Witam mamuśki. Zauważyłam ostatnio ze moj pół roczny Bruno zezuje, jak byl maly to raczej się to nie zdarzało a od jakiegoś czasu zaczął zezowac, jak patrzy z daleko centralnie na wprost to oczka są normalne ale na kazdym zdjeciu zezol, jak leży na brzuszku, na plecach i patrzy na cos tak samo… zdjęcie do wglądu. Czy powinnam zacząć sie martwić czy jest to normalne u takich dzieci? Za tydzien mamy wizyte u lekarza wiec tez o tym powiem ale chcialabym sie dowiedzieć od Was kochane co o tym myślicie?
Jest coś takiego jak zez niemowlęcy i najlepiej jak zobaczy to wasz pediatra czasami oczka uciekają i nie jest to nic groźnego, miałam w rodzinie taki przypadek i lekarz po obejrzeniu chrześniaka powiedział, że nic z tym na razie nie robimy, tylko obserwujemy, dzisiaj ma prawie 3 latka i już dawno tak mu oczy nie uciekają, więc wszystko musi zdiagnozować lekarz
Wcześnie wykryty zez jest do zniwelowania Pediatra wyśle was na konsultacje do okulisty pewnie
Martyna, a byłaś już z Malym na kontroli u okulisty?
Nie, nie bylam jeszcze
do 6 miesiąca jest to normalne , no i czy była wizyta u okulisty ? Jeśli nie wybierz się dla własnego spokoju.
Paulina, to jest normalne do roku czasu i nie ma potrzeby chodzić do okulisty. Niemowlakom zdarza się zezować. Martyna skonsultuj to z pediatrą, dla własnego spokoju.
Tez tak slyszalam ze do roku, tak czy siak trochę mnie to niepokoi bo zaczął zezowac od niedawna. Zobaczę co powie nam pediatra za tydzień na te oczka
Tak czy siak każdy niemowlak powinien mieć konsultacje okulistyczną ok 4 miesiąca, by zbadać dno oka, wiec warto iść i przy okazji do pytać o tego zeza.
Podobno u niemowlaków to normalne, ale dla pewnosci lepiej skonsultowac to ze specjalistą.
Syn mojego wujka też tak miał. Od 8 miesiąca nosi okulary. Powinien wcześniej ale wmawiano im że to nic takiego. Dopiero na wizycie u pediatry dowiedzieli się że to bardzo źle i poszli do okulisty.
Nasz były pediatra tez pewnie by nam powiedział ze wszystko jest w porządku, zawsze tak na wszystko mówił, nawet jak maly przy azs drapal sie do krwi. Dlatego zmienilismy lekarza. Zobaczymy co teraz ten mi powie, jeśli nawet ze wszystko jest ok to pewnie i tak pójdę z synem do okulisty prywatnie, dla wlasnego świętego spokoju
Tomczyk nam lekarz mówił ze do 6 miesięcy chyba że źle zrozumiałam.
Paulina nie strasz bo moj dopiero w 6 miesięcu zaczął zezować
Nie wiem może źle zrozumiałam lekarze nie chce straszyć a poczytaj na Google może coś znajdziesz
Powiem szczerze, że mi się tez ten 6 miesiąc kojarzy. A nawet jeśli byłoby to dłużej, t o wydaje mi się, że co innego, jak dziecko zezowało juz wcześniej i jeszcze mu się to czasem zdarza, a co innego jak zaczęło dopiero ok 6 miesiąca. Jak dla mnie to trochę niepokojące i ja radziłabym to skonsultować u okulisty, tym bardziej jak juz pisałam, z e każdy niemowlak powinien taka konsultacje przejść.
Tez mi sie wydaje, ze to gorzej jak dopiero zaczął bo tak jak bylo wyzej napisane jest cos takiego jak zez niemowlęcy. Dlatego się tak niepokoje, ale dobra, nie ma co panikowac na zapas, bo znowu w nocy spac nie bede mogła. Alicja na pewno udam sie z Brunem do okulisty.
W googlach wyczytalam ze do roku moze zezowac
Pewnie ze nie ma co paniki siać. my matki to zawsze panikujemy
Jeśli chodzi o zdrowie i dobro naszych dzieci to na pewno
Myślę, że google akurat nie jest dobrym źródłem wiedzy. Co lekarz też inaczej powie, także warto to mieć na uwadze. Warto podejść do tego ze spokojem i ewentualnie skonsultować z innym lekarzem. Najlepiej poczekać w ogóle na opinię lekarza.
Na Google tez są strony z lekarzami sama korzystałam z opinią online. Bzdury tez są trzeba dobrze szukać.