Witajcie drogie mamy, córka konczy 6 msc i chciałabym zakończyć kp ze względu na sprawy osobisteale mamy problem z mm podaję bebilon na zmiane z piersią jednak po wypiciu dawki przeznaczonej dla 6 msc dziecka córka wymiotuje za to potrafi wypić 90 ml bez żadnych objawów a dodatam ze to kiedy dostala 180 ml wypila normalnie nic na sile a mimo to po 2h wymioty ... dodatkowo pojawia sie problem iż nie chce pić wody. Nie wiem juz co mam zrobić :( dodatkowo laktacja zamiast sie zmniejszyć mam jeszcze więcej mleka... prosze o porady �
MamaLenki - od jak dawna dajesz bebilon? Spróbuj może zmienić mleko. Nie wiem jaka jest dawka dla 6 miesięcznego dziecka, ale skoro wymiotuje po takiej dawce to może spróbuj dawać mniejsze porcje, a częściej? Poza tym wymioty po 2 godzinach - skąd pewność, że to po mleku? Trochę długo od karmienia...
Córka ma 6 miesięcy, więc możesz już rozszerzać jej dietę powoli. Na Twoim miejscu spróbowałabym dać jej coś innego do jedzenie, a mleko dawać w mniejszych porcjach, a częściej. No i ewentualnie możesz spróbować zmienić mleko na inną firmę.
Najprawdopodobniej dla dzieca nie odpowiada to mleko musisz popróbować jak reaguje na inne. Albo zrób purre z marchewki z mlekiem modyfikowanym, w ten sposób oswoi się z jego smakiem
Zgodzę się z Pcheła być może to wina mleka , z drugiej strony przerwa po 2 h i wymiotuje jest dosyć długa żeby myśleć że to wina mleka . Zawsze możesz spróbować rozszerzać dietę jak wspomnialy dziewczyny . Mój syn będzie miał za tydzień 9 miesięcy i zjada 180ml mleka a dawka jest większa to wcale nie znaczy że skoro tyle pisze tyle musimy podać , dawaj może mniejsze ilości mleka
Też bym spróbowała zmienić mleko na inne i nie sugerowała się tym ile pisze w tabelce że dziecko powinno zjeść. Córka kończy 6 miesięcy a więc można rozszerzać dietę i uzupełniać wapń w innej postaci. Skoro wymiotuję i nie chce pić wody to chyba skonsultowałabym to z lekarzem bo o odwodnienie u tak małego dziecka to bardzo szybko.
Co do laktacji staraj się nie przystawiac małej do piersi i nie odciągac pokarmu chyba że bolą to tak tylko dla ulgi. Chociaż skoro masz jeszcze dużo mleka to może udaj się do lekarza poda tabletki które skutecznie wstrzymaja laktacje.
MamaLenki całkiem możliwe, że dziecku nie podpasowało mleko. Możesz spróbować innego. Natomiast , czy jesteś pewna, że to były wymioty, a nie ulanie się mleka po prostu w trochę większej ilości? Mój syn byl dzieckiem ulewającym i nieraz się wydawało, ze zwymiotował, a on po prostu bardzo mocno ulewał.
A może dziecko ma alergię na białka mleka krowiego i też przez to źle reaguje na mleko? Tę kwestię musiałabyś akurat skonsultować z pediatrą.
Co do laktacji, jeśli chcesz ją zatrzymać całkowicie, to odciągaj pokarm tylko do momentu uczucia ulgi. Po jakimś czasie powinna zaniknąć.
Dziękuję wszystkim za rady :) byliśmy u pediatry mamy zrobić badanie czy córka moze ma nietolerancje laktozy. Zobaczymy. Wypija mleko w mniejszych ilosciach i jest lepiej . Tzn nie wymitouje . Pediatra podejrzewa ze mogło sie to zgrać z jelitowka bo doszla nam tez biegunka ...a co do picia wody to brak pomyslow probuje dawac na łyżeczce bo z butelki nie chce ??
MamaLenki I jak córka obecnie z piciem mleka??
A jak Twoja laktacja? Ja na zatrzymanie polecam picie szałwii i odciaganie pokarmu .
Mamalenki i jakie mleko podajesz? Ma nietolerancję laktozy?
Dzień dobry.
Nie ma powodu, żeby podawać dziecku wodę. 6-miesięczne niemowlę może już dostawać kaszkę albo może Pani dodawać zagęstnik do mleka Nutriton. Jeżeli wymiotuje po 2 godzinach, to może faktycznie dostaje zbyt dużo na jedno karmienie. Może karmić częściej mniejszą ilością mleka.
Ewentualnie dobrze byłoby udać się do pediatry, żeby wykluczyć refluks czy ZUM.
Natomiast, jeżeli prawidłowo przybiera na wadze mimo wymiotów to może faktycznie dostaje zbyt duże porcje.
Pozdrawiam
A czy już ma rozszerzona dietę. Moja córeczka mniej więcej kolo 6 mc wypijała niewiele bo około 120 ml mleka a mimo to nawet po dłuższym czasie potrafiło jej się sporo tego mleka ulac. Sytuacja poprawiała się wręcz zdaz się sporadycznie i w niewielkich ilościach ok tym jak je teraz 2 posiłki stałe zamiast mleka czyli kaszę i obiadek. Czasami jej się uleje bo ma już 7 mc i większość czasu pełza na brzuchu ale to chyba normalne.
Polecam zagęszczacz do mleka z bebilon. Syn po tym nie ulewal :)
są specjalne dla dzieci które ulewają nawet z bebiko są
u nas tez byl problem z ulewaniem i zageszczacz dal rade
Patrycja oj to ja nie widziałam efektów po mleku AR
nie każdemu pomaga
Ja bym spróbowała innego mleka. Może nie toleruje tego smaku.
niestety organizmy rozne ale trzeba probowac wszystkiego jednemu poomoze innemu nie , kazdy ma inny zloty srodek ale warto probowaxc
Patrycja zgadzam sie...jednemu pasuje innemu nie....metoda prób i znajdziemy swój zloty środek
Ja chyba probowałam tzrech mlek AR i nic nie pomagało, jak ulewała tak ulewała