Hej Przyszłe Mamy. Chyba każdej z nas dokucza zmęczenie. Jest to dla mnie nowość, bo ja zawsze byłam na pełnych obrotach. Teraz nawet jak wytrę kurz jest to dla mnie wysiłek na tyle, że muszę się położyć i odpocząć. Podobno to typowe. Tylko jak to wytłumaczyć mojemu Mężowi. On tego nie rozumie. Czym może być spowodowane zmęczenie w ciąży?
Jak to czym? Twój organizm zużywa mnóstwo Energi na tworzenie się wykształcanie rozwijanie i odżywianie nowego człowieczka -waszego dzidziusia:-) możesz nic nie robić a już być zmęczona właśnie z tego powodu. Bo będąc w ciąży nawet leżąc na kanapie twoje ciało wykonuje ogrom pracy. No a teraz jak dodasz do tego czynności domowe to już zmęczenie daje się we znaki porządnie. Spróbuj tak wytłumaczyć mężowi:-) a który to tydzień?
Powiedz, mężowi, żeby poczytal sobie ile układów w Twoim organizmie musi działać podwójnie, m. In. Układ krwionośny, wydalniczy, oddechowy, pokarmowy, kostno-stawowy itd. Wszystkie te układy są w czasie ciąży podwójnie obciążone, oprócz tego nosisz ciężkie kilogramy, masz obciążony kręgosłup, twoje organy wewnętrzne maja coraz mniej miejsca, macica wypełnia powoli cały brzuch dlatego ciężko Ci się oddycha. Ciąża to wielki maraton którego mężczyźni nigdy nie pokonają.
Daj mężowi książkę na temat ciąży lub karz mu się trochę poedukowac w internecie, bo chyba nie jest wtajemniczony co się dzieje w tym czasie z kobietą. To zupełnie normalne że jesteś zmęczona, to się może zdarzac w każdym trymestrze a najbardziej w 1 i 3. ODPOCZYWAJ ile tylko się da, organizm się zmienia i dodatkowo zużywa dużo energii w tym czasie. Mąż powinien w końcu zrozumieć i mało tego - stwarzać ci warunki do odpoczynku. Pozdrawiam
Ja rowniez przed ciaza bylam bardzo aktywna. Jednym z pierwszych objawów ciąży była mega senność. Organizmu nie odszukasz. On bardzo intensywnie pracuje i szykuje się aby stworzyć najlepsze warunki do rozwoju dla waszego dziecka.
Marlinka oczywiście takie szybkie zmęczenie spowodowane jest rosnącym, dużym brzuszkiem a poza tym
Zmęczenie w ciąży
Zmęczenie lub poczucie wycieńczenia są częstymi objawami w ciąży. Części z nas może towarzyszyć przez całą ciąże, a niektóre szczęściary praktycznie nie odczują jego skutków.
Zmęczenie i senność najczęściej odczujesz w pierwszym trymestrze, w drugim pewnie dostaniesz zastrzyk energii, a w trzecim prawdopodobnie znów poczujesz, że spada ci energia. Skąd się to bierze i jak sobie poradzić przeczytaj.
Zmęczenie w pierwszym trymestrze ciąży
Na początku ciąży za zmęczenie zwykle są odpowiedzialne hormony, przede wszystkim winowajcą jest progesteron. Dodatkowo twój organizm musi produkować większe ilości krwi, żeby dziecko dostawało potrzebne substancje odżywcze, oprócz tego obniża się pozom cukru i ciśnienie, więc możesz czuć się osowiała i nieprzytomna.
Z powodu zmian hormonalnych możesz doświadczać huśtawki nastrojów, a w następstwie spadku energii. Najczęściej jest to zupełnie normalna i prawidłowa reakcja twojego organizmu w ciąży. Jeżeli jednak stanu zmęczenia, dołącza się zniechęcenie, ogólne rozbicie, poczucie beznadziei, czy stany lękowe – sprawdź, bo może to być depresja ciążowa.
