Zmiany skórne

Cześć dziewczyny!

Nie znalazłam podobnego wątku, a bardzo interesuje mnie czy któraś z Was miała jakieś problemy skórne podczas ciąży lub po porodzie? Jestem teraz w ciąży i zaczynają wyskakiwać mi różne plamy na ramionach. Czytałam, że to normalne i zniknie po porodzie. Czy któraś z Was tak miała?

Mi wyskakiwały na skórze takie małe kuleczki. Na szczęście odpadły, pewnie przez stanik bo byly akurat pod piersiami. Czytałam, że takie coś wystepuje przy ciazy.....Zawsze możesz skonsultowac to z lekarzem rodzinnym, może skieruje Cię do dermatologa :) będziesz spokojniej spać (O ile w ciąży to możliwe, kiedy ma się brzuch jak arbuz).

Ja na Twoim miejscu, dla świętego spokoju udała bym się na kontrolę tych plam.Jezeli masz możliwość to zadzwoń do swojego ginekologa i wyjaśnij co się dzieje, ewentualnie zaleci iść do rodzinnego lub dermatologa.Na pewno dobrze by było aby zobaczył te zmiany jakiś lekarz.

Ja pod koniec ciąży miałam suchą skórę na nogach i rękach. Po porodzie minęło :) 

Zmiany na skórze u ciężarnych zdarzają się bardzo często. Zmiany hormonalne sprawiają, że skóra staje się delikatniejsza i wrażliwsza, a co za tym idzie bardziej podatna na zmiany. Często ciężarne walczą z przebarwieniami, czy suchymi miejscami. Ja nie miałam żadnych zmian, jedynie poza kresą czarną, która do dzisiaj jeszcze mi nie zniknęła. 

Często też zdarzają się rozstępy jak wiadomo, ale i bardzo popularna ostuda, czyli przebarwienia na twarzy. 

Myślę, że nie masz czym się przejmować. Na wizycie kontrolnej u ginekologa pokaż te zmiany i wtedy on zadecyduje, czy mają typowo ciążowy charakter, czy potrzebna jeszcze konsultacja u dermatologa.

Dzięki dziewczyny :) Wizyta dopiero pod koniec lutego, więc wolałam się upewnić.