Witam. Chciałam zapytać w jakim wieku zgłosić się do okulisty jeśli dziecko zezuje. Moja w 1 miesiącu życia leczyła ropiejące oczy. Po kroplach przeszło. Jednak od urodzenia zezuje , ma już 6 i pół miesiąca i zez nie mija. Czasami jest większy czasem mniejszy ale wciąż jest. Nasz neurolog twierdzi ,ze gałki oczne są słabe i do roku czasu nie ma powodu do obaw. Kiedy dziecko skończy rok i zez nie minie wtedy mam isc do specjalisty.Czytałam na forach ze jeśli zez nie minie kiedy dziecko skończy 6 miesięcy należy je leczyc kroplami . Leczenie należy zacząć po 6 miesiącu zycia to będą lepsze efekty …Kogo mam słuchać ??
Magdalenamsl na pewno swojego instynktu macierzynskiego …jesli czujesz ze powinnas cos z tym zrobic to zmien lekarza …zmieniaj az trafisz na takiego ktory sie tym zajmie …jesli takowego nie bedzie to znaczy ze powinnas na jakis czas sobie odpuscic …do 6 msc powinien samoistnie zaniknac a Twoja corcia ma dopiero 6ipół wiec moze daj sobie czas chociaz do 7-8 msc …
Jesli chcesz nam troche bardziej przyblizyc sprawe - wstaw zdjecia córeczki na ktorym widac jak mocno zaawansowany jest zez ![]()
dziekuje za wpis,Zzytałam już troche na ten temat ale wiesz zawsze jest tak ze zależy na jakiego trafisz lekarza …reakcje sa rozne moja corka jest pod opieka neurologa alergologa pediatry i hehabilitantki i wszyscy powtarzają … daj jej czas tylko ze oni nie sa z nia 24 godz na dobe i nie widza jej w te gorsze dni . Czy ktoś leczyl może swoje dziecko kroplami ??? A jak tak to w jakim wieku można zaczać leczenie??Moniko jeszcze raz dzięki za wypowiedz:)
rozumiem Twoje zaniepokojenie …zez powinien byc leczony jak najszybciej ale Twoje dziecko jest wczesniakiem i cały proces zanikania zeza moze sie przedluzyc …jesli każdy dookoła Ci mówi ze nie masz się martwic to moze maja racje .
Zgłos się moze do specjalisty - okulisty zajmujacego sie zezem u dzieci i niech rozwieje Twoje watpliwosci … jesli jestescie pod opieka takiego specjalisty a mimo to cos Ci podpowiada ze sie myli to zmien na innego …idz prywatnie , bo samo zamartwianie sie nic Ci nie da .
dziekuje za rade ![]()