Zmęczenie w drugim trymestrze ciąży
Drugi trymestr ciąży powinien dać ci trochę oddechu i zastrzyk energii. Twój organizm „zrozumiał”, że jesteś w ciąży. Ty również zapewne czujesz się bardziej pewnie i masz więcej siły i zapału do działania. Oczywiście możesz mieć lepsze i gorsze dni, ale drugi trymestr sprzyja sprawom, które chciałaś załatwić, a na które wcześniej nie miałaś siły.
Zmęczenie w trzecim trymestrze ciąży
Pod koniec ciąży zapewne znów powróci zmęczenie. Tym razem jest to spowodowane zmianami, które zaszły pod czas tych wielu miesięcy ciąży. Musisz dźwigać dodatkowe kilogramy, co jest sporym obciążeniem. Możesz mieć kłopoty ze swobodnym oddychaniem, spaniem, często korzystasz z toalety, bo dziecko uciska na pęcherz. Również samo oczekiwanie na poród jest z jednej strony ekscytujące, z drugiej trochę przerażające, a czasem w którymś momencie powoduje frustrację i zmęczenie. Najpierw wszyscy się pytają: „To, kiedy?”, a później już sama możesz się zastanawiać ”Kiedy wreszcie urodzę?”.
Jak sobie radzić ze zmęczeniem w czasie ciąży
Odpoczywaj. Jeśli czujesz się zmęczona - odpocznij. Może potrzebujesz jednej lub kilku krótkich drzemek w ciągu dnia.
Poproś o pomoc. Jeśli nie masz siły, nie zgrywaj bohaterki. Poproś partnera, kogoś z rodziny lub przyjaciół o pomoc. Pamiętaj, że istnieją zakupy przez Internet. Nie musisz galopować do sklepu. Czasem możesz mieć takie dni, że wyjście z łóżka może stanowić problem i wtedy po prostu odpuść sobie.
Dłużej sypiaj. Jeśli w ciągu dnia się słaniasz i jedyne, o czym marzysz, to spanie - postaraj się wcześniej położyć do łóżka lub później wstać.
Odżywiaj się racjonalnie. Upewnij się, że dostarczasz wystarczająco dużo żelaza, białka i kalorii. Sprawdź, jak wygląda twoja dieta w ciąży. Kofeina w ciąży i cukier szybko dodadzą ci energii, ale jest to krótkotrwały efekt i niezbyt zdrowy, więc korzystaj z niego ostrożnie, bo po nagłym skoku energii nastąpi spadek i będziesz czuła się bardziej zmęczona niż wcześniej.
Jedz często. Pamiętaj, byś utrzymywała mniej więcej stały poziom cukru we krwi, bo jego spadki również bywają odpowiedzialne za zmęczenie, mdłości oraz omdlenia. Koniecznie noś przy sobie zdrowe przekąski składające się z białka i złożonych węglowodanów, żeby w razie spadku cukru móc się „doenergetyzować”, np.: garść suszonych moreli, rodzynek, orzechów włoskich lub
Ruszaj się. Nawet jeśli kanapa wydaje ci się najcudowniejszym miejscem na ziemi, nie rezygnuj z wysiłku fizycznego. Znajdź odpowiednie dla siebie ćwiczenia w ciąży, idź na 30-minutowy spacer. To nie tylko doda ci witalności, ale również pozwoli lepiej spać w nocy.
Jeżeli uczucie zmęczenia będzie się przedłużało lub nasilało, może być objawem niedoczynności tarczycy lub niedoboru żelaza we krwi czyli anemii. Koniecznie zrób badania krwi i skontaktuj się z lekarzem.
Zródło :babyboom.pl
Ja też zmęczona bywam , ale nie cały czas . Odpoczywam ile mogę , a wyniki badań mam bardzo dobre . Mój partner to rozumie i daje mi możliwość wypoczynku ile tylko zdołam i wyręcza mnie często w moich obowiązkach nawet nie muszę go prosić za bardzo
Zmęczenie w ciąży to niestety dosyć normalny stan. W pierwszej ciąży po przyjściu z pracy pierwsze co robiłam, to szłam spać. Czasem przez to obiad trzeba było zamówić, bo nawet na przygotowanie posiłku nie miałam sił. I w sumie zmęczenie przez całą ciążę mnie się trzymało. Kładłam się wcześnie, późno wstawałam. Ale mój mąż rozumiał to. W tej ciąży też ciągle zmęczona, ale mam pod opieką synka, 2 letniego, który na zbyt wiele odpoczynku nie pozwoli. Ale mąż rozumie. Wie, ze nie jest lekko. Wie jak wyglądają wyniki moich badań - ciągłe problemy z anemią, czasem problem z ciśnieniem. Ale on też czytał czasem na ten temat.
