Zespół cieśni nadgarstka w ciąży

Zespół cieśni nadgarstka to jedna z przypadłości, która spotkała mnie w 37 tygodniu ciąży. Pojawiło się drętwienie palców, dłoni aż do bólu całej ręki - szczególnie w nocy. Dowiedziałam się, że powinien on minąć samoistnie wraz z ciążą, Jednak jak przetrwać ten czas do porodu? Co pomaga?

Witaj Ginger :slight_smile:

Zespół cieśni nadgarstka w ciąży niestety występuje dość często i jest spowodowany zatrzymywaniem się wody w okolicy nadgarstka, co może być przyczyną bólu nadgarstka. Najbardziej charakterystycznym objawem jest drętwienie dłoni lub palców co występowało u mnie już od około 30 tygodnia, z tego co kojarzę to własnie po około 26 tygodniu takie objawy mogą występować.

Co u mnie pomagało ? Z racji tego, że wystąpiło u mnie dość wcześnie starałam się ograniczać wykonywanie rożnych czynności ta ręką , spać aby nie powodować uciskania dłoni. Odpowiednio wzbogacić dietę o witaminę B6 jadłam wtedy więcej ryb, pestek słonecznika, orzechy czy np. ziemniaki ale koniecznie ograniczyć spożycie dużej ilości soli.
Delikatnie masowałam też rękę ale na prawdę delikatnie aby nie powodować bólu. Jeżeli bierzesz witaminy dla kobiet ciężarnych, to dobrze bo magnez też pomaga na tę dolegliwość.

Ja niestety mecze się z tym od ponad roku, między godzinami 4-7 musze wstawać po kilka razy, reka dretwieje, palce aż zaczyna boleć, az do lopatki i mam na wew. stronie nadgarstka taka kulkę twarda, przy ucisku boli, pojawiło mi się to w zeszłym roku, raz jest mniejsze raz większe, miałam z tym iść do lekarza, ale jakos się nie złożyło.
Magnez biorę, wit tez, a pomaga mi wstanie z pozycji leżącej jest to uciążliwe ale nic nie poradzę.

Ja miałam od 24 tygodnia. Na początku było cięzko szcególnie w nocy:(Nie wiedziałam gdzie mam ręce wsadzić i o z nimi zrobić. Przez pierwsze tygodnie bardzo zwracałam na to uwagę. Pościągałam wszelką bizuterie z rąk, bo mnie denerwowała, masowałam ręce,dawałam pod zimną wodę, brałam magnez, wstawałam w nocy i siedziałam(bo najgorzej było jak leżałam). Przeszło po porodzie praktycznie od razu:)Wiem, że jest cięzko ale po jakims czasie przyzwyczaisz się i nie będziesz aż tak tego odczuwać

A próbowałyście stabilizatorów stawu nadgarstkowego? Są dostępne w sklepach medycznych - ortopedzi polecają, ciężarne dotknięte problemem chwalą, choć do najtańszych nie należą…

Witam! Twoje dolegliwości spowodowane są przez ucisk nerwów w dłoni na skutek zatrzymania wody w okolicy torebki stawowej nadgarstka.
Polecam zaprzestanie wykonywania czynności, które obciążają Twój nadgarstek, np. pisanie na klawiaturze. Jeżeli śpisz na dłoni lub wkładasz dłoń pod poduszkę podczas snu, powinnaś zmienić te nawyki, które będą potęgowały dolegliwości. W Twojej diecie powinny się znaleźć magnez, żelazo, ale przede wszystkim powinnaś unikać dużych ilości soli . Spróbuj również nie spożywać nadmiernej ilości płynów , przekraczająca minimalna wartość zaleceń w ciazy .
POZDRAWIAM !

Nigdy bym nie ograniczyła spożywania zalecanej dawki płynów w ciąży przez nadgarstek, boli nie daje spac, ale przed ciążą również to miałam i nie było zatrzymanej wody w organizmie.
Zresztą Kasia.S podała wątek w którym również dziewczyny piszą żeby pić.

