Ja nie piłam, bo nie pijam na codzień
Ja piłam codziennie w ciąży. Potem jak karmiłam też. Oczywiście z mlekiem. Nie potrafiła bym żyć bez kawy.
Czy mały jest nadpobudliwy? Normalne, energiczne dziecko. Mam koleżankę, która też piła i ma bardzo spokojne dziecko, wręcz powiedzialabym, że zachowuje się przesadnie spokojnie.
To chyba zależy od temperamentu rodziców:-)
Ja piję kawę ale tylko z ekspresu i zawsze z dodatkiem mleka albo latte albo capucino. Piję dwie dziennie. Rozmawiałam z lekarzem i powiedział że kawę powinniśmy ograniczyc ale nie koniecznie musimy z niej rezygnować. I to samo dotyczy czarnej herbaty bo ona też zawiera w sobie kofeinę :)
Kawy nigdy nie piłam bo mi nie służy jednak potrafiłam wypić 10 albo i więcej herbat dziennie. Lekarka powiedziała bym je ograniczyła bo wypłukują witaminy z organizmu tak więc odstawiłam herbatę i nie pije jej od 2 lat no że chyba u babci lub ciągu raz na parę miesięcy jakaś słabą.
Pierwszy raz słyszę, żeby herbata wypłukiwała witaminy o.O. To mnie zaskoczyłaś.
Herbata może upośledzać wchłanianie kwasu foliowego, dlatego jak już pić bardzo słabą
Dokładnie bo tak jak kawa herbata też posiada kofeina co wypłukuje z organizmu niezbędne witaminy i minerały
Herbata ma tiaminę, działającą jak kofeina, ale tu nie kofeina
Tak samo jak lekarka poleciła bym żelazo zawsze popijała czymś z witamina c czyli jakiś sok itp. tak samo obiad poleciła popijać woda albo sokiem najlepiej własnej roboty by lepiej witaminy się wchłaniały.
To prawda. Żelazo lepiej się przyswaja z Wit.C . Ja Do wątróbki jadłam żółtą paprykę . Jedna żółta papryka ma tyle Wit. C co 16 cytryn :)
Mama małej majki dokładnie z tą papryka to prawda. Dlatego jak czuje ze mnie coś bierze to jem poprostu żółta paprykę. W ciąży jak byłam albo okres taki przeziębieniowy to mąż zawsze mi przypominał o tej papryce. Gdzieś to wyczytał. A w życiu bym nie powiedziała
Żelazo jest najlepiej popijać sokiem pomarańczowym. Woda wypłukuje żelazo z organizmu.
Ja widziała program na TVN style. Chyba "wiem co jem" czy coś takiego. Czerwona i zielona również mają sporą zawartość Wit C ale już mniej. Czerwona chyba tyle co 10 cytryn a zielona co 6. :)
Zauważyłam że ostatnio po każdym posiłku jestem mega pełna i może to nie typowa zgaga ale czuje tak jakby mi się pokarm cofal przy odbijaniu.. mialyscie tak może? oprócz jedzenia mniejszej ilości a częściej jest na to jakiś sposób. jak tak dalej pójdzie to pewnie zacznie się typowa zgaga z bólem..
Niestety im bardziej zaawansowaną ciąża tym bardziej dziecko wszystko uciska. Ja naprawdę staram się jeść małe porcje bo potem cały czas czuje jak by mi się miało to wszystko cofnąć. Z drugiej strony się cieszę bo może przez to mniej przytyje.
sama mam zgagę a jestem w 37 tygodniu, powiem Ci ze nie ma reguły czy zjem czy nie po prostu zgaga się pojawia. Migdały, mleko i inne rzeczy średnio pomagały. Nie faszerowałam się lekami bo i tak mialam anemię, częste krwotoki z nosa i dziąseł od 5 miesiąca i brałam żelazo i inne leki, czekalam aż minie...
Karolina - na pewno nie iTunes za dużo przez tę metodę :)
Kverve mam taki sam problem od samego początku ciąży, mimo małych porcji jedzenia wrażenie że zaraz wszystko zwrócę. Najważniejsze żeby nie kłaść się po posiłku, tylko odczekać chwilę.
Męcz mnie zgaga coraz częściej. Czasami to aż pali cały przełyk. Mleko nie pomaga..
Ja mam za to wrażenie, że żołądek już pochodzi mi tak wysoko spychany przez brzuch, że mam coraz mniej miejsca na posiłki, muszę jeść mniejsze porcje, bo szybciej staje się pełna