Winne temu są hormony i niestety nic się na to nie da poradzić… Być może takie zmęczenie minie, u mnie tak sie stało ok 5 miesiąca ciąży zaczęłam tryskać energią A wcześniej to mogłam ciągle spać, a w domu nie miałam siły ruszyć ręką, do tego dużo pracowałam. Pierwsze 4 miesiące czułam się jakbym w ogóle nie żyła…
w dodatku pierwsze miesiące ciąży przypadały jeszcze na zimę więc szybko się robiło ciemno, co już w ogóle nie pobudzało do życia i szczerze mieszkanie też trochę na tym ucierpiało
musisz porozmawiać z mężem i przedstawić mu dlaczego tak się dzieje, tak jak dziewczyny wcześniej pisały, daj mu do przeczytania jakieś artykuły albo książki. Ja polecam “W oczekiwaniu na dziecko”, mój partner co jakiś czas sam po nią sięga i wyczytuje jakieś rzeczy i potem o tym rozmawiamy
Marlinka doskonale cie rozumiem. Gdy byłam w ciąży miałam identycznie to samo.
W pierwszym trymestrze wszystko mnie nurzyło, potrafiłam zasnąć na siedząco. Nawet w gościach ciągle ziewałam i oczy mi się kleiły. Większość dnia przespałam.
W drugim trymestrze było o wiele lepiej. Za to trzeci przypadł mi w zeszło roczne upały… Brakowało mi tchu, byłam wiecznie zmęczona, mycie podłogi było jak wejście na Mont Everest. Koszmar. A mój mąż oczywiście z tekstem “nic wielkiego nie robisz a się meczysz i pocisz” .
Faceci tak już mają, niektórzy nie potrafią uzmysłowić sobie jaki ciężar nosimy. Kobieta ciężarna to prawdziwa burza hormonów, tworzy i jest odpowiedzialna za małego człowieka w jej brzuszku.
Porozmawiaj z nim że jest Ci ciężko i musisz odpocząć bo brak snu, odpoczynku i relaksu w ciąży może nieść za sobą poważne konsekwencje dla zdrowia także i psychicznego, które jest ważne dla was obojga. Sfrustrowana mama to także zdenerwowany maluszek, a nadmierny wysiłek może okazać się groźny.
U mnie chyba najwieksze zmeczenie pojawilo sie na przelomie pierwszego a drugiego trymestru…
Moglam spac calymi dniami i ciagle bylam zmeczona… Teraz mam 3 trymestr i o dziwi jak narazie pelna energi jestem i mimo anemii nie odczuwam zmeczenia…
Justyna8907 to 16 tydzień
Zmęczenie w ciąży to całkiem normalny stan. Pierwszy trymestr chodziłam spać o 21 i spałam do 9. Później przetarcie kurzy ze stołu było powodem, aby usiąść i odpocząć. Miewałam lepsze dni, ale też i takie, że mogłabym tylko leżeć. Jak pisała Justyna, ciąża to ogrom pracy dla organizmu Jak mąż tego nie rozumie, to daj mu coś do poczytania o ciąży i o tym, jak rozwija się maluch. Mój na szczęście nie dość, że rozumiał, to jeszcze sam zabraniał mi się przemęczać
Tak jak już napisały dziewczyny zmęczenie wcześniej czy później dopadnie każdą ciężarną. Nasz organizm ani chwili nie odpoczywa bo zupełnie nie ma na to czasu musi przecież wytworzyć pomagać w rozwoju i karmieniu naszego malucha, który przechodzi bardzo długą drogę od poczęcia do narodzin a co za tym idzie sam sobie bez nas nie poradzi. Do tego potrzebny jest właśnie nasz organizm a co za tym idzie pojawia się zmęczenie bo organizm nie ma chwili na odpoczynek.
