Zniszczenia po ciąży

Nie znalazłam wątku przybliżonego do mojego więc założyłam ten - może pomożecie. Otóż od dwóch/trzech miesięcy moje paznokcie, włosy, skóra to ruina… biorę suplementy, jem prawidłowo, nie chudnę jakoś radykalnie - wydaje mi się że to wpływ hormonów które na nowo stabilizują się po ciąży. Stąd moje pytanie - poszukuje sprawdzonych odżywek do włosów, paznokci i rzęs… wypróbowałam już serię regenerum ale efektów zbyt wielkich nie miałam. Może ktoś coś umie doradzić???

Herbatki ziołowe?
Belissa włosy i paznokcie była całkiem niezła.
Sally Hansen ma świetne odżywki do paznokci - polecam
Na rzęsy tylko olejek rycynowy. Taniocha i wystarczy przejechać szczoteczką po rzęsach lekko zamoczoną w tym tłuszczyku i efekt bomba. Moje rzęsy się wydłużyły i trwale ściemniały.

zgadzam się z Martą olejek rycynowy do rzęs i brwi często zapomniany a działa cuda!

mi po ciąży włosy leciały garściami i odżywki te nakładane na włosy do spłukiwania niewiele pomagały, pomógł za to spray łopianowy który wciera się w skórę głowy-włosy zaczęły wreszcie odrastać - podobno właśnie na skórę głowy trzeba zadziałać bezpośrednio. Ta seria stoi w rossmanie przy szamponach, nie pamiętam nazwy, białe opakowania i jest maska do włosów, ten spray łopianowy z aktywatorem wzrostu i chyba szampon . Ceny max 12 zł więc warto spróbować :slight_smile:

a pobudzanie do życia twarzy zaczęłabym od mikrodermabrazji u kosmetyczki, u mnie nic nie dawało efektów poza tym :slight_smile:

Z włosami również mam problem,ale przy tarczycy to normalne.
Na włosy polecam naturalny kolagen np. firmy Colway-wciera się go w skórę głowy po umyciu włosów.Niestety cena to ok.150zł.
Stosowałam też przez jakiś czas Lotion 2%(na receptę jest 3%),po którym włosy miały nie wypadać i rosnąć nowe.
Natomiast do rzęs polecam szeroką gamę odżywek do brwi i rzęs np.Revitalash. Rzęsy mogą osiągnąć po niej jeszcze raz taką długość. W drogerii naprawdę jest duży wybór odżywek.
A na wzmocnienie paznokci najlepsze są witaminy Merz Special.Wiele moich koleżanek może powiedzieć,że są naprawdę skuteczne!
Do tego nie stresować się i zdrowo odżywiać.Można też zrobić badania np. na poziom hormonów tarczycy.

Do włosów mogę z czystym sumieniem polecić ampułki placenta urtik (na allegro ok.17 zł za 12 sztuk). Zawierają wyciąg z łożyska owcy i u mnie sprawdziły się w 100 %. Po 4 miesiącach od porodu włosy bardzo mi wypadały, do tego stopnia, że porobiły mi się łyse placki na głowie. Byłam przerażona i załamana, tym bardziej, że mam bardzo długie włosy i szkoda mi było ścinać. Poza tym wstydziłam się iść do fryzjera. Ampułki poleciła mojej mamie pani w aptece (można je stosować podczas karmienia). Producent zaleca stosowanie ampułek 3 razy w tygodniu, ale ja stosowałam 2 razy i już po 2 tygodniach zobaczyłam efekty. Włosy przestały wypadać, a na miejscu łysych placków pojawiły się nowe włosy. Z czystym sumieniem polecam.
Ze skórą i paznokciami nie miałam problemu, więc niestety nie mogę nic polecić.

Miałam bardzo podobnie… Jadłam tonami suplementy diety na skórę, włosy i paznokcie. Włosy wypadały mi garściami, a paznokcie łamały się niemiłosiernie. Włosy podcinałam regularnie, nie suszyłam, nie używałam prostownicy, nie farbowałam,stosowałam przeróżne odżywki, szampony i maseczki(w tym domowe) a i tak wypadały garściami. Fryzjerka poleciła mi zrobienie badań na tarczycę, bo kiedy ma się tarczycę, mogą wypadać. Ale badania zrobiłam i nadal bez zmian… Całkiem niedawno, bo jakieś 5-6 tygodni temu byłam u fryzjera, obcięłam prawie 30 cm włosów. rozmawiałam z fryzjerką na ich temat. Powiedziała, że jeśli mi tak mocno wypadają, a próbowałam już wszystkiego, tzn, że cebulki włosów mają za ciężko, by je utrzymać i dlatego wypadają. Wtedy zalecane jest ich obcięcie. Niekoniecznie 30 cm, ale obcięcie.

Ja do włosów obecnie stosuję zestaw Nioxin System 3 do włosów po zabiegach chemicznych z silnym wypadaniem. W zestawie jest serum, szampon i odżywka. Kupiłam na iperfumy.pl Powiem Ci, że efekty są całkiem całkiem. Wiadomo, że po farbowaniu(w moim przypadku) włosy będą wypadać, ale nie wypadają a tak znacznej ilości, jak wcześniej. W dodatku się pięknie błyszczą i są mocniejsze.