Zgadzam się z E.Okuszko.
Co do stabilizatorów, to mój mąż mając ten zespół właśnie używał go i był zadowolony, pomagał mu.
Pomogą na pewno też ćwiczenia, a najlepiej poprosić fizjoterapeutę o pomoc, jeśli problem jest tak duży, że utrudnia funkcjonowanie i nie pomagają porady podawane przez dziewczyny tutaj w wątkach.

Odświeżam temat, bo chcę wiedzieć czy coś komuś pomogło. Szukam jakieś skutecznej metody. Siostra ma z tym problem, a ja nie potrafię jej pomóc…

strzepywanie palców daje chwilowa ulge oraz ruszanie nimi dodatkowo przerywanie wykonywanych czynności kiedy zaczyna sie bol oraz rozkładanie czynnosci w czasie. mi bardzo pomogl stabilizator stawu nadgarstkowego lub opaska na nadgarstek dostępne są w aptece. U mnie w mieście w aptece opaskę taka mozna kupic juz za kilka złotych i powiem szczerze ze dzieki niej odczulam ulgę na efekty dlugo nie czekalam bo w krotkim czasie zauważyłam ze pomaga jednakże trzeba ją mieć na nadgarstku bo po zdjęciu momentalnie mogą wrócić objawy więc jest mega pomocna ale też nie zawsze jest wygodnie np przy przygotowywaniu posiłku.

To nie misi być zespół cieśni nadgarstka tylko uciskanie dziecka na nerwy. Ja z takimi bólami męczyłam się 2 miesiące przed i miesiąc po porodzie. Byłam u neurologa i na usg nadgarstków - nie wykryto cieśni. Ból sam stopniowo przechodził i wraca mi czucie w rękach. W nocy kładłam sobie poduszke pod pośladki, jedynie to na chwilę pomagało a próbowałam chyba wszystkich mozliwych kombinacji.

Długo szukałam informacji na ten temat w internecie i nie tylko. Mam ten problem od prawie dwóch miesięcy, a teraz jestem w połowie 6 miesiąca ciąży. Budziłam się w nocy po kilka razy ze zdretwialymi rękami, czasami obiema nawet, ale częściej prawą. Koszmar. Żeby przeszło choć na chwilę musiałam siedzieć z rękami w dół, ale to nie pomagało na dlugo. Za chwilę znów pobudka i pół rąk aż do łopatek. Po takich nocach w dzień też ręce non stop dretwialy, bolaly...wkoncu znalazłam sposób który mi pomógł, na noc zakładam opaski uciskowe na obie ręce ( na prawą w ciągu dnia jak coś robię) a w dzień staram się oszczędzac nadgarstki. I od prawie dwóch tygodni przesypiam noce. Oczywiście nie jest tak że całkowicie to ustąpiło, ale nie jest to dla mnie tak uporczywe co mnie bardzo cieszy, bo już myślałam że do porodu będę się tak męczyć..

Zastanawiam sie czy takie opaskinie wyrządzą więcej szkody. Nie czułaś w nocy, że za bardzo Cię uciskają i utrudniają swobodny przepływ krwi? Miałam problem po porodzie z nadgarstkiem ale tylko tej ręki na której nosiłam bransoletkę z bursztynu. Kiedy ją zdjęłam, ból przestał przeszkadzać więc może to też było przyczyną

Warto brac suplementy z magnezem, żelazem i potasem. Podczas upalow wypijamy duze ilości płynów które wyplukują z organizmu ważne dla prawidlowego funkcjonowania składniki. Jak piszą dziewczyny może to byc woda która lubi w trakcie ciazy zatrzymywać sie w organizmie i zgromadzona moze uciskac na nerwy. 

Nie czuję w nocy ucisku, opaski są regulowane więc można sobie ustawić jak bardzo mają uciskać. Próbowałam brać suplementy ale to nie pomagało, a dzięki opaska i oszczędzaniu nadgarstkow w ciągu dnia, wkoncu się wysypiam.