Witam, mój syn zgrzyta zębami przez sen. Zdarza mu się to prawie codziennie , czy uważacie że jest to powód do niepokoju?
Dzięki, poczytam. A badań w kierunku pasożytów nigdy nie robiliśmy.
Tylko jedno badanie kału na pasożyty nie wystarczy,trzeba zrobić ich kilka.
Ja również polecam Ci zrobić badania w kierunku pasożytów bo to one często są powodem zgrzytania zębami. Wtedy częściej dziecko zgrzyta przez sen właśnie.
Innym powodem może być to, że żeby są dla dziecka czymś nowym i sprawdza co to jest w buzi.
Może to też być spowodowane nadmiarem bodźców bądź sytuacja stresową dla dziecka. Dziecko się stresuję i nie kontroluje tego odruchu.
Sprawdzić pasożyty, aczkolwiek obstawiałabym nadmiar bodźców. Zwróć na to uwagę. Zgrzytanie zębami często ma właśnie podłoże psychiczne. Moja córa tak czasami robi np, gdy się złości, ale też wtedy, gdy przypomni sobie o zębach i sprawdza czy tak może dalej zgrzytać.
Najpewniej pasożyty. Moje laboratorium bada do trzech próbek co kilka dni, jeśli w żadnej nie wyjdą znaczy że nie ma robili
Niektóre laboratoria są nierzetelne lepiej oddać próbkę do sprawdzonego laboratorium
Zrob badanie na pasozyty dziecku,takie zgtzytanie to.wlasnie.to wywoluja
Z opowiadań mamy wiem, że ja bardzo długo zgrzytałam zebami za dziecka. Badano kilka razy na obecność pasożytów i wyszło, że nic nie ma, próbki za każdym razem były czyste, z tego co wiem obecnie pasożyty ujawniają si etlko przez kilka dni w miesiącu, więc tak na prawdę nie wiemy czy prawidłowe wyniki są faktycznie cały czas, czy trafiliśmy akurat w te dni podczas których się nie ujawniają. ale lekarze zwykle zlecają tylko to badanie i tylko ono jest refundowane, ponieważ jest tanie i nieinwazyjne.
Można wykonac badania z krwi, jednak ono jest już dość drogie. Niekiedy lekarz zapisuje leki bez stwierdzenia obecności pasozytów w kale(własnie z tych względów o których wspomniałam powyżej) i nakazują leczyć całą rodzinę oraz pupili, leczenie tylko dziecka nie ma sensu.
Porozmawiaj z pediatrą Malucha, może znajdziecie inne objawy wskazujące na występowanie pasozytów i może zleci badanie laboratoryjne.
Tak jak wspomniały dziewczyny powyżej zgrzytanie może być też oznaką odreagowywania dziennych stresów, przyczyną może być też zakwaszenie organizmu (bada się pH śliny- ale szczegóły może powie Ci lekarz, bo to wiem tylko z teorii) albo po prostu zbyt ścisły zgryz, nazywany też zbyt zamkniętym, tutaj o pomoc i poradę możecie dopytać lekarza stomatologa.
K.Woźniak daj znać jak zrobicie wyniki
Ja za dziecka zgrzytałam zębami przez sen a z rana byłam osłabiona i śpiąca i głowa mnie bolała ale po godz. mi przechodziło i mama myślała że ją okłamuję bo nie chcę do szkoły iść ale lekarz stwierdził że jak ktoś ma pasożyty to tak właśnie się zachowuje i zrobiliśmy badanie kału na pasożyty i okazało się że mam robaki i dopiero jakieś specjalne leki sprowadzane z Niemiec mi pomogły wyjść z tego więc ja radzę zrobić badanie kału .
Ile ma dziecko lat
??
Niestety badanie na pasożyty bardzo bardzo rzadko coś wykazuje u dzieci sama to sprawdziłam moich dzieci. Dziecko które zgrzyta zębami jak ktoś wcześniej napisał może to wynikać z nadmiaru emocji bądź też problemów emocjonalnych dziecka które w ten sposób rozładowuje emocje. Jeśli chodzi o pasożyty warto zwrócić uwagę również na inne objawy Jeśli one występują trzeba to skonsultować z lekarzem pediatrą który zapewni odpowiednią odpowiednią opiekę