Ania takie odległości to nie problem ale setki kilometrów to już tak…
Wypowiem się w kwestii choinki, bo już mamy… Bombki kupiliśmy plastikowe - fakt, nie tłuką się ale Małemu ostatnio przychodzą tak głupie pomysły do głowy, że bierze bobki i wsadza do buzi i zagryza albo wkłada pod nóżkę i pęka; ////
Zawieszone plastry suszonych owoców i przyprawy typu cynamon i anyż to również nie trafiony pomysł dla ciekawskiego malucha…; )
Lampki to super sprawa; ) i one jedyne są nieruszane ; )
Kula śnieżna z misiem polarnym w środku mimo, że wysoko, modle się by przetrwała święta…
Igły i gałązki mojego malucha nie interesują ale… Za to kot… Codziennie rano nie ma bombek na dolnych gałązkach a on sam wspina się na gałęzie…: (
Choinkę mamy przywiązaną z dwóch stron na mega solidnym stojaku a choinka ma 2 metry; ) - chyba przetrwa święta; )
u nas choinka jest ubrana pod kątem dziecka , nie mamy żadnych szklanych bombek ani bombek z cekinów które sama wykonałam bo są nie bezpieczne dla dziecka, córeczka ma pełny dostęp do choinki , codziennie ją rozbiera , przewiesza bombki, niech się cieszy jak nie teraz to kiedy ? na nie których bombkach powiesiła też swoje zabawki, w tym roku choinka należy do niej ;),
Myślałam,że jak ubierzemy choinkę to mała będzie tak zaciekawiona,że nie będzie wiedziała w którą stronę ma się patrzeć,dzisiaj ubraliśmy choinkę,ale mała akurat spała,później wzięliśmy ją do pokoju,a ona nawet nie zauważyła,że coś w pokoju stoi,nic a nic ją nie zainteresowała.Za rok,kiedy może już będzie chodzić pewnie ją zaciekawi
Ja to bym nie umiała zrezygnować z choinki. Synek jeszcze nie interesuje się ubraną choinką, ale wiem, ze w przyszłym roku tak już nie będzie, ale jakos trzeba to przetrwać, bo dla mnie swieta bez choinki to nie swięta. MY już w tym roku pomyśleliśmy o ozdobach bezpiecznych dla synka, przydadzą się w przyszłym roku.
My zawsze jedziemy na dwie wigilie, bo nasi rodzice mieszkają dość blisko siebie. Przynajmniej nie mamy problemu, których rodziców wybrać.
My natomiast z rodzicami mieszkamy, więc u jednych jemy kolację, a na drugi dzień jedziemy do drugich, bo nie jest jeszcze tak daleko. Dobrze, że mała lubi jeździć samochodem.
Agrafka mysle ze kwestia jak mocne znaczenie maja dla Ciebie swieta kiedys miaky one dla mnie ogromne znaczenie jednakze od kilku lat to juz nie to samo wiec pogodzilam sie z ta brutalna prawda i jak dla mnie to dzien jak co dzien…swieta sa i zaraz ich niema., nie czuje sie z nimi mocno zwiazana…wiec zrezygnowanie z choinki nie wymagalo ode mnie zbyt wiele.
Jednakze zatpstanawiam sie czy faktycznie mlody by sie nia tak przejal poniewaz u mojej mamy przechodzi kolo choinki totalnie nie wzruszony.
eh u nas w tym roku swięta byly nie wypalem za duzo przykrosci…plus przemadrzała rodzina…nigdy wiecej…nastepne spedzamy sami : Ja ,Maluch i Mój narzeczony
U nas świeta były fajne, chyba pierwszy raz byliśmy tak zorganizowani i zespołowo wszystko robiliśmy. Pieczenie pierników , ozdoby nawet udało się nam razem zrobić domek z piernika i choinke. Fajne wspomnienia, nie wiem czy to za sprawą miesięcznej córeczki która pierwszy raz z nami spedzała świeta . Ale jak najabrdziej były udane. Za to tegoroczne pewnie będa jeszcze zabawniejsze i będzie więcej bieganiny bo mała skonczy roczek więc trzeba będzie uważac
W tym roku za przygotowania do świąt będę się inaczej zabierała. Córka będzie miała 15 miesięcy , więc mały łobuz już będzie szalała. Przede wszystkim ozdoby świąteczne będą plastikowe i dobrze zamontowane , a małe elementy lub ostre , będą poza zasięgiem dziecka. W artykule jest kilka ciekawych rad odnośnie bezpieczeństwa.
Menu nie będzie zmienione , ponieważ córka je już prawie wszystko .Tylko grzyby i mak pójdą w odstawkę.
W tym roku po raz pierwszy córa odkryje magie świąt , prezentów oraz tej atmosfery . Mam nadziej ,że wszystko dobrze wyjdzie. Jedyne co bym zmieniała to liczbę osób na świętach , ale na to już nie mam wpływu.
Jajeczko trzeba choinke przywiązać np do karnisza i wtedy nawet jak pociągnie to nie spadnie na nią ja tak miałam u siebie w domu jako dziecko i u mnie też to będę praktykować
Wspaniały artykuł! Nie dość, że zawiera naprawdę cenne i przydatne rady to przy okazji da się wyczuć nutkę żartu, dzięki czemu czyta się go z uśmiechem na twarzy.
Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia pierwszy raz spędzimy z synkiem. Wiem, że łatwo na pewno nie będzie, bo mój maluch to już nie taki maluch tylko ponad ośmiomiesięczny, bardzo dobrze raczkujący szkrab, który interesuje się wszystkim tym czym nie powinien oraz chętnie wchodzi tam, gdzie absolutnie nie może. Mimo to mam nadzieję, iż ten czas będzie dla nas cudowny i zapamiętamy go na długo.
Oczywiście wszystkim życzę spokojnych, pogodnych, a przede wszystkim udanych Świąt Bożego Narodzenia w gronie najbliższych!
Ciekawa jestem jak córka zareaguje na ubieranie choinki . 14 miesięczne dziecko już można do tego zaangażować. Choinka będzie przywiązania , więc o to się nie martwię , najbardziej boję się majsterkowania przy lampach choinkowych.
Jajeczko ja mojego synka też zaangażuję w ubieranie choinki obecnie ma 16,5 miesiąca i lubi wszystko co się błyszczy i świeci, tylko boję się o szklane bombki, które są u nas już 3 pokolenie… muszę pomyśleć o tym, czy tez mam do czego choinkę przywiązać.
A co do udanych Świąt to Święta na pewno będą udane, bo wraz z mężem w pierwsze święto jedziemy do jego rodziców, a w drugie do jego rodziny(babci, wujków etc), którą wprost uwielbiam Wigilia też może być udana, bo nie będzie mojego brata-zazdrosnika
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.