w siatkach centylowych jest przy dolnej granicy, ale to tylko dlatego, że ja jestem mała, i w ogóle rodzina i maleństwo nie ma po kim być miszelinkiem

Wcina za dziesięciu i to jest najważniejsze.

dwarazyH, nie wiem czy to jest jakaś reguła. U mnie w rodzinie wszyscy są niscy, a ja byłam duża jako niemowlak i moi bracia też. Teraz jesteśmy też niscy (no może oprócz jednego brata, wyrósł trochę bardziej). Mąż za to urodził się drobny, a teraz nie należy do ułomków. Mój syn od urodzenia pod względem masy jest w okolicy 10 centyla, a pod względem długości ciała pomiędzy 50 a 75. Długi i chudy. Pediatra mówi, że to po prostu taka uroda i nikt nie powiedział, że niemowlak ma być gruby czy nie wiadomo jaki duży, bo to wcale nie świadczy o jakimś super rozwoju :)

Kiedys chyba tak nie patrzyli na te siatki centylowe?

Ja pamietam jak mama opowiadała ze ja zawsze glodna i gruba a potem i tak wyroslam z tego ;) i był problem żebym cokolwiek jadla wiec to tez moze się potem zmienic

Aniska u mnie na każdej wizycie u pediatry mówi, ze jest okey w tych siatkach centylowych;p

Kiedyś może nie było takiej swiadomości o tych siatkach... 

Mój lekarz zawsze też sprawdza jak na siatce córka się porusza bo my zawsze na wizycie mówimy że jest malutka i drobna. Ma 13 msc a waży tylko 8 kg. Wiem że są dzieci które na pół roku tyle ważą . No ale taka jest widocznie jej uroda . Lekarz zawsze mówi że porusza się po swoim centylu cały czas i jest okej 

A myślicie,że lekarz patrzy na to wszystko i ocenia też sposoby karmienia? Syn je za dwóch ,a waży może 12kg tylko. Był drobnym dzieckiem ,bo 3kg ważył. Ale teraz wydaje się mi drobniutki jak na wiek ,a wysoki. Lekarz mówi,że może być jak ma a drobnym dzieckiem jednak mnie to martwi,bo rówieśnicy ważą więcej bynajmniej jego kuzynostwo. 

nie wiem mi się wydaje, że kiedyś tak na to nie patrzono choć mi mama mówiła, że ja byłam bardzo chuda bo nisko na siatkach jak zawsze. W wieku dorosłym wiecznie niedowaga.

Mój mały teraz jest nisko na siatkach jeśli chodzi o masę ciała, ale to dlatego, że jak miał te wszystkie choróbska to nie jadł zbytnio i nie przybierał. Teraz pomału nadrabia i skacze wyżej na siatkach :) ale na spokojnie jest jaki jest :) jest długi i chudy, ale najważniejsze, że je :)

Waltornistka  ale może nie choruje to nie ma.co sie doszukiwać?

Waga każdego dziecka het inna moja ma 8 miesięcy i waży na pewno ponad 10 kg.  Nie ma co porównywać jeśli pediatra powie że jest coś nie tak to warto go posłuchać. A jeśli nie to nie ma co panikować nawet 

Monia, mam bratanka, który tak samo sobie lubił pojeść jak twoja córka i na bilans roczniaka poszedł z wagą, jaką spokojnie mogło mieć już dwuletnie dziecko :D A teraz jest raczej szczupły. Mój w sumie też teraz sporo je, ale wszystko chyba traci na energię do harcowania po domu, bo go ostatnio wszędzie pełno :)

Waltornistka jeśli lekarz mówi że jest wszystko w porządku to myślę że nie ma co się martwić. Grunt to nie porównywać dzieci bo każde jest inne. Mój synek też jest długi i szczupły, waży tylko pół kg więcej od syna mojej cioci który urodził się 3 miesiące później. Też bym musiała się martwić ale za każdym razem pediatra mówi że wszystko jest w porządku i że mieści się w normie :) 

Tez bym sie nie martwiła jak lekarz tak powiedział