Moja córka teraz je z butelki Medical+ i smoczek dynamiczny do karmienia 0m+ mini, ale od kilku dni jak je to się bardzo złości i męczy podczas jedzenia, cała główka spocona i zastanawiam się na zmianą, tylko na jaki i czy nie za wcześnie, bo ma 2,5 miesiąca?
Nie zaszkodzi spróbować zmiany. Ja bym kupiła również dynamiczny tylko większy
Jesli dziecko ma.dop.2,5mc to jeszcze nie musisz zmieniac smoczka ale jesli chcesz zaczac juz troszkę wczesniej to kup rowniez smoczki z lovi takie jak masz teraz tylko.rozmiar.wiekszy czyli smoczek od 3-6mc ale tez moze byc jeszczez a duży jak zmienisz.dop.za ok. mc to tez będzie dobrze moj synek nie chciał odrazu zmienic smoczek , smoczek od 0-3mial do 4mc a po 4mc juz nie chcial.w ogóle tylko ssal paluszka, a jeśli chodzi o smoczki butelkowe to tez miesiąc Puzniej zmieniałam na wiekszy.
Możesz spróbować większy. Jak karmisz tylko butelką to raczej nie będzie to miało znaczenia. Jeżeli będzie ok to zostaw a jak sobie nie poradzi to smoczek przyda się na później. Możesz też kupić ten trojprzeplywowy Lovi i sprawdzić na nim.
Jeśli maluszek tak się złości, to spróbować warto, jeśli się ta zmiana nie uda, zawsze możesz wrócić do poprzedniego smoczka. Oznaczenia na smoczkach są orientacyjne, dzieci są różne i trzeba podejść do sprawy indywidualnie. Tak samo jak działa to w drugą stronę, wiele maluszków mimo ukończenia np miesiąca nie jest jeszcze gotowych na zmianę.
Mój też tak miał w takim okresie chyba nawet wcześniej zmieniłam smoczek na 3 plus i był szczęśliwy jak pil z butelki teraz już wgl nie chce butli a jakoś po 3 msc jak wyszlam to już miał trojprzeplywowy wolał aby mu szybciej leciało bo jednak u mnie z cyca też fontanna leci więc tak samo musiał mieć w butli jak mnie nie było .
Jeśli Twój Maluszek się złości w czasie jedzenia to ja bym zmieniła smoczek. Nie ma co czekać i myśleć tylko warto spróbować. Przecież wiek na opakowaniu jest zawsze orientacyjny a zmieniać trzeba biorąc pod uwagę indywidualne preferencje maluszka. Czasami można zmienić smoczek wcześniej a czasami trzeba poczekać troszeczkę dłużej.
Hej Aga, I jak zmieniłaś smoczek??
Moja mała również miała zmieniany smoczek na 2,5 miesiąca, swoim zachowaniem właśnie - płacz, szybkie męczenie się przy jedzeniu - dała mi sygnał że potrzebuje by to mleczko leciało szybciej…przedział wiekowy na smoczkach jest tylko taki orientacyjny, gdyż kazde dziecko jest inne - jedne dzieci potrzebują szybszej zmiany inne nie . każdy rodzic musi obserwować swojego maluszka.