Dla męża poszukałabym jakiejś książki w którym jest dokładnie opisane ile pracy wkłada nasz organizm w czasie ciąży.
Mój mąż na całe szczęście bardzo mnie rozumiał i sam starał się dużo pomagać w domu a mi kazał po prostu położyć się do łóżka i odpoczywać.
Myślę że każdej z nas jest ciężko funkcjonować w normalnym trybie w czasie ciąży. Ja co prawda nie miałam porannych mdłości ale byłam na początku niemożliwe senna, z ledwością potrafiłam wysiedzieć w pracy. A po pracy musiałam się zdrzemnąć, nawet kiedy próbowałam być twarda i nie ucinać sobie drzemki zasypiałam na siedząco. Na pewien czas minęła mi senność ale od 7 miesiąca bardzo źle śpię w nocy. W dzień jestem nieprzytomna. Mąż się dziwił dlaczego jestem taka niewyspana. Zafundowałam mu pokaż tego jak ja się czuję. Przez tydzień budzilam go w nocy za każdym razem kiedy Maluch tak się wiercił że mnie budził, kiedy musiałam iść Siku itp. W sumie wychodziło 5-6 pobudek w nocy. Potem oboje szliśmy do pracy i kiedy po tygodniu mój mąż był bardziej zmęczony niż ja przestał się dziwić. Sam mi nie raz proponuje że on coś sprzątanie czy wyprasuje a ja mam iść się zdrzemnąć
Tak zmęczenie w ciazy to normalny objaw. Dzieje sie to z powodu burzy hormonów ktora odbywa sie w tym czasie w naszym organizmie. Mnie rownież dopadało zmecZenie w pierwszym i trzecim trymestrze … doskonale to pamietam. Na początku ciazy potrafiłam zasnąć na stojąco, na wykładach u chyba w każdej możliwej sytuacji. W trzecim trymestrze było to juz raczej zmęczenie z innych powodów … cieżko mi sie oddychało chodziło byłam obolała i spuchnięta
Jasne, że to normalne Myślę, że mąż po prostu nie ma świadomości, co tak na prawdę dzieje się w organizmie przyszłej mamy
Tak jak dziewczyny napisały, podsuń mu delikatnie choćby krótki artykuł o tym co dzieje się ze wszystkimi układami, jak wielkim wysiłkiem jest choćby pompowanie zwiększającej się ilości krwi przez mięsień sercowy. Nic dziwnego, że każda większa aktywność może męczyć o wiele mocniej niż przed ciążą. Porozmawiajcie z mężem a Ty jeśli jesteś zmęczona koniecznie odpoczywaj. Organizm sam wie najlepiej czego potrzebuje.
Ja większą senność odczuwałam na początku, później przeszło i niestety powróciły problemy z zasypianiem dlatego baardzo miło wspominam ten czas, gdy mogłam zaliczyć kilka drzemek za dnia a później jeszcze bez problemów spać w nocy
Ja też się męczę przy ciąży, mój mąż też tego nie rozumiał, dopiero kiedy zauważył że już nie mogę nawet chodzić to zaczął być bardziej troskliwy i teraz wszystko za mnie robi, ale musiał to dopiero zauważyć.
Silver lepiej późno niż wcale. W ciąży jeśli jesteśmy zmęczone bez dwóch zdań powinnyśmy się położyć i odpoczywać. Organizm tak jak już wspomniałeście domaga się tego co nam jest potrzebne. Czas nawet 15 minut drzemki działa cuda. Jeśli mężowie nie rozumieją trzeba im to jakoś zobrazować podanie gazety czy wytłumaczenie dlaczego tak się dzieje jest najlepszym rozwiązaniem.
Witam. Ja tez obecnie 36tc w 3 ciąży bywam zmęczona. Każda ciąża jest inna i chociaż staram się wszystko normalnie robić to przychodzi chwila że muszę odsapnąć . Dopóki dzieciaczki w brzuszku wypoczywajmy jak mamy na to chwilę bo pózniej będzie trudniej.