Nie znalazłam wątku przybliżonego do mojego więc założyłam ten - może pomożecie. Otóż od dwóch/trzech miesięcy moje paznokcie, włosy, skóra to ruina… biorę suplementy, jem prawidłowo, nie chudnę jakoś radykalnie - wydaje mi się że to wpływ hormonów które na nowo stabilizują się po ciąży. Stąd moje pytanie - poszukuje sprawdzonych odżywek do włosów, paznokci i rzęs… wypróbowałam już serię regenerum ale efektów zbyt wielkich nie miałam. Może ktoś coś umie doradzić???
Herbatki ziołowe?
Belissa włosy i paznokcie była całkiem niezła.
Sally Hansen ma świetne odżywki do paznokci - polecam
Na rzęsy tylko olejek rycynowy. Taniocha i wystarczy przejechać szczoteczką po rzęsach lekko zamoczoną w tym tłuszczyku i efekt bomba. Moje rzęsy się wydłużyły i trwale ściemniały.
zgadzam się z Martą olejek rycynowy do rzęs i brwi często zapomniany a działa cuda!
mi po ciąży włosy leciały garściami i odżywki te nakładane na włosy do spłukiwania niewiele pomagały, pomógł za to spray łopianowy który wciera się w skórę głowy-włosy zaczęły wreszcie odrastać - podobno właśnie na skórę głowy trzeba zadziałać bezpośrednio. Ta seria stoi w rossmanie przy szamponach, nie pamiętam nazwy, białe opakowania i jest maska do włosów, ten spray łopianowy z aktywatorem wzrostu i chyba szampon . Ceny max 12 zł więc warto spróbować
a pobudzanie do życia twarzy zaczęłabym od mikrodermabrazji u kosmetyczki, u mnie nic nie dawało efektów poza tym
Z włosami również mam problem,ale przy tarczycy to normalne.
Na włosy polecam naturalny kolagen np. firmy Colway-wciera się go w skórę głowy po umyciu włosów.Niestety cena to ok.150zł.
Stosowałam też przez jakiś czas Lotion 2%(na receptę jest 3%),po którym włosy miały nie wypadać i rosnąć nowe.
Natomiast do rzęs polecam szeroką gamę odżywek do brwi i rzęs np.Revitalash. Rzęsy mogą osiągnąć po niej jeszcze raz taką długość. W drogerii naprawdę jest duży wybór odżywek.
A na wzmocnienie paznokci najlepsze są witaminy Merz Special.Wiele moich koleżanek może powiedzieć,że są naprawdę skuteczne!
Do tego nie stresować się i zdrowo odżywiać.Można też zrobić badania np. na poziom hormonów tarczycy.
Do włosów mogę z czystym sumieniem polecić ampułki placenta urtik (na allegro ok.17 zł za 12 sztuk). Zawierają wyciąg z łożyska owcy i u mnie sprawdziły się w 100 %. Po 4 miesiącach od porodu włosy bardzo mi wypadały, do tego stopnia, że porobiły mi się łyse placki na głowie. Byłam przerażona i załamana, tym bardziej, że mam bardzo długie włosy i szkoda mi było ścinać. Poza tym wstydziłam się iść do fryzjera. Ampułki poleciła mojej mamie pani w aptece (można je stosować podczas karmienia). Producent zaleca stosowanie ampułek 3 razy w tygodniu, ale ja stosowałam 2 razy i już po 2 tygodniach zobaczyłam efekty. Włosy przestały wypadać, a na miejscu łysych placków pojawiły się nowe włosy. Z czystym sumieniem polecam.
Ze skórą i paznokciami nie miałam problemu, więc niestety nie mogę nic polecić.
Miałam bardzo podobnie… Jadłam tonami suplementy diety na skórę, włosy i paznokcie. Włosy wypadały mi garściami, a paznokcie łamały się niemiłosiernie. Włosy podcinałam regularnie, nie suszyłam, nie używałam prostownicy, nie farbowałam,stosowałam przeróżne odżywki, szampony i maseczki(w tym domowe) a i tak wypadały garściami. Fryzjerka poleciła mi zrobienie badań na tarczycę, bo kiedy ma się tarczycę, mogą wypadać. Ale badania zrobiłam i nadal bez zmian… Całkiem niedawno, bo jakieś 5-6 tygodni temu byłam u fryzjera, obcięłam prawie 30 cm włosów. rozmawiałam z fryzjerką na ich temat. Powiedziała, że jeśli mi tak mocno wypadają, a próbowałam już wszystkiego, tzn, że cebulki włosów mają za ciężko, by je utrzymać i dlatego wypadają. Wtedy zalecane jest ich obcięcie. Niekoniecznie 30 cm, ale obcięcie.
Ja do włosów obecnie stosuję zestaw Nioxin System 3 do włosów po zabiegach chemicznych z silnym wypadaniem. W zestawie jest serum, szampon i odżywka. Kupiłam na iperfumy.pl Powiem Ci, że efekty są całkiem całkiem. Wiadomo, że po farbowaniu(w moim przypadku) włosy będą wypadać, ale nie wypadają a tak znacznej ilości, jak wcześniej. W dodatku się pięknie błyszczą i są mocniejsze.
