2 tyg niemowle i katar?

My na katarek używamy DISNEMAR - po 1-2 psiknięcia do noska i odciągamy aspiratorkiem Fridą.

Daryska co to za maść, pamiętaj obserwuj malutka. Ja się strasznie boje bezdechów po aromatoterapiach (a ta maść to pewnie taka) Nie chcę Cię straszyc absolutnie, ale w sumie jeśli jej nic nie jest teraz to widocznie jakaś skuteczna maść. Ja jedynie Oilbas do nawilżacza dodawałam bo pod nosek się bałam smarować i tez właśnie Disnemar używam i Katarek plus. No a jak mały dostał pierwszy katarek to psikałam i na brzuszku kładłam, a w nocy układałam główkę wyżej.

Daryska jak się ma Twój dzidziuś. Mam nadzieję, że maść pomogła i maleństwo wróciło do formy:-)

mala ma sie juz dobrze na poczatku katarek byl zultawy a teraz wydzielina z noska jest juz bezbarwna i praktycznie zbiera sie tylko przy kichaniu :wink: malutka ma sie dobrze ;)) juz bylysmy na spacerku nawet . a i byla polozna u nas i ogladala malutka i mowila ze jest w super formie :wink: i zalecila nam spacerki :wink:

może to katar czysto fizjologiczny i maleństwu się jeszcze wszystko oczyszcza po porodzie ?

u mojej w 4-5tyg pojawił się katarek. było cięzko…gruszka, woda morska, sol fizjologiczna i po kilku dniach przeszło.

Do ukończenia pierwszego miesiąca nie wolno stosować żadnych leków, nawet sprayów do nosa, tak powiedział mój pediatra, gdy byłam z synkami. Miały wtedy 3 tygodnie i tak jakby katarek. Warto oklepywać malucha kłaść na brzuszku, żeby wydzielina nie spływała do środka tylko wypływała i stosować gruszkę. Gdy maluszek kicha też warto gruszką wyjąć resztę katarku z noska. Po ukończeniu miesiąca jest mnóstwo preparatów dla niemowląt. Gdy karmimy piersią taka infekcja, szczególnie bez gorączki powinna szybko przejść ze względy na dobroczynne właściwości mleka matki

nawet sol morską nie wolno stosować ??? do noska ?

Na zatkany nosek u takiego maluszka dobrze się sprawdzi masc majerankowa :slight_smile: sama stosowałam ja u swojego synka gdy miał 3 tygodnie i nabawił się kataru.

E. Machulak nic nie można.Tez myślałam, ze chociaż sól morska, ale lekarz powiedział, ze nie.

Nie wiedziałam , że u dziecka , które nie ukończyło miesiąca, nie wolno stosowac nic , nawet soli morskiej. Z noworodkiem w przypadku jakichkolwiek infekcji udalabym się do pediatry , tak mały organizm potrzebuje specjalistycznej opieki.

Tez nie wiedzialam ze nie mozna a stososowalam sol fizjoloficzna. A Lekarz powiedzial dlaczego nie mozna Adamos ?

Nie pytałam dlaczego,pewnie jakby maluchy miały gorączkę coś by przepisał. nie spotkałam się z lekami dla noworodków, oprócz czopków w odpowiedniej dawce z paracetamolem.Pewnie jakby coś poważniejszego się działo to takie maluchy do szpitala kierują.

Mój synek ma uczulenie na Paracetamol, także z tymi lekami z paracetamolem to bym uważała jeśli któraś chce kupić :slight_smile:

Ja mam paracetamol w czopkach dla niemowląt z polecenia lekarza. Po szczepieniu profilaktycznie daję je maluchom od bólu i żeby nie gorączkowały i jest ok.

ja swojemu synkowi dawałam czopki na gorączkę dostępne w aptekach. miał ok 7 tygodni. na katar to używaliśmy głównie soli morskiej w sprayu i KATARKU do usuwania wydzieliny z nosa. ztak małymi dziećmi jest problem bo wszystko jest dla starszych.

Ojej, u nas po 2 tyg tez pojawił sie katar. Niestety skonczyło sie to pobytem w szpitalu i antybiotykiem. Takie małe dzieciatko szybko moze sie powaznie rozchorowac. Synek mial 4 tygodnie i kiedy po 14 dniach nie bylo poprawy a wrecz jeszcze gorzej z noskiem udalam sie do pediatry. Malucha nie mozna leczyc antybiotykiem w domu, bodajze do 4 miesiaca zycia. Pozostal tylko szpital. Domowe leczenie sola fizjologiczna i odciaganie wydzieliny w naszym przypadku nie zdało egzaminu. Synek mial ostre zapalenie górnych dróg oddechowych.
Synka zaraziła starsza siostra przynoszac jakies paskudztwo z przedszkola i kaszlac nad małym. Niestety nie reagowala na nasze ostrzezenia i tak to sie skonczyło…

U nas też katar przyszedł szybko, ale pani w aptece poleciła mi Marimer spray, można stosować już od 1 dnia życia, nie zawiera konserwantów, aplikacja jest bardzo łatwa. 

Przy takich maleństwach trzeba uważać 

ja oprócz marimera uzywałam soli fizjologicznej ale do oczyszzenia noska.wlewałam na płatek sól robiłam z płatka stożek i ta końcówka delikatnie czysciłam nosek