Wydaje mi się że zmiana firmy wpływu mieć nie będzie, zobacz że nawet smoczki dedykowane innym widełkom wiekowym jednej firmy są inne kształtem i często mocno się różnią wielkością itd, więc tutaj też zmieniamy dziecku kształt mimo że firma pozostaje taka sama.
Smoczek każdej firmy stosowany zbyt długo może mieć negatywny wpływ na zgryz w późniejszym czasie.
Dlatego bardziej obawiałabym się zbyt długiego i częstego podawania dziecku uspokajacza niż zmiany firmy na inną.
Zamarancza u nas było dokładnie tak samo ze starszym synkiem. Ale on był meega smokiem. Dostał w domu gdy miał ok 3tygodnie (wcześniej się bałam a miał ogromna potrzebe ssania i bardzo płakał ale starałam sie jak najdłuzej wytrzymac bez niego az w koncu poległam) i jakby mu nie podbierac podczas zabawy to pierwsze miesiace mogłby go miec 24h przerażające to dla mnie było. Dlatego póxniej zastosowaliśmy taką metode jak u Was, niekiedy też jak jechaliśmy autem do fotelika gdy była pora drzemki ale to w sumie do spania.
A młodszy synek mało kiedy smoczka weźmie i mam nadzieję dużo szybciej mu go odstawić bo z tego co widzę nie będzie z tym aż takiego strachu jak przy starszaku (który ostatecznie całkowite oddanie smoczka przeszedł o dziwo bardzo spokojnie)