2,5 latek nie lubi basenu

sussane a jak ją kapiesz???pod prysznicem czy jednak nalewasz wody do wanny????bo jak w wannie to możesz do niej ubierac strój na początek by sie oswoiła

Sussane, myślę, że jak najbardziej można nie lubić wody. Dzieci mają różne etapy i może akurat teraz eta jest na wodę. Nie ma czym się przejmować. lato się kończy a za rok to już będzie inne dziecko.

Susanne może córka nie lubi stroju kąpielowego , krępuje ja może ? Mój też nie należy do dzieci które uwielbiają basen z wodą i mógłby spędzić tam cały dzień , pobawi się ale jakiegoś szału nie ma . 

Aneczka są różne dzieci , jedne będą naśladować inne nie . Mój to należy do tych ostrożnych ale wydaje mi się że trochę naszej witryny. Bo zawsze chcieliśmy mu pomóc , wyręczyć i on sam nie podejmuje się nowości nie kombinuje jak się wspiąć , teraz już tak nie robię i są efekty . No ale nikt nie mówił że będzie łatwo . 

Patitl tak wiem że nie zawsze dzieci naśladują. Czasem.musza do czegoś dojrzeć 

ja tez bym czekała, na następne lato będzies wieksza i wtedy może będzie inna reakcja na wodę, a wtedy bym zaczęła od małego basenu lub kąpieliska aby przyzwyczajać i oswajać 

Strój jest luźny, w porządku, mamy dwa i proszę aby córka wybrała ten który bardziej jej się podoba, - ale ona odKasia, nie chce nawet wybrać. 

pati, my tez dość asekuracyjny byliśmy i córka tez jest bardzo ostrożna - może z tego powodu? 

wszytskie dzieci się bawią w wodzie, pluskają, zjeżdżają na mini zjeżdżalni a córka nawet nie chce wejść- martwi mnie to. 

kąpiemy ją w wanience. Problem polega na tym, że nawet nie chce słyszeć o zalozneiu Stroju/ nie ważne czy do basenu czy wanienki 

Susanne a pampersa wodnego też czt tykjo stroju? 

patrycja słuszna uwaga z tym pampersem wodnym albo po prostu kupić strój dwuczęsciowy.

Ja myślę, że warto poczekać do przyszłego roku może lęk minie. Nie warto na siłę zmuszać dziecka do basenu bo może być jeszcze gorzej. 

Lub kupić strój jakiś z bajki coś 

strój mamy łądny - córka nie ogląda za dużo bajek więc byłoby nam ciężko coś takiego wybrać. Zdecydowałam się tylko na strój jednoczęściowy - czemu sugerujecie pampersa? Myślicie, że w nim będzie wygodniej i praktyczniej i, że córkę zachęci?

Wygodne są te pampersy do wody może by podzialaly.albo po prostu zwykle majteczki.mozna spróbować a jak to nie pomoże to poczekać. Dziecko dorasta do wszystkiego

My mamy wodne pampersy zawsze początkowo był dramat nie chciał ich nosić ale tak bezpieczniej bo zdarzyło mu się zrobić kupę do basenu i wodę musiałam wymieniać od tamtej sytuacji nie ma opcji żeby wszedł bez pampersa wodnego do wody.  A ogólnie nosi pampersa? Może faktycznie poczuje się bezpieczniej z pampersem myślę że warto spróbować a w stroju czuje się dobrze może warto 2 częściowy mniej opina może to też być jakiś bodziec

Ja w domu nie zakładałam córeczce pampersa kiedy kapała się w basenie i nigdy się nic nie zdarzyło ale jednak gdybym szła z córeczką na basen publiczny założyłabym dla spokoju i bezpieczeństwa bo nigdy nic nie wiadomo :) 

U dziadków na podworku mieliśmy basen rozłożony więc córeczkę puscilam w stroju kąpielowym ale bez pampersa. Ba basen pobliczny napewno bym założyła pampersa 

Witam,

Susanna piszesz, że pojawiło się sporo lęków u twojego dziecka. Napisz proszę jakie to lęki. Po 2 roku życia dziecko rozwijać myślenie symboliczne - pojawiają się wtedy zabawy w "na niby", ale też pojawiają się różne lęki. Jest to dość typowe i rozwojowe. Należy dziecko wspierać w tym czasie.

Powód lęku basenowego jest trudny do zidentyfikowania przez internet, nie znając dziecka i sposobu jego reagowania w różnych sytuacjach. Napisałaś, że nie chce ubierać się w kostium - może on jest problemem? Kostiumy zwykle mocno przylegają, jak są mokre to trudno je zdjąć. Mogą dawać intensywne doznania dotykowe. Może to jest problemem? Czy córcia nie ma trudności z ubieraniem się w inne rzeczy? Lubi dotyk różnych faktur i nie przeszkadza jej to? Bo ogólnie patrząc na temat to powodów dla którego dziecko może odmawiać chodzenia na basen może być dużo - od epizodu, którego się przestraszyła (dziewczyny pisałyście o tym), przez specyficznie roznoszony się dźwięk na basenie co może powodować lęk, czy odczucie chłodu dające dyskomfort itp.

Jeśli napiszesz coś więcej to będzie łatwiej podpowiedzieć, w którym kierunku poszukiwać rozwiązania problemu.

Pozdrawiam serdecznie,

Marta Cholewińska-Dacka

Pani Marto,

córka często wspomina, że drażnią ją metki i w tym momencie podsunęła mi Pani pomysł, że ten mokry kostium może być problemem i powodować ogólne rozdrażnienie. 
Córka nie lubi=boi się wysokości. Nigdy nie chciała siedzieć „na barana” bo krzyczy, że się boi. Zabawy w samolot również powodują dyskomfort i strach. Córka boi się zjeżdżalni. najbardziej lubi bawić się w piasku, spokojnie, przy kuchni naśladując gotowanie i jedzenie. Czy powinnyśmy zgłosić do poradni? 

Susanne myślę, że warto umówić się na konsultacje lub diagnozę z terapeutą SI. Na stronie PSTIS, możesz znaleźć kwestionariusz, który może zwrócić jeszcze uwagę na inne aspekty. W październiku będzie bezpłatny tydzień konsultacji w zakresie integracji sensorycznej. Możecie skorzystać.

Pozdrawiam serdecznie,

Marta Cholewińska-Dacka

Mój syn (3,5 lat) zaczął się bać głosnych dźwięków. Gdy jest halas zatyka uszy. Czasami prosi aby zciszyć radio i muzykę. Najbardziej przeszkadza mu wiercenie lub sprzęty domowe typu mikser. Ucieka i zamyka drzwi. Czy powinnam się niepokoić? 

Dzieci są tak.madre że już same wiedzą co lubią A czego się np boją.  Ale.mysle że dzieci też  do.konca.nie.znaja.wszystkich słów.i.wala.scieme.tzn mówią.bo.mowia..do.konca.nie.wiedza .nie rozumieją.co mówią . moja córka.to taki bajkopisarz . raz mówi tak.raz tak..np boję.sie.odkurzacza Ale.jak.jej dam telefon i nim.sie.bawi to.jej nie przeszkadza jak odkurzam bo jest zapatrzona w tel.czy tv .tak zwana hipnoza