Kochane mam pewne pytanie, moje dziecko używa smoczkow lovi i nuk. Najpierw miało nuk potem lovi i teraz znów nuk, po prostu każdy jej pasuje a akurat miałam takie w zanadrzu. Jak wiadomo te smoczki maja zupełnie inne kształty, czy takia zmiana co jakiś czas kształtu ssanego smoczka może w jakimś stopniu źle wpłynąć na zgryz czy wymowę dziecka? Proszę o poradę.
Mam dwoje bezsmoczkowych dzieci więc ominął mnie ten problem, natomiast z racji tego że jestem mamą wcześniaka to wielokrotnie czytałam na forach że wcześniaki i generalnie dzieci z niską masą urodzeniową często mają problem ze zmianą rozmiaru smoczka. czy próbowałaś podawać córce smoczek w kolejnym rozmiarze
(3-6 miesięcy) czy większy? może należałoby to zrobić stopniowo. córka jest już w takim wieku że pewnie sama sięga po smoczek więc może pomogło by np przepięcie używanej dotychczas zawieszki do smoczka żeby córka dobrze go kojarzyła? Myślę że trzeba próbować, a dziecko z czasem się przyzwyczai.
Rób to stopniowo czyli podaj o rozmiar większy my dla..noworodka uzywalysmy 0-2 z taka.mini tarcza.uwazam ze.byly i sa.najlepsze tetaz tez kupilam.A później 0-3 dalam.coreczce i wszystko ok . jeśli nie to myślę że nie ma na siłę co zmieniać . Uważam że różnicy olbrzymiej nie ma.w.wielkosci więc jak jej odpowiadają te.co ma.to niech je nadal.uzywa..
Jeśli używasz Lovi to kup taki sam wzór,tylko w rozmiarze 3-6 miesiecy.Sprobuj zmienić w nocy ,jak dziecko jest już dość śpiące.Ja w taki sposób zmieniałam bo też nie lubił zmian smoczków na nowy.Za jakiś czas kup znów taki sam, większy i kolejno znów wymień w nocy.Powinno się udać ;)
Dziękuję za rady. Używamy Lovi smoczków. Koleżanka mi też mówiła, że czasami dzieci mają tylko jeden rozmiar smoczka i nie chcą innego
U nas był ten sam problem, i pozostaliśmy przy smoczku 0-3 M. Jeśli dziecko nie akceptuje większego rozmiaru, myślę że nic się nie stanie jak zostanie się przy tym rozmiarze. Moje pierwsze dziecko do końca korzystania ze smoczka uzywalo rozmiaru najmniejszego. Bo nie zaakceptowało tego kolejnego.
Ja mam teraz smoczek 0-6 mc i córeczce taki pasuje. Natomiast przy synku nie miałam problemu ze zmiana rozmiaru o ile był to identyczny smoczek. Nie chciał żadnego innego musiał wyglądać tak samo.
Próbuj jej stopniowo zmieniać, ale jak nie zaakceptuje to ni ma problemu raczej, że używa tego za małego jak jej pasuje.I właśnie może kup identyczny to wtedy się uda.
Ja od początku podaję córce minimum dwa smoczki na przemian, żeby się nie przyzwyczajała. Przy pierwszej zmianie rozmiaru początkowo była zaskoczona i wypluwała większy smoczek, ale szybko go zaakceptowała, przy drugiej - w zasadzie nie zauważyła różnicy. Inaczej jest przy smoczku od butelki, mleko pije w rozmiarze mini, a kaszkę - medium, a zaraz skończy 8 miesięcy. Postanowiłam się tym jednak nie przejmować, bo z butelki korzysta bardzo rzadko.
Moja córeczka zaczynała od smoczka 0-2. Z racji tego, że jest malutka korzystała z niego do 4 miesięcy. Gdy chciałam przejść na smoczek 0-3, Tak samo jak u Ciebie, wypluwala, miała odruch wymiotny, więc nadal podawałam jej ten mniejszy, na zmianę z większym. Po tygodniu przekonala się do większego smoczka.
Być może większy smoczek sięga za głęboko do buzi i dlatego taka reakcja dziecka.jak już dziewczyny pisały na razie nie zmieniaj nic jak podrośnie spróbujesz wymienić na wiekszy
Weronisia, według mnie autorka postu powinna podjąć próby wymiany smoczka dlatego ,że dziecko ma już 9 m ,więc uważam że pora najwyższa bo dalsze zwlekanie nie wiem czy nie wpłynie negatywnie na rozwój.Uwazam,że rozmiary smoczków nie bez powodu są różne, większe itd.
A nie odciska jej się smiczek ta plastikowa cześć na buzi ? bo u nas tak było jak smiczek był za mały. Tez mieliśmy probkem z wymiana było kilka prób aż w końcu jak była śpiąca dałam większy i dawałam do skutku i następnego dnia jyz było ok
Próbuj dawać tem smoczek dostosowany do wieku, ewentualnie może skonsultuj to z neurologopedą? U nas na wizycie neurologopeda nam tłumaczyła jaki smoczek do Synka podniebienia odpowiedni. (a Smoczek u nas był wskazaniem do podawaniaponieważ ma silny odruch ssania)
Moniczka ja to rozumiem że są rozmiary kształtu i inne parametry natomiast każde dziecko jest inne i niekoniecznie zawsze rozmiar przypasuje do buzi dziecka.oczywiscie próbować można zmieniać choć jeżeli dziecko ma odruch wymiotny przy każdej próbie wlozenia większego rozmiaru to być może jest za duży i nie ma.co na siłę wymieniać mimo że córka ma już 9 miesięcy.kolezanka spróbuje za miesiąc czy dwa i być może wtedy już będzie dobry większy.
Ja bym próbowała zmienić na dostosowany do wieku.
Witam. Udało się :) już zaakceptowała większy rozmiar smoczka. Za miesiąc spróbuje podać jeszcze większy, ale i tak się cieszę, że chociaż ten się udało zmienić :) dziękuję za wszystkie rady
Wiolus dobrze że udało się zmienić smoczek , u nas nie było problemów ze zmianą smoczka ale pamiętam że jak wchodził większy rozmiar to nie sięgał po niego często ale mimo wszystko używał .
super dobra wiadomosc
Wiiiolus to super...