Mamusie!
Wiadomo, że podczas ciąży mogą na skórze pojawić się różne zmiany, przebarwienia.
Ja natomiast zostałam dosłownie wysypana pieprzykami o różnej strukturze - niektóre są bardzo odstające, ale “cienkie” a cielistym kolorze, inne ciemnieją, niektóre z nich odpadają, Są tez jakby grupki zmian lekko wypukłych. A pojawiły się jedynie w górnej partii ciała…
Czy Wy się z czymś takim spotkałyście? Ciągle zapominam spytać się lekarza o to…
Didisia ja także w ciąży dostałam wysyp pieprzyków ale ja bym to na twoim miejscu skonsultowała z dermatologiem u mnie to normalne pieprzyki i nic się nie dzieje ale je obserwuję
U mnie też sie wysypało dużo pieprzyków część takich,jak piszesz w kolorze skóry,tylko odstających… one sie robią takie grudkowate,ciemnieją i odpadają
i też kilka zwykłych ciemnym płaskich pieprzyków też mi wyszło… a zaznaczyłaś pytanie do eksperta?? bo w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałam jakoś… wyszły,to wyszły i są
Widzisz nie zaznaczyłam… a da się jeszcze?
Ewciu tak myślałam, by do dermatologa pójść ale to dopiero po ciązy będzie możliwe, o ile miejsca będą… a ja już trochę zaczynam się nimi Madziu martwić, bo pieprzyki o nieregularnych kształtach , czy ciemniejące to nie jest bezpieczne…
Chyba się nie da… ale napisz meil do redakcji
Didisiu mnie również obsypalo pieprzykami podczas ciąży chyba to jest spowodowane zmianami hormonalnymi jakie zachodzą w organizmie podczas ciąży. Mnie zsypało po wakacjach jak byliśmy nad morzem i troszkę się opalaliśmy. Teraz zauważyłam jakby ich było mniej. Obserwuj swoje pieprzyki i w razie wątpliwości skonsultuj to z dermatologiem
P.S teraz jak jest już watek to nie da się zaznaczyć pyt do eksperta. Napisz w zasadach forum do redakcji z prosba aby oni zaznaczyli ze ekspert ma się wypowiedzieć w tym temacie to oni wysla maila z prosba do eksperta
Dzięki Martuś za poradę!
Jeśli te pieprzyki się jakoś zmieniają to lepiej jak pójdziesz z tym do lekarza. Ogólnie znamiona nie powinny zmieniać kształtu i koloru bo to nie jest dobre.
u mnie na odwrót wszystkie pieprzyki zniknęły albo zmalały lub zmieniły kolor na jaśniejszy ale za to na brzuchu mam do dzisiaj pas startowy brązowy i nie chce zniknąć
Zosia mi ledwo stara zniknęła a już zaczyna robić się nowa…; ) Tyle, ze po cc nie za elegancko to wyglądało, wiec zobaczymy jak to będzie teraz.
Co do zmian to tylko przebarwienia ale same się rozjaśnily przez zimę; ) Tzn koloryt się wyrównał i ani śladu nie zostało; )
u mnie również pojawiło się sporo nowych pieprzyków… o różnych rozmiarach i kolorach… od bardzo ciemnym po jaśniutkie… mojej koleżance w ciąży pojawiły się baaardzo odstające takie brodawki… była u dermatologa … o okazało się się, że samo to nie zejdzie… będzie mogła je natomiast usunąć.
No ja liczę, ze może obejdzie się bez wizyty u dermatologa i poodpadają, jak niektóre do tej pory, aczkolwiek, to co z czasem ciemnieją to nie odpadają… a jakbym miała to wszystko usuwać, to całą szyję i dekolt miałabym pokancerowany…
Mi tez przybylo pieprzykow w ciazy, ale wlasnie takich plaskich i dosc malych. Kreska na brzuchu za to w ogole mi sie nie pojawila. Tak jak dziewczyny pisza to wszystko kwestia hormonow moze po ciazy czescowo znikna. Nie powinno sie tylko wystawiac pieprzykow na slonce.
Nie, to ja mam duże grudkowate, a male takie paleczki odstające…
Mi się kreska na brzuchu pojawiła, ale teraz nie ma już po niej śladu.