Drogie mamy, jakie warzywa/owoce mają dużo zelaza które podajecie przy rd od 6ms? Chętnie zasięgnę pomysłu na posiłki lub pojedyncze produkty które mają źródło zelaza potrzebne naszym maluszkom.
Wiem, że brokuly, kaszki, cielęcinka itd ale chętnie dowiem się jakie macie pomysly na dostarczenie :)
Ojej, w tym temacie pomoże dietetyczka, internet albo lekarz :) sama nie chce doradzać bo się nie znam. Ale napewno jabłka i suszone sliwki. Nie zaszkodzi podawać to i to zmiksowane.
Moze nie do końca podam przykład warzyw i owoców ale zawsze pamiętam jak byłam mała słyszałam od mamy i babci że trzeba jesc wątróbkę bo zawiera dużo żelaza
Kasza gryczana lub jaglana
Pestki dyni można je domiksowac do posiłku bo wiadomo na początku mogło by być dziecku ciężko samemu je pogryzc
Mamą być - może nie do końca pestki dyn bym dawała, nawet miksowane bo dziecko mogą one nie przechodzić.. w tak waziutki przełyk to troszke nie bardzo.
Dobre źródła żelaza to szpinak, buraki, dynia, soczewica, cielęcina oraz kaszki wzbogacane w żelazo. Warto łączyć je z owocami bogatymi w witaminę C, jak np. maliny lub pomidory, dla lepszego wchłaniania.
Tak naprawdę wszystko co wyczytasz w internecie możesz podać, ugotowane,lub zmiksowane ( np pestki dyni) chociaż nie wiem jak z wchłanialnością bo to też ważne,
A czy sprawdzała któraś z Was poziom żelaza u dziecka ?
Pediatra polecała brokuł, szpinak, buraki i zielona fasolkę. Owoce nie zawierają dużych ilosci żżelaza. Jeżeli trafiamy konkretnie w niedobory to dobrze też włączyć mięso. Cielęcina, królik.
Dzięki dziewczyny:) właśnie wczoraj tak pomyślałam bo rozszerzamy diete a wiem, że dziecko ma zapasy zelaza do 6 ms życia później już trzeba zapewnić w pożywieniu i zależy mi żeby właśnie jadł to co ma dużo żeby później nie było żadnych anemii itd bo taki maluszek jest bardzo podatny na skutki braku zelaza. Jeszcze czytałam, że rybki są dobre :)
Przy początkach to i tak dziecko nie je aż tyle żeby to żelazo było w normie od jedzenia bo to bardziej probowanie niz najadanie sie. Mleko dalej jest podstawą, w mm na pewno żelazo jest w składzie, nie wiem jak wygląda przenikanie z kp, wie któraś?
Mamina w mleku z piersi mało jest zelaza ale wystarczająco dla maluszka. Przy rd po 6 ms przy karmieniu butelka czy piersia trzeba dostarczyć w pozywieniu zelazo. Na początku właśnie mało dziecko zjada bardziej to jest takie próbowanie, ale mimo wszystko zależy mi żeby to było coś co to zelazo ma żeby nie nabawić się później niedoboróW:).
Kurcze u mnie córka dostała wysypki od jaj :( i znów śluzowata kupa , za kilka dni mamy mieć tel od alergologa z wynikami z krwi w kierunku alergii na bmk.
Jeśli teraz nie macie niedoborów to nie masz co się martwić, bardziej dużo rzeczy ma żelazo ale ważne żeby podawać wszystko, bo skupiając się tylko na żelazie zaraz będzie niedobory innych witamin czy minerałów . Także na spokojnie, nie musi dostawać wszystkiego z żelazem tym bardziej że wtedy mogą się pojawić problemy z kooopka
Nie sprawdzałam córce poziomu żelaza, w sumie staram się podawac wszystko, żeby było wszystkiego po trochu. Napewno w MM jest żelazo, w kaszkach też widziałam, a tak to szpinak, burak, brokuł, mięso.
Dobrymi źródłami żelaza w diecie dziecka są mięso, takie jak wołowina i indyk, oraz rośliny strączkowe, np. soczewica i fasola. Warto także podawać produkty wzbogacone w żelazo, jak kaszki czy płatki, oraz łączyć je z pokarmami bogatymi w witaminę C, aby poprawić wchłanianie żelaza. :)
Jeśli dalej szukasz żelaza to powiem Ci że u mojej córki wyszedł niedobór i lekarz zalecił oprócz diety kupić żelazo w aptece z dawką 15mg. Polecam Ci zasięgnąć w razie czego. :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.