Zmiana mleka 1 na 2

Hej dziewczyny :slight_smile:
Trochę mnie tu nie było ale mam nadzieję że w końcu uda mi się wszystko tak zorganizować że znajdę czas na forum.

Dziś przychodzę do Was z pewnym konkretnym pytaniem. Natan dostaje Bebilon 1. Od dziś w 15 dzień rozszerzania diety, dostaje już Bebilon 2. Ale jedną miarkę. Tzn zamiast 8 Bebilon 1 dostaje siedem i jedną Bebilon 2.
I tu moje pytanie : jak lepiej przejść z jedynki na dwójkę? Czy jutro podawać już dwie miarki Bebilon 2 czy jeszcze jedna?
Wiem że niektore mamy robią troche inaczej na 4 porcje mleka robią trzy z mleka 1 i jedną z mleka 2 ale to jakoś nie przekonuje mnie do końca.

ja zmieszałam pół opakowania z 1 i pół z 2 , nie wiem czy tak można ale było mi tak najwygodniej

Kinga666, stopniowo zwiększaj dawkę (ilość miarek) mleka 2, a zmniejszaj ilość miarek mleka 1. I w każdym posiłku mieszaj 1 i 2, a nie tak że w niektórych posiłkach jest tylko 1, a w innych tylko 2. To jednak lepsza metoda wprowadzania nowego mleka. Dziecko stopniowo podczas każdego posiłku będzie przyzwyczajać się do nowego mleka, a Ty stopniowo będziesz mu zwiększać jego ilość.

Myślę, że możesz zrobić tak jak “emmkao” napisała to dobry sposób żeby przyzwyczaić się do nowego mleka oraz zwiększyć Natanowi ilość mleka :wink:
Pozdrawiam

robiłam tak samo stopniowo zwiększałam ilość bebilon 2 a zmniejszałam ilość bebilon 1 aż całkowicie nie przeszło na 2 :slight_smile:

Hej Dziewczyny :slight_smile:
Dziś trzeci dzień. Natan ma spore gazy. Nie wiem czy to przez zmianę mleka ale jeśli będzie tak dalej to chyba wrócę do 1.

Kinga, może potrzebuje po prostu troszkę czasu żeby się przyzwyczaić i wtedy gazy znikną. Wiadomo to co innego, ale moja córa jak jest chora i np długo siedzi w domu, potem wraca do żłobka i zmienia kuchnię od razu ma zdecydowanie więcej gazów, a po kilku dniach przechodzi :slight_smile:

Kinga dokładnie rób dokładnie tak jak pisze emmakao ja tez tak robiłam przy synku i stopniowo zwiekszalam dawkę (ilość miarek) i powinno byc dobrze.U mnie synek tez przy tym puszczal gazy ale bylo coraz lepiej i to minie.Po kilku dniach powinno byc juz lepiej i mu to przejść :wink: Powodzenia ! :-*

Można też inna metoda pójść tzn np wszystkie posiłki z mleka 1 i na parę dni wprowadzić 1 posiłek z mleka 2 reszta z 1 i stopniowo zwiększać ilość posiłku z mlekiem 2 a zmniejszać ilość 1. Na zajęciach kiedyś mieliśmy że mieszanie 1 z 2 nie jest za dobre bo może właśnie takie mieszanie powodować gazy nie tyle samo mleko co poprostu mieszanka 1 z 2 .

Już jest lepiej dziewczyny :wink: Gazow prawie nie ma więc narazie dalej vędziemy przechodzić na 2 :slight_smile:

Aisa, a to mieszanie jest właśnie najbardziej polecane. Czasami nie wiadomo jakiej rady sluchać :frowning:

Kinga najlepiej zawsze posłuchać swojej intuicji. Ja zmieniałam mleko w taki sposob jak ty. Codziennie o jedna miarkę więcej 2 a jedna mniej 1. Jak juz zaczelas mieszać tak, to nie zmieniaj tego bo maly dopiero moze miec gazy.
Dobrze ze z gazami lepiej , teraz juz tylko z górki :wink:

Ja robiłam tak jak emmkao
Taki sam schemat :slight_smile:

Kinga trochę szkoda że zaczeliscie wcześniej rozszerzać dietę bo teraz do końca nie wiadomo jak coś się dzieje to od czego. Lepiej wg mnie najpierw zmienić mleko a później dawać nowe rzeczy ale już za późno.
Myślę że nie ma co się spieszyć mocno i przez kilka dni dawaj 1 miarke “2”, później kilka dni 2 miarki itd.

Kinga super, z czasem przejdziecie zupełnie na dwójeczkę :slight_smile: Grunt, że Natek się już nie męczy.