Możesz także stosować maseczkę raz w tygodniu, taką domową z jajek. Tzn nie z samego żółtka, ale i z białka i żółtka. Ubijasz białko na sztywną pianę, dodajesz żółtko, trochę miksujesz i nakładasz na włosy, na godzinę przed myciem
Do rzęs niestety nie stosuję odżywek, bo nie muszę. Od urodzenia mam bardzo długie rzęsy i mam nadzieję, że tak zostanie.
Co do paznokci używałam jakiejś zwykłej odżywki z drogerii i powiem, że było całkiem nieźle
Magiczny ma rację - po porodzie zaraz poszłam do fryzjera i mocno skróciłam włosy. Odżyły w ten sposób odciążone, a i pielęgnacja, wszelkie ampułki i inne nie sprawiają tyle problemu. Teraz też noszę się z zamiarem skrócenia bo mycie ich jest męczące.
Ja stosuję ziołowe odżywki do włosów z różnych wyciągów włosy są po nich błyszczące i odzywione , do tego nie są drogie. Można stosować 2x w tyg maskę na wlosy na noc a rano ja spłukać
Kochane ja ścięłam już włosy i to z włosów do łopatek skróciłam tak że nie mogę w kucyk złapać ale efektów to nie dało. Na włosy spróbuje te ampułki chociaż łożysko owcy - te słowa mnie przerażają ale postaram się o tym nie myśleć i kupię ten olejek rycynowy na rzęsy - już tyle przeszłam odżywek które mi nie pomogły że będę po kolei wykorzystywać Wasze pomysły bo jestem już załamana… nawet stopy mam w ruinie - nigdy nie miałam problemów i nie pękały mi pięty -po ciąży zaczęły mi pękać do tego stopnia że ciężko było chodzić - jakoś je ratuje i niby się goją ale to nie te same ładne bezproblemowe stópki co przed ciążą…
Rozpisałam się i komentarz zniknął:(
W skrócie więc:
Po ciąży zrobiły mi się wręcz zakola na czole i byłam pewna, że łysieję. Na szczęście kilka miesięcy po porodzie wszystko wróciło do normy i włosy zaczęły odrastać.
Mogę jeszcze polecić olejowanie włosów. Olej możemy nałożyć na same końcówki lub na całe włosy, dodać kilka kropel do wody i trochę pomoczyć głowę.
A co do olejków.to arganowy kupowałam w aptece, kokosowy w sklepie zielarskim. Jest mnóstwo olejków - jojoba, z migdałów, czarnuszki- do wyboru, co kto lubi.
Zalet jest bez liku - odżywienie, nawilżenie, super blask i jedwabistość włosów.
Niestety ja zarzuciłam tą metodę na jakiś czas bo nie umiałam się ogarnąć i tłuściłam całą łazienkę
Dziękuję Marta olej wypróbuje zaraz po tym łożysku owcy
a w poniedziałek kosmetyczka ma obejrzeć rzęsi i cerę i coś zaradzić
Kurczę dużo zmian powstaje w czasie ciąży, jak za późno się zaczęłyście smarować oliwkami dla ciężarnych. Ja masowałam skórę i nacierałam się oliwkami dla ciężarnych od pierwszych dni.
hirudo - nie za bardzo wiem o czym piszesz… czytałaś wątek od początku? Bo co ma oliwka do rzęs i paznokci??? Raczej do rozstępów a takowych nie mam… masowanie skóry tu nic nie da niestety
Marta na poprawę skóry na twarzy kosmetyczka zaproponuje Ci jakiś rodzaj złuszczenia naskórka .Może to być peeling kawitacyjny ,mikrodermabrazja albo kuracja z kwasami. Te zabiegi polegają na złuszczeniu obumarłych komórek naskórka.Dzięki czemu skóra będzie wyglądać zdrowiej , bardziej świeżo,gładko i promieniście.
A w domu również możesz robić sobie peelingi dostępne w drogerii-2 razy w tygodniu.
Ale mikrodermabrazja chyba boli co?
Marta-raczej nie można powiedzieć,że to boli.Jest to taka końcówka ścierająca i chropowata,która działa jak przyssawka.
Ale efekty są naprawdę zauważalne,zwłaszcza w dotyku.Ważne jest,aby po jakimkolwiek rodzaju złuszczania chronić skórę przed słońcem i nakładać krem z filtrem.
Zobaczymy co mi wymodzi kosmetyczka… I tak się cieszę bo już dawno nie wychodziłam do kosmetyczki więc wreszcie trochę relaksu
Marta- rzeczywiście nie przeczytałam wszystkiego ;p. Mały skutecznie mi to uniemożliwił. Mi włosy strasznie wypadają po ciąży, ale jeszcze nie byłam u endokrynolog i nie wiem czy nie rozszalała mi się znowu tarczyca. No cóż… Zobaczymy już w kwietniu.
Rozumiem
Ja po ciąży miałam bardzo duże problemy zarówno z włosami, jak i rzęsami. Dlatego teraz noszę się z zamiarem ich przedłużenia, np. produktami Laura Vito Oferta sprzedaży domeny: lauravito.pl . Wykorzystuje się w technice Russian Volume i muszę powiedzieć, że efekty końcowe prezentują się naprawdę świetnie.