Zgubiłam dowód osobisty. Co robic?

Dziewczyny mam pytanko zgubiłam dziś dowód ze stresu gdzieś mi wypad niestety nie wiem gdzie i jeśli w mobywatel jest dowód i PESEL zastrzeżony to wystarczy do jutra ?

Czy mimo to jest możliwość wzięcia pożyczki?Niestety wszystko jest już zamknięte a na policji powiedzieli że oni się tym nie zajmują.

Policja się nie zajmuje zgubionymi rzeczami. Trzeba zgłosić do urzędu zgubienie i wypełnić wniosek i wyrobienie nowego. Jeśli masz w aplikacji zastrzeżony pesel i dowod to nikt nic na Ciebie nie weźmie, bo nie widać nigdzie Twojego peselu. Jest to dobre dopóki np nie musisz podpisać nowej umowy i najpierw trzeba iść i zglosic żeby pesel był znowu widoczny.

Dokładnie tak jak napisała mamina

Jeśli masz dowód w aplikacji mObywatel, to do jutra powinno wystarczyć jako tymczasowy dokument tożsamości. W przypadku pożyczki, jeśli Twój PESEL jest zastrzeżony, wzięcie pożyczki na Twoje dane będzie utrudnione. Możesz też zgłosić utratę dowodu w swoim banku zastrzegą dokument i zabezpieczą Twoje dane.

Spokojnie, większość pożyczek trzeba weryfikować przelewem z konta z banku, nikt nie weźmie pożyczki na sam dowód.

Rok temu mnie okradziono i to właśnie policja zastrzegła pesel. Rzeczywoacie przy zgubieniu nie zajmuja sie tym. Jeśli masz zastrzeżony pesel to tak zostaw. 

Ja mam zastrzeżony pesel od roku i tylko jak chciałam założyć lokatę to zmieniłam to w mobywatel. 

Wykupiłam sobie Alerty BIK dla spokoju. Nie kosztuje to dużo a jakoś lepiej mi z tym

Ja też kiedyś zgubiłam i mam teraz te alerty BIK, super sprawa :) 

Zastrzeż dowód osobisty w systemie Dokumenty Zastrzeżone, kontaktując się z bankiem lub przez infolinię. Jutro zgłoś utratę dowodu w urzędzie i złóż wniosek o nowy dokument.

Dobrze ,że masz zastrzeżony w myobywatel :) Nawet w swoim banku jak chciałam coś załatwiać to musiałam go "odblokować" :).

Zgłoś w urzędzie zaginięcie i złóż wniosek o wyrobienie nowego :) 

Skoro masz zastrzeżony pesel to luzik. Nikt na Ciebie nie dostanie kredytu Itp. 

Złóż wniosek o nowy przez profil zaufany. 
Zdjęcie też możesz wyspać. 

Jak masz zastrzeżony PESEL to nikt na ciebie nic nie weźmie. 

Jak masz zastrzeżony Pesel to wszystko ok, tak jak piszą dziewczyny, wniosek o nowy dowód możez zrobić przez profil zaufany teraz.

Ten zastrzeżony pesel to dobra opcja. Ja również nie mogłam nic zrobić w banku póki go nie odblokowałam.

Dokładnie, Zastrzeżenie peselu to świetna opcja ale trzeba pamiętać, że jeśli chcemy coś załatwić w banku, trzeba go odblokować