2,5 latek nie lubi basenu

Ostaynio slyszlaam o rondzie na glowke ale takim piankowym ze sie swietnie sprawdza aczkolwiek jeszcze nie mam i myjemy z roznym efektem;/ z tego co czytalam olinie to tez dzieci jie wszystkie chca go zakladac wiec z checia poczytam co u was sie sprawdza;)

Nigdy takich ochraniaczy nie stosowałam :) Jedynie zawsze dawałam mały ręczniczek żeby trzymały sobie na oczkach to były spokojne wiedząc ,że nie naleci woda do oczek :) 

Co do wycieczek u nas w przedszkolu tak jest ,że jak dziecko chore to nie zawsze zwracają pieniądze ,albo potrącają za autokar i zwracają tylko za bilet. 

Mają u nas również takie spotkania co miesiąc z filharmonii. I również z początkiem roku chcieli by zapłacić na wszystkie spotkania ,a jak dziecka nie będzie w danym dniu to pieniążków nie zwracają tylko biorą pieniążki na rzecz przedszkola. No i tak jak to powiedzieli tak płacę przed każdym spotkaniem ,a nie całość z góry. 

Z wycieczką niestety się tak nie da i terminy płatności są dużo wcześniej.

Ja mam taki ochraniacz ale rzadko go używamy bo młody nie ma problemu gdy mu woda cieknie po buzi :) ale ogólnie jak dziecko tego nie lubi to polecam.

O to rondo mi chodzi ;) ja też daje ręcznik i zatyka nim oczka i uszka i jest ok. 

U nas w przedszkolu jest taka zasada, że jeśli przed danym wydarzeniem się składamy a dziecko chore to zwracają. Ale jeśli opłacone jest z naszych składek rodzicielskich to przechodzi na przedszkole 

Myśle, że to przejściowe. Moja córka czasami też lubi coś robic a potem przez 2 miesięce ma faze na nie a następnie znowu wracamy do poprzedniej aktywności. Także nie poddawaj sie 

To u nas syn się boi tego ronda, długo długo było mycie głowy dosłownie na siłę. Teraz kładzie się na siostry nogach i mogę my zmyć głowę z piany. Na ręce mojej dalej się boi połozyć bo za dużo wody czuje pod sobą 

U nas dość krótko syn nie chciał dać umyć głowy.. Teraz chłopcy pozwalają umyć głowę i oby nic nie zmieniło się;)

Moja córka też miała taki etap właśnie jakoś w wieku 2l. Że nagle ogólnie nie lubiła się myć a wcześniej uwielbiała. Później się to zmieniło. Kombinowałam , próbowałam urozmaicać , pgsrmaic fajnego zabawy i jakoś się udawało przez to przechodzić . Teraz ma trzy lata i muszę ją prosić żeby wychodziła bo siedzi godzinami 

Zastanawiałam.sie nad kupnem kapelusza.do kąpieli dzięki któremu wodą nie leci do oczu podczas mycia włosów;) na szczęście wszystko wróciło do normy ale zawsze uprzedzam syna żeby oczy zamknął 

Xxyyzz rozumiem ten sam problem mam teraz choć z moimi dziećmi nigdy nie było problemów z kąpielą,alw tragedia pojawiała się w dniu mycia włosów. To już były istne egzorcyzmy, a z dwójką to połowa bloku nas słyszała bo tak się darli 

U nas problem był bardzo długo jednak zamist ronda sprawdziły się masaże głowy, bo niechęć i lek są spowodowane wlansie czuciem. Jeśli dziecko jest nadwrażliwe to trzeba dzialac konkretnie. 

polecam też książkę o Jadzi Pętelce i magicznym ręczniczku, u nas tez się ten sposób sprawdzał 

u naa dla dzieci woda to raj 

Jadzia Pętelka jest super z  jej pomocą zawsze łatwiej dzieci przekonać do niektórych rzeczy 

Oj tak nas przekonała do nocnika

U nas chętnie myją. Nawet przekonali się do spłukiwania prysznicem, szybciej to idzie

Słyszałam o Jadzi ale nie mamy żadnej książki. Many za to kicię kocie 

Uwielbiam Jadzię natomiast na serię Basia uważajcie, włączyłam audiobooka - niestety nie posłuchałam sama wcześniej i jestem wściekła. Basia mówi ze jej braciszek jest głupi, ze go nie chce i każe go oddać. Ni y kończy się dobrze ale córka zaczęła się wahać widzę, usłyszała ze może być inaczej niż do tej pory myślała. opowiadamy raczej w pozytywach choc realnie, wie czego się spodziewać 

Seri o Basi nie znam ,ale juz mi się nie podoba :)

Jadzia Pętelka jest natomiast cudowna bo maluchy z niej naprawdę mogą się wiele nauczyć :)

Nie słyszałam o nich.. muszę zobaczyć co to za ksiazki

Basie znam ;) ksiazki towarzyszyly nam przy starszej corce,) w sumie jak wiekszosx ksiazek dla dzieci mozna znalesc w nich historie z zycia wziete ;D

Seria o Basi jest bardzo dobrze rozpowszechniona , ale nie wiedziałam, że tam takie rzeczy też można spotkać. Pewnie jak się trafi na książkę bo czasem też dobra seria ma jakieś błędy