4 miesiące czy to czas na siadanie?

Grimper tak jak napisała Moona nie czekaj na wizytę u pediatry tylko udaj się do fizjoterapeuty bo z opisu wynika, że może to być wzmożone napięcie mięśniowe. Lepiej jeśli jest szybko zdiagnozowane i zaczniesz rehabilitację.

Już konsultowalam się z 2 fizjoterapeutkami, pediatra powiedziała ze jest w porządku, ale wolałam się upewnić. I potwierdziły. Nawet jedna podsumowała, że ma ciałko jak plastelinka, a jest po prostu niecierpliwa i ruchliwa, że szybko zacznie raczkowac i chodzić. Co akurat mnie nie cieszy, bo już wiem, czym to pachnie. Przy pierwszym dziecku chce się, żeby było jak najszybciej, przy drugim im później, tym lepiej. I chyba miały rację, bo pedrak już się przemieszcza na brzuchu, jak zaprze o coś nóżki, podnosi się dość wysoko razem z ramionami, a na brzuch przekreca mi się podczas zmiany pieluchy, gdy sięgam po następna ( mimo że leży bardzo blisko). A jak nie może sobie poradzić, to piszczy ze złości. Z jednej strony cieszę się, że nie ma napięcia, ale mogłaby się trochę wstrzymać z takimi postepami.

Grimper_m23 dobrze , że skonsultowałaś się z fizjoterapeutkami i z pediatrą i uspokoiły Cię , że Twoje dzieciątko nie ma wzmożonego napięcia nerwowego i jest po prostu bardziej ruchliwe i niecierpliwe .
Masz rację przy pierwszym dziecku czeka się kiedy zacznie raczkować , chodzić , a przy drugim żeby te postępy robiło jak najpóźniej :))

JA mam taki sam problem z 3 miesięczna córka chce siadac cały czas jest krzyk niesamowity nawet jak siedzi w bujaczku to jest krzyk . musze ja nosic na rekach zeby nie plakała

Nasz na szczescie nie chce jeszcze siadac (zaraz konczy 3 miesiace) ale ladnie juz podnosi nozki do gory:)

Dla mnie trzy miesiące to za wcześnie na siadanie, sama bym nie sadzala dziecka jakby nie trzymało stabilnie główki, zresztą rodzice nie powinni uczyć dzieci siadania. Wszystko powinno wyjść z inicjatywy samych dzieci, bo można tylko wyrządzić im krzywdę.

Dumna mama a ty chcesz żeby 3 miesięczne dziecko siedziało? Do siadania ma jeszcze daleko.

Dumna mama 3 miesięczne dziecko nie jest jeszcze gotowe na to, żeby siedziało. To stanowczo za wcześniej i nie sadzaj dziecka dla dobra jego kręgosłupa. Dziecko siądzie samo jak będzie na to gotowe nie powinno się przyspieszać tej czynności.

Dumna mama - to że dziecko nie chce leżeć samo, nie znaczy, że to już oznaka chęci siadania. Może Twoja córeczka po prostu nie chce być daleko od Ciebie? Sama to przeszłam! Pierwszych parę miesięcy moja mała musiała być ciągle blisko - najlepiej na kolanach w pozycji półleżacej, lub na rękach. Miałam problem, żeby wyjść do łazienki, bo był ryk w łóżeczku. Poza tym jeśli dziecko nie chce leżeć można się też zastanowić, czy nie ma problemów z cofaniem pokarmu. Nie każde dziecko ulewa, a czasem pokarm zalega w przełyku i dlatego bąbel nie toleruje pozycji leżących.

Dumna mama ja wątpię, aby już dziecko samo chciało usiąść. To jeszcze za wcześnie, bo mój 5 miesięczny dopiero się dźwiga, a daleko mu jeszcze do samodzielnego siedzenia. Jeśli płacze, a na rękach jest spokojne to oznaka, że potrzebuje Twojej bliskości, poczucia bezpieczeństwa. Mój w tym wieku lubił być na rękach i obserwować co się dzieje. Może to też taka chęć odkrywania?

Ja uwazam ze kazde dziecko rozwija sie w swoim indywidualnym tempie i nie ma co tego przyspieszac. jedno dziecko usiadziesamodzielnie w wieku 4-5 miesiecy inne w wieku 5-6

Mój skończy teraz pol roczku i wystarczy ze ma delikatnie podwyższone pod głową i siada sobie na płasko potrafi unieść się juz do polowy

Dokladnie, kazde dziecko samo najlepiej wie,kiedy wykonac kolejny krok :slight_smile:

Jak tak czytam co potrafią wasze dzieci, albo oglądam na fb zdjęcia i filmy innych mam z dziećmi w podobnym wieku to mam załamkę, że mój tak powoli wszystko łapie… Wciskam mu stopy w dłonie, aby je łapał i nic, Kładę na brzuszek okręca się tylko w jedną stronę. Wcześniej okręcał się w drugą. I tak najpierw ciągle w jedną, a teraz ciągle w drugą.

Zamarancza, Twój maluszek ma swoje tempo rozwoju, że inne dzieci umieją w jego wieku ciut więcej to nic, z pewnością Twój mały wszystko nadrobi a może inne umiejętności nabyć szybciej niż inne dzieci :slight_smile:
Nie oglądaj takich filmików i nie porównuj swojego maluszka do innych dzieci i nie miej załamki bo to niepotrzebne :slight_smile:
Poczekaj załapie co ma robić ze stopami daj mu czas :slight_smile:

Zamarancza tylko proszę Cię kochana nie wpadaj w tej głupi wir… "
Każde dziecko jest inne i to że nie opanował jakiejś czynności to nie znaczy powodu do niepokoju… Wszystko w swoim czasie, najważniejsze że jest zdrowy a to czy załapie coś szybciej czy później nie ma znaczenia…
Głowa do góry:) zobaczysz ani się nie obejrzysz a młody zaraz wyliże sobie palucha u nogi:) heh

Moja wlasnie opanowuje ta sztuke lapania stopek i ot tu jest problemik maly bo… malutka ciagle sciaga sobie skarpeteczki hehe :slight_smile: co do siadania to moja tez sie rwie i nie powiem ze jej nie sadzam czasami ale to doslownie na pol minutki i radosc w jej oczach ale moja ma 5miesiecy a w wieku 3miesiecy to lezala tylko jak kloda hehe :slight_smile:

Oby dziewczyny, oby…
Już się cieszyłam, bo zawsze okręcał się tylko na prawo z brzuszka, a teraz tylko na lewo i na prawo nie potrafi…

Zamarancza na pewno z twoim dzieckiem wszystko jest dobrze. Nabywanie różnych umiejętności to sprawa indywidualna każdego dziecka. Jedno zacznie chodzić kiedy skończy 8 miesięcy, drugie kiedy rok. Nie porównuj swojego dziecka do innych, moja zaczęła czwarty miesiąc i jeszcze się nie obraca. Nie martwię się tym, wszystko w swoim czasie:)

mój synek też nie rwie się do siadania za bardzo. rozwija się troszkę wolniej ale ćwiczymy aby nie odstawać za dużo