Znieczulenie przy porodzie

Joanna Jak nasuwają Ci się jakieś pytania pisz. Odpowiem. :slight_smile:

Kasia tak owszem anestezjolog był na innym oddziale, ginekologa go pożycza i później się rozliczają, ale nie ma go na stałe na oddziale położniczym

MAM, pewnie, że nie ma. Mnie jak przyjmowali to chyba już czuli, że cc może wyniknąć nagle, bo zaczęli przygotowywać salę i anestezjolog też był już powiadomiony i był pod telefonem, czekał tylko na sygnał. Swoją drogą bardzo przyjemna pani doktor.

Mam no jasne, że ma oddziale położniczym nie ma anestezjologa. Jak do tej pory też nigdy nie było. Ale są na innych oddziałach i jeśli zachodzi konieczność cc to wtedy jest wzywany i stad jest.
Moja anestezjolog też super co chwilę pytała czy wszystko ok jeszcze przed znieczulenie do cc. Podchodzila pytała czy wszystko ok.

Dziewczyny ja się troche boje tego wszysutkiego bo w 17 tc mialam zakladany szew okrezny na szyjke macicy i anestezjolog nie mogla sie wkluc. Ostatecznie musialam zostac znieczulona ogolnie. I boje sie ze przy porodzie bedzie to samo. Zamierzam rodzic naturalnie ale ze znieczuleniem, wiec mam nadzieje ze bedzie przy mnie inny lekarz.

Kasia zadtanawia mnie tylko kiedy podają znieczulenie??

Znieczulenie podaję się jak masz rozwarcie około 3- 4cm. Ja miałam 4 cm i jeśli zaczęła się akcja porodowa a nie są to np skurcze przepowiadające. Aha no znieczulenie normalnie jak Ci podają to kładzie się na boku podciągasz kolana pod brodę i wyginasz kręgosłup z łuk. Do znieczulenia w czasie porodu to po wkłuciu zostaje cewnik bo znieczulenie działa jakieś 2 godziny i jeśli w tym czasie nie urodzisz to przez ten cewnik anestezjolog poda Ci kolejna dawkę znieczulenia.

Może Twoja anestezjolog była nie doświadczelona? Nie wiem dlaczego nie mogła się wkłuć.

Nie miałam znieczulenia i jak już było po wszystkim to nawet się cieszyłam ,bo poród bardzo szybko postępował. Nie wiem jak by było z parciem przy znieczuleniu. I jak samopoczucie. W każdym bądz razie z bólu się zwijałam do poduszki i nawet prosiłam żeby mi dali cokolwiek… ale nie dali nawet gazu. Najpierw mówili, że za wcześnie, potem że za pózno. Jedym zdaniem …zbyli mnie:)

Ja mam nadzieje ze uda mi się wyprosić znieczulenie jeśli będę czuła taka potrzebę i ze nie usłyszała właśnie tekstu teraz za wcześnie a teraz to już za późno :wink:

Podczas pierwszego porodu nie miałam znieczulenia a wręcz przeciwnie bo podali mi aż dwie dawki oxy obecnie 22 TC chce rodzic naturalnie choć bardzo sie boje po tym koszmarze jaki przeszlam z córka znieczulenia na pewno Nie chce a myśl o tym ze musialam bym przejść przez CC mnoe przeraża

Kasia- moja anestezjolog była wpeost beznadziejna. Jak juz weszla na sale to byla niezadowolona. Potem powiedziiiala jeszcze ze nie chcialaby na mnie trafic przy oorodzie, zenada://
Mam nadzieje ze na nia nie trafie:)
Co do akcji porodowej to czytalam, ze znieczulenie moze ja nawet przyspieszyc bo hamuje stres, ktory spowalnia akcje. Ciekawe jak to jest naprawde. Moj lekarz poleca. Ciekawi mnie tez jak to jest z bolami w momencie rodzenia glowki. Mial ktos takie doswiadczenie???

Joanna częściej się słyszy że jednak początkowo spowalnia akcje porodowa. Być może później przyspiesza ale to ogólnie ciężko stwierdzić bo nie wiadomo jak było by bez znieczulenia.

A anestezjolog faktycznie beznadziejna kobieta. Obyś na nią nie trafiła.

Marta znieczulenie dają do 7 - 8 cm Rozwarcia. Później już nie ma na to szans. Dlatego warto prosić o nie od początku wtedy zdarzy przyjść anestezjolog.

Patrycja moja kuzynka miała gaz praktycznie od początku do końca. Aż do przejścia na fotel ginekologiczny. Mogła wdychać do woli i nikt jej nic nie mówił.

Oliwcia cc nie jest takie złe jak się o nim mówi. Chociaż ja jak się dowiedziałam że muszę je mieć to płakałam i nie chciałam.

Kasia 7-8cm? Ja czytałam wszędzie 3-4cm rozwarcia przy 8 to chyba bez sensu już podawać :wink:

Do maksymalnie 7-8 cm bo później jest właśnie bez sensu. Tak mi mówiła położna a wszystko zależy z jakim rozwarciem dojedziesz do szpitala bo niektóre kobiety przyjeżdżają z większym niż 4 cm a jeszcze inne na początku chcą rodzic bez znieczulenia a dopiero później się na nie decydują, dochodzi też kwestia jak szybko przychodzi anestezjolog. Tak więc dlatego maksymalnie jest te 8 cm.