Zwolnienie lekarskie, a nauka zaoczna

Hej Wam.
Za chwilę zaczynam 15 tc, dostałam zwolnienie lekarskie z pracy, ponieważ wykonywalam pracę stojącą na pełen etat. Cały czas koontunuje szkole zaoczna.
Czytałam wiele wątków że nie wolno mi na zwolnieniu chodzić do szkoły.
Jak to naprawdę wygląda. Przecież żadna kobieta w ciazy nie usiedzi w domu przez 9 miesięcy jak ktoś chory.
Jak to było u Was ? Jak to wygląda według prawa ?

Nie no można chodzić na zwolnieniu przy ciąży no chyba że ma się zagrożona ciążę na zwolnieniu jest kratka z oznaczeniem czy pacjent może chodzić czy nie jeśli jest że może to można spokojnie do szkoły chodzić ale jeśli ma się zaznaczone że nie może chodzić wtedy nie można i w takim ukladzie trzeba wziąć urlop zdrowotny w szkole zaocznej

Jeżeli masz na zwolnieniu napisane że możesz chodzić to jak najbardziej możesz:-). Co innego gdyby było zaznaczone że pacjent ma leżeć…

no właśnie, zależy jakie masz oznaczenie na zwolnieniu, jeżeli masz, że możesz chodzić to spokojnie możesz choć też kwestia jak się czujesz i jak się dogadasz z władzami uczelni, moja znajoma studiowała w ciąży tylko akurat dziennie i na początku chodziła a potem przychodziła już tylko na egzaminy

Kurcze dziewczyny, a mi sie troszke wydaje, ze jednak nie do konca jest tak jak mowicie. To, ze na druku zwolnienia jest wpisane oznaczenie pozwalające na “chodzenie” nie oznacza, ze mozemy chodzic gdzie nam sie podoba. Chodzenie na L4 oznacza wyjscie do apteki, wyjscie na konieczne zakupy, aby miec co do gara włozyc itp. Ale wszelkie wyjazdy, wyjscia na imprezy rodzinne itp to juz niekoniecznie kontrola z ZUSu uwzgledni.

Mysle też, ze najlepiej zapytac swojego lekarza jak on to widzi. Skoro wystawia L4 to zna zasady.

Agnieszka.sz to nie jest tak. Na wyjście do lekarza to zezwala to drugie zwolnienie, jak masz leżeć. To ze dostajesz zwolnienie i możesz chodzić, świadczy o tym, ze rodzaj wykonywanej pracy niesie ryzyko dla Twojego stanu zdrowia. To ze jesteś na chorobowym, to nie znaczy że masz siedzieć całymi dniami w domu… Ja miałam kontrolę z zusu w pierwszej ciąży. Panie przyszły, zobaczyły brzuch, zapytała kiedy rodzę i poszły… Gdyby mnie nie było, dostała bym wezwanie do zusu gdzie musiała bym powiedzieć gdZie byłam, zadali by te same pytania co w domu i tyle. Katrole są ogólnie po to, żeby stwierdzić czy ktoś sobie nie dorabia na boku mimo zwolnienia i nie sciemnia co do swojego stanu zdrowia… Oczywiście można się dopytać, ja bym jednak radziła nie lekarza a w samym zusie. Lekarze też nie do końca wiedzą wszystko, zależy na ile się tym interesują, a do zusu można po prostu nawet zadzwonić i wszystko powiedzą…

Tylko że w szkole nie reflektuja l4 to samo na studiach zresztą jak są zaoczne to przecież w weekendy są A żaden zus w weekend nie zrobi kontroli bo nie pracuje ZUS w weekendy. W szkole jeśli faktycznie nie można być w sensie przeciwwskazania od lekarza to urlop zdrowotny się bierze trzeba wtedy skserowac kartę ciąży i na tej podstawie ma się urlop ale jeśli się chce pomimo tego chodzić można o ile na l4 jest że chory może chodzić No i l4 w ciąży też ma inne znaczenie niż zwykle jak się w ciąży nie jest bo chodzi o to że to wykonywanie pracy może zaszkodzić ciąży wiwc mozna chodzić wychodzić jechać i to nie tylko na zakupy ale też gdzieś jechać w razie kontroli będzie po prostu trzeba przedstawić kartę ciąży że faktycznie się w niej jest i tyle. Co innego jak oznaczenie jest że ma być w domu chory to wtedy faktycznie tylko do lekarza i z powrotem.

Oznaczenie, że można chodzić oznacza, że osoba na L4 może wychodzić w sprawach, które nie zagrożą w “procesie zdrowienia” - chociaż w przypadku ciąży komicznie to brzmi. Trudno, żeby wyjście do szkoły miałoby zagrozić ciąży, prawda? :wink:

Miałam ciążę wysokiego ryzyka i pomimo zwolnienia lekarskiego chodziłam do szkoły. Mało tego, niespełna trzy tygodnie po cesarskim cięciu wróciłam na uczelnię.

m.magdalena, ale miałaś na zwolnieniu, ze musisz leżeć? Bo jak tak i ktoś by na Ciebie doniósł, albo jak by Cię skontrolowali to nie wiem czy nie miała byś problemu…

Można chodzić do szkoły , jeśli na L4 nie widnieje oznaczenie że trzeba leżeć .

Hej :wink: Ja poszłam na zwolnienie w 6 miesiącu ciąży. Praca w sieciówce więc cały czas w pracy na nogach. Dodatkowo studiowałam stacjonarnie. Na studia dalej uczęszczałam bez przeciwwskazań od lekarki. W twoim przypadku pracujesz fizycznie więc zwolnienie na pewno jest wystawione z takim uzasadnieniem, a na studiach za pewne nie będziesz się przemęczać ciężką pracą fizyczną :wink: Miłego studiowania i Powodzenia na sesji :*

Można chodzić na zwolnieniu.
W kratce na zwolnieniu jest oznaczenie czy można chodzić,czy trzeba leżeć.

Ja cała ciążę chodziłam do szkoły zaoczni.e. Jeżeli nie masz zwolnienia leżącego to czemu nie?