Żylaki w ciazy

Witam. 20tydz ciazy na nogach zaczynaja wychodzic żylaki jak sie ich pozbyc lub zapobiec?

Przede wszystkim stosuj cały czas zasady profilaktyki, odpoczywaj dużo z nogami uniesionymi, pij dużo wody. możesz może zrobić USG kończyć dolnych, ew pomyśleć nad kupnem podkolanówek albo rajstop uciskowych

Kremy z wyciagiem z kasztanowca. Mi pomogly rowniez rajstopy uciskowe, ale dobrze bedzie jesli dobierze Ci je lekarz, bo maja one rozny stopien ucisku. Mysle, ze warto odwiedzic specjaliste i zrobic dooplera, zeby miec pelny wglad w naczynia krwionosne.

Sposób na żylaki jest dużo. :wink: Takie zapobieganie też warto wdrożyć nawet jeśli żylaki się pojawiły chociażby po to, by nie rozrastały się.
Kontroluj wagę – staraj się nie przytyć więcej niż 12 kg. Czasami o to ciężko ale spróbować zawsze można.
Unikaj długiego stania i siedzenia. Siedząc, utrzymuj nogi przynajmniej na poziomie bioder, możesz sobie podłożyć pod nogi puf i tak siedziec. Krzesełko tez będzie ok. Jeśli musisz długo stać lub siedzieć, co 30–40 minut przejdź się lub chociaż rozciągn nogi na poziomie kostki, a wieczorem jeśli jestes w domu średnio co godzinę staraj się połozyc na 15 minut z nogami uniesionymi powyżej tułowia. Jeszcze xo do siedzenia to nie zakladaj nogi na noge… Kiedy leżysz, podłóż pod nogi poduszkę, by je unieść nieco wyżej.
Jeżeli Twoja ciąża nie jest zagrożona spaceruj co najmniej pół godziny dziennie.
Zadbaj o masaż stóp i łydek – należy go wykonywać zawsze w kierunku serca, czyli od stóp w górę. Taki masaż może wykonać Ci partner, chwila dla was.
Nie dźwigaj ciężarów.
Noś buty z szerokimi noskami i na niskich lub płaskich obcasach. Najlepiej całkowicie zrezygnuj z butów na obcasie.
Nie wkładaj uciskającej, krępującej ruchy odzieży – zapomnij o ciasnych paskach, zrezygnuj z obcisłych majtek, pończoch, skarpetek. Wygoda i luz, to najważniejsze.
Unikaj wysokiej temperatury – gorących kąpieli, sauny, solarium, długiego opalania – powodują one gwałtowne rozszerzanie się naczyń, a co za tym idzie niestety żylaki
Profilaktycznie łykaj leki zawierające rutynę (np. rutinoscorbin, cerutin), która wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Osłabione wspomagają wystąpienie żylaków. Podobnie działa picie naparu z kasztanowca i skrzypu polnego.
Ogranicz spożycie soli.

Jeżeli chodzi o to co teraz możesz zrobić na istniejące już żylaki to możesz zacząć nosić rajstopy albo pończochy przeciwzylakowe. Takie rajstopy masują zalegającą krew. :slight_smile: Niestety takie pończochy nie są refundowane, a i odnośnie ich kupna trzeba udać się albo do ginekologa albo do flebologia (specjalizuje się w leczeniu żylaków), aby dobrać odpowiednie do stopnia dolegliwości - musi być odpowiedni ucisk takich pończoch, a o intensywności takiego uścisku mogą zadecydować wyżej wymienieni lekarze.
Kup maść z wyciągiem z kasztanowca i nacieraj nim miejsca dotknięte zmianami. Taka maść działa przeciwzapalniealnie, łagodzi ból i zwiększa napięcie ścian naczyń krwionośnych.
No i łykaj ten rutinoscorbin. Profilaktyka jest równie ważna nawet wtedy, kiedy żylaki już wyjdą.

Najważniejsze to pić dużo wody, spacerować i odpoczywać z nogami uniesionymi do góry (oczywiście opartymi np o ścianę :wink: )
Możesz też na noc podkładać sobie coś pod nogi żeby były trochę wyżej od poziomu ciała, np zrolowany koc czy boducha :slight_smile: dbaj o siebie, bo niestety puchnięcie nóg nie znika wraz z porodem…mi dokuczało jeszcze dobrych kilka tygodni po.

Duzo pij i odpoczywaj. Mi niestetu po ciazy wyskoczyly takie dziwne zylki,mysle ze przeobraza sie kiedys w zylaki.

Szukałam w wyszukiwarce, episywalam słowa ale na telefonie i nic nie wyszukało dlatego założyłam wątek. Może po prostu w telefonie wyszukiwarka nie działa:-( Dziękuję za wspaniałe rady. Coś doktorka wspomniała o rutinoscorbinie, przypomnialyscie mi:-) maść z kasztanowa też napewno spróbuje. Muszę poprosić doktorke o dobór rajstop na żylaki. Wszystko już wiem:-) Bardzo Wam dziękuję za pomoc.

Zadbaj jeszcze o odpowiednie obuwie. I o dziwo płaskie buty też nie rozwiążą problemu. Najlepiej gdyby były ciut podwyższone