Zwiększenie dawki witaminy D

Wczoraj byłam na szczepieniu i pediatra zaleciła, aby zwiększyć córeczce dawkę witaminy D z 400 do 600. A czytałam, że zwiększa się na taką dawkę po pół roku. A wy jak robiłyście? 

Córeczka ma 3,5 miesiąca. 

Skoro pediatra zaleciła zwiększenie dawki witaminy D to podejrzewam,że przy badaniu musiała zauważyć ku temu powody.Może po zbadaniu ciemiączka? Być może z innych przyczyn.Moim zdaniem jeśli jest takie zalecenie to trzeba się zastosować.

Następnym razem przy podobnych sytuacjach zapytaj wprost pediatry dlaczego takie zmiany.Po co masz się niepotrzebnie martwić,czy czegoś domyślać, a przy tym stresować ;)

Ja bym zwiększyła jeśli pediatra zalecił jeśli mu ufasz 

Teraz jest okres  zimowy i praktycznie  nie  ma słońca, więc poza witamonami ciężko jest złapać więcej tej  witaminy. Ja bym zwiększyła dawke zgodnie  z zaleceniem 

Właśnie powiedziała, że przy karmieniu piersią w tym wieku i w tym okresie kiedy nie ma słońca można już zwiększyć dawkę. Ale przeczytałam, że zwiększa się po 6 miesiącu, dlatego pytam :) 

karolinach ja uważam, że lekarz zalecając zwiększenie witaminy D, wie, co robi. W końcu to on jest specjalistą i jeśli ma ku temu podstawę, to wtedy to robi. Należy pamiętać, że to co jest napisane na opakowaniach leków/suplementów jeśli chodzi o dawkowanie, to to jest napisane ogólnie. Ale jeśli jest potrzeba to lekarz dany lek dostosowuje pod danego pacjenta.

Mi pediatra też zalecił zwiększenie witaminy D do 600j ale po ukończeniu 6 msca i będę zwiększać niebawem. 

Na Twoim miejscu bym podawała tak jak mówł lekarz.

Lekarz na pewno wie co mówi i robi tak żeby było dla dziecka najlepiej. Skoro tak zlecił to miał ku temu powód i ja bym go posłuchała. A w ulotce na pewno jest napisane że "jeśli lekarz nie zaleci inaczej to dzienna dawka jaka powinna być stosowana to..." więc decyduje lekarz. 

Karolina ja bym na Twoim miejscu zbadała poziom Wit D. Czy rzeczywiście ma jej mało. 

U nas byl przypadek że po zwiększeniu dawki miesliemy jej za dużo i musieliśmy wrocic do tej mniejszej 

Dziękuję dziewczyny, chyba zrobię tak jak mówiła Aneczka i zbadam poziom witaminy D zanim zwiększę dawkę. 

Karolina jak zbadaszcdaj znać czy rzeczywiście potrzebne jest zwiększenie dawki czy nie

Ok dam znać na pewno :) 

Każdy noworodek, dziecko i dorośli powinni suplementować wit. D, szczególnie w miesiącach jesienno-wiosenno-zimowych. 

Mega Naczelny Papusny Bobas ja suplementuję córeczce ale w dawce 400 a pediatra zalecił 600. Dlatego pytam :) 

My mamy zalecenie 1000j, synek ma skończone 5 miesięcy. Przyjmuje devikap. Nie robiłam badań.

Mamameg i nie zauważyłaś żadnych dolegliwości po zwiększeniu dawki? Dlaczego u was jest aż tak duża dawka? 

Karolinach pediatra Ci zwiększyła dawkę  może też przez to że mamy okres już prawie zimowy? Jest mniej tego słońca i wogole ....mi ortopeda też każdej córce kazał zwiększyć o 200j na okres jesienno- zimowy...starszej z 1000 na 1200 A młodszej z 800 na 1000....choć wg mnie powinno się chyba robić badanie na witaminę D A dopiero potem określenie jaka dawka...dziecko dziecku jest nierówne...

Mamameg 1000j dla 5miesiecznego dziecka? 1000j jest dopiero powyżej roku....Hmmm...

Ja już raz bez badań miałam zwiększoną dawkę i potem się przerazilam. Więc teraz bez badań napewno nie będę zwiększać Wit D. 

Poczytajcie siebie co może spowodować zbyt wysoki poziom Wit D.

https://mamotoja.pl/witamina-d,badanie-krwi,93,r21.html

Ewcia właśnie tak mówiła ale jednak bez badan boję się zwiększać dawkę. 

Karolinach - acha... Nam pediatra zwiększała dawkę jak zobaczyła, ze synek ma jakby nieco wykrzywione dolne żeberka