Możesz także stosować maseczkę raz w tygodniu, taką domową z jajek. Tzn nie z samego żółtka, ale i z białka i żółtka. Ubijasz białko na sztywną pianę, dodajesz żółtko, trochę miksujesz i nakładasz na włosy, na godzinę przed myciem :slight_smile:

Do rzęs niestety nie stosuję odżywek, bo nie muszę. Od urodzenia mam bardzo długie rzęsy i mam nadzieję, że tak zostanie.
Co do paznokci używałam jakiejś zwykłej odżywki z drogerii i powiem, że było całkiem nieźle :slight_smile:

Magiczny ma rację - po porodzie zaraz poszłam do fryzjera i mocno skróciłam włosy. Odżyły w ten sposób odciążone, a i pielęgnacja, wszelkie ampułki i inne nie sprawiają tyle problemu. Teraz też noszę się z zamiarem skrócenia bo mycie ich jest męczące.

Ja stosuję ziołowe odżywki do włosów z różnych wyciągów włosy są po nich błyszczące i odzywione , do tego nie są drogie. Można stosować 2x w tyg maskę na wlosy na noc a rano ja spłukać

Kochane ja ścięłam już włosy i to z włosów do łopatek skróciłam tak że nie mogę w kucyk złapać ale efektów to nie dało. Na włosy spróbuje te ampułki chociaż łożysko owcy - te słowa mnie przerażają ale postaram się o tym nie myśleć i kupię ten olejek rycynowy na rzęsy - już tyle przeszłam odżywek które mi nie pomogły że będę po kolei wykorzystywać Wasze pomysły bo jestem już załamana… nawet stopy mam w ruinie - nigdy nie miałam problemów i nie pękały mi pięty -po ciąży zaczęły mi pękać do tego stopnia że ciężko było chodzić - jakoś je ratuje i niby się goją ale to nie te same ładne bezproblemowe stópki co przed ciążą…

Rozpisałam się i komentarz zniknął:(
W skrócie więc:
Po ciąży zrobiły mi się wręcz zakola na czole i byłam pewna, że łysieję. Na szczęście kilka miesięcy po porodzie wszystko wróciło do normy i włosy zaczęły odrastać.
Mogę jeszcze polecić olejowanie włosów. Olej możemy nałożyć na same końcówki lub na całe włosy, dodać kilka kropel do wody i trochę pomoczyć głowę.
A co do olejków.to arganowy kupowałam w aptece, kokosowy w sklepie zielarskim. Jest mnóstwo olejków - jojoba, z migdałów, czarnuszki- do wyboru, co kto lubi.
Zalet jest bez liku - odżywienie, nawilżenie, super blask i jedwabistość włosów.
Niestety ja zarzuciłam tą metodę na jakiś czas bo nie umiałam się ogarnąć i tłuściłam całą łazienkę

Dziękuję Marta :slight_smile: olej wypróbuje zaraz po tym łożysku owcy :wink: a w poniedziałek kosmetyczka ma obejrzeć rzęsi i cerę i coś zaradzić :slight_smile:

Kurczę dużo zmian powstaje w czasie ciąży, jak za późno się zaczęłyście smarować oliwkami dla ciężarnych. Ja masowałam skórę i nacierałam się oliwkami dla ciężarnych od pierwszych dni.

hirudo - nie za bardzo wiem o czym piszesz… czytałaś wątek od początku? Bo co ma oliwka do rzęs i paznokci??? Raczej do rozstępów a takowych nie mam… masowanie skóry tu nic nie da niestety :wink:

Marta na poprawę skóry na twarzy kosmetyczka zaproponuje Ci jakiś rodzaj złuszczenia naskórka .Może to być peeling kawitacyjny ,mikrodermabrazja albo kuracja z kwasami. Te zabiegi polegają na złuszczeniu obumarłych komórek naskórka.Dzięki czemu skóra będzie wyglądać zdrowiej , bardziej świeżo,gładko i promieniście.
A w domu również możesz robić sobie peelingi dostępne w drogerii-2 razy w tygodniu.

Ale mikrodermabrazja chyba boli co?

Marta-raczej nie można powiedzieć,że to boli.Jest to taka końcówka ścierająca i chropowata,która działa jak przyssawka.
Ale efekty są naprawdę zauważalne,zwłaszcza w dotyku.Ważne jest,aby po jakimkolwiek rodzaju złuszczania chronić skórę przed słońcem i nakładać krem z filtrem.

Zobaczymy co mi wymodzi kosmetyczka… I tak się cieszę bo już dawno nie wychodziłam do kosmetyczki więc wreszcie trochę relaksu

Marta- rzeczywiście nie przeczytałam wszystkiego ;p. Mały skutecznie mi to uniemożliwił. Mi włosy strasznie wypadają po ciąży, ale jeszcze nie byłam u endokrynolog i nie wiem czy nie rozszalała mi się znowu tarczyca. No cóż… Zobaczymy już w kwietniu.

Rozumiem :wink:

Ja po ciąży miałam bardzo duże problemy zarówno z włosami, jak i rzęsami. Dlatego teraz noszę się z zamiarem ich przedłużenia, np. produktami Laura Vito Oferta sprzedaży domeny: lauravito.pl . Wykorzystuje się w technice Russian Volume i muszę powiedzieć, że efekty końcowe prezentują się naprawdę świetnie.