Karolina-1993 bo nasze forum Lovi to skarbnica wiedzy Ale fajnie że mamy odajdują tu dla siebie odpowiedzi na nurtujące ich pytania.
Znieczulenia u dentysty są bezpieczne - tylko należy poinformować lekarza, który użyje jak najmniejszej dawki leku. Lekarz powinien powiedzieć ile czasu lek zostaje w krwioobiegu. Warto mieć przygotowany - odciągnięty pokarm wcześniej. Powodzenia
mraczek80- masz racje. Rózne fora przeglądałam w swoim życiu, ale tylko tutaj czuje się tą “domową” atmosferę
Mi dentysta powiedział, że 4 godziny po podaniu znieczulenia nie można karmić.
Dokładnie andzia. Ja byłam na kontroli i umówiona na leczenie zapytałam o znieczulenie. 4 godziny karmić nie można, ale później już jak najbardziej, więc ten jeden posiłek można dziecku mleko odciągnąć lub sp=korzystać z zapasów zamrożonych. No chyba, że są hardcorowe mamy, które zniosą leczenie bez znieczulenia
Ja przez okres dorastania jak i późniejszy bardzo dużo korzystałam z wizyt u stomatologa, a było to spowodowane długotrwałym noszeniem aparatu i wszelkie ubytki były robione bez znieczulenia. Do momentu gdy mój genialny facet podsunął mi pomysł bym skorzystała z znieczulenia…gdyż on jakiejkolwiek czynności przy zębach nie wyobraża sobie bez znieczulenia (ale to facet z dość niskim progiem bólu) tak też zrobiłam…i dla mnie to był totalny paraliż, zupełnie zbędny. Korzystam bez znieczulenia…chyba, że byłaby taka konieczność. Nie byłam świadoma tego, że znieczulenie może oddziaływać na karmienie piersią.
Widzę, że się sporo zmieniło, parę lat temu oj na prawdę parę koleżanka leczyla ząb bez znieczulenia właśnie ze względu na kp, obraz jej twarzy po wyjściu gabinetu został mi do dziś wymęczona strasznie
ja miałam znieczulenie ale dla bezpieczeństwa malucha 2 razy ściągałam mleko i wylewałam po wizycie u lekarza. oczywiście wczęśniej ściągnęłam abym miała co podać dziecku.
Mi sie rowniez wydaje ze to nie ma znaczenie czy karmisz. Tak jak Tina pisze, sciagnac po prostu kilka razy mleko i juz
teraz nawet kobietom w ciazy daje sie znieczulenie, wiec nie wydaje mi sie zeby bylo jakies meeega niebezpieczne i w wielkich ilosciach przenikalo do krwi
W przyszłym tygodniu się zajmę zębem, teraz na tapecie jest ten ślub.
Zapewne ściągnę i wyleję mleko dwa razy zawsze to bezpieczniej. A że zapas mleka mam z 15 woreczków to jest z czego brać. Coś ostatnio się opuściłam w ściąganiu mleka, ale już czas uspokoić trochę piersi przed sobotą
Ja byłam u stomatologa w czasie karmienia piersią. Na samym początku trzeba powiedzieć, że karmisz i wtedy stomatolog da Ci znieczulenie łagodne dla kobiet w ciąży. Mi dał właśnie takie i dodatkowo dał bardzo mała dawkę. Mówił że jak będzie za mało i będę czuła, że coś tam się dzieje u mnie zabili mam mówić wtedy jeszcze troszeczkę da znieczulenia. Pozniej można normalnie karmić piersią.
To tak samo jak byłam w ciąży i szłam do dentysty robić dziurkę. Dzwoniłam wtedy do swojej pani Ginekolog i pytałam czy mogę zrobić zęba ze znieczuleniem. Mówiła że jeśli w gabinecie jest dostępne takie słabsze znieczulenie dla kobiet w ciąży można je spokojnie wziąć bo nie jest ono szkodliwe dla dziecka. Zresztą do dentysty chodzimy raz na jakiś czas w ciąży i nie zawsze okazuje się że mamy coś do zrobienia. Ja miałam do wyleczenia przez całą ciążę tylko jednego zęba.
A ja jak bylam w ciąży bylam w trakcie akurat robienia leczenia kanalowego…i dentystka powiedziała mi ze znieczulenia w ciazy sa calkowicie bezpieczne…nie mogla tylko zrobic mi zdjęcia co spowodowało ze robila kanaly na wcześniejszy zdjęciu i teraz po porodzie z ogromnym bólem wylądowałam na fotelu no i ze zdjęcia okazalo sie ze jeden z kanałów sie zatkal…jutro właśnie ide skończyć ten zabek:) ja niestety w ciazy nie mogłam leczyc zębów bo wszystkie dziury robią mi sie w środku zębów i do kazdej trzeba robic zdjęcie a w ciazy lepiej nie robic niby po 3miesiacu można ale wolałam nie ryzykować…
Ja tez bez znieczulenia nie wyobrażam sobie dać zrobić zęba i dentystka wie ze karmie i powiedziała ze to calkiem bezpieczne;)
Mi rowniez stomatolog dostosowal znieczulebie jak mowilam ze karmie bez znieczulenia ani rusz zebow na sczescie nie musze narazie chodzic do dentysty
A ja mam stomatologa ktory zawsze mowi czy bedzie bolalo czy nie I sie sprawdza wiec nie zawsze biore znieczulenie
Mi się ukruszył i widzę coś ciemnego więc robota albo porządna albo rwanie, bo ta szóstka sporo przeszła , w ogóle zęby mam słabe bo jak byłam mała miałam anemie i to starodawne żelazo miało wpływ na zęby