Cześć Wam,
Aktualnie jestem w III trymestrze ciąży i borykam się z dużym bólem nadgarstka. Po konsultacji z lekarzem zdiagnozowany został zespół cieśni nadgarstka. Czy któraś z Was ma podobną przypadłość i jak sobie dajecie rade z bólem .
Ja mam ta przypadłość pociesze Cię że jeśli dostałaś to w ciąży to objawy powinny ustąpić od razu po porodzie bo w ciąży przeważnie hormony i zatrzymywanie się wody w organizmie powodują to schorzenie no chyba że miało się je wcześniej to raczej marne szanse że znikną. Można sobie pomóc na parę różnych sposobów tzn np ograniczyć wykonywanie czynności obciążających nadgarstek lub zmienić pewne nawyki np podczas pracy przy komputerze, warto zmienić wysokość krzesła, by dłonie leżące na klawiaturze nie były zgięte w nadgarstkach to pomaga oczywiście jeśli się używa komputera, warto też pamiętać by odpowiednio układać ręce przy stole i przy jedzeniu różniez by ręce nie były za bardzo zgiete w nadgarstkach. Wiadomo warto też unikać noszenia.Dobrze jest również zadbać o wygodny sen i zrezygnować z nawyku spania na ręce np. pod poduszką, a w przypadku wystąpienia drętwienia czy bolu w najlepiej jest zwiesić rękę na podłogę. Warto również więcej ruszac sie i mniej siedzec czy leżeć oczywiście jeśli to możliwe. Sposobem na złagodzenie dolegliwości może być m.in. joga. Dobroczynnie na to schorzenie może wpłynąć spożywanie większej ilości magnezu, cynku i żelaza oraz spożywanie mniejszej ilości soli warto ja ograniczyc. Warto również ograniczyć picie wiekszej ilości płynu na raz , bo nadmiar spożywania płynów może zwiększać objętość wody zatrzymanej w organizmie warto pić często ale mniejsze ilości. Są też specjalne opaski na nadgarstki w sklepach medycznych wlansie przy zespole ciesni nadgarstkowy
Używa się ich uciskaja miejsca odpowiednie by przynosić ulgę możesz też chłodne okłady robić to pomaga możesz też zapytać lekarza prowadzącego ciążę czy można coś przeciwbólowego paracetamol można w ciąży ale lepiej skonsultować.
Aisa94 bardzo dziekuje za wiadomosc bede stosowac aie do zalecen. pozdrawiam
Przede wszystkim ogranicz wykonywanie czynności ta ręka, żeby tkanki mogły zacząć się regenerowac. Wiem że łatwo jest o tym pisać a gorzej wprowadzić w życie, ale uwierz mi, głównym sposobem leczenia tej przypadłości jest unieruchomienie kończyny. Kolejna ważną czynnością wykonywana przy tej chorobie jest chłodzenie nadgarstka. Można wykonywać masaż kostkami lodu Lub przykładać specjalnie kompresy albo okłady. Można je kupić w aptece albo samemu zrobić taki okład wrzucając pokruszony lód w woreczek i owinąć to w tetre. Taki kompres przykładać na obolałe miejsca. Jeszcze mogę Ci polecić opaski uciskowe lub bandaże elastyczne na nadgarstek żeby go jakoś usztywnić. Warto również żebyś udała się do rehabilitanta na konsultacje. On określi zaawansowanie w chorobie i pokaże Ci ćwiczenia, które w Twoim przypadku przyniosą ulgę i najlepszy efekt w zwalczaniu tej cholernie nieprzyjemnej dolegliwości. W internecie jest kilka przykładowych ćwiczeń na zapalenie cieśni nadgarstka, jednak jeśli sprawiają one bol lepiej ich nie wykonywać. Właśnie dlatego najlepsza by była konsultacja z rehabilitantem.
J.Swierczewska dziękuję za poradę na pewną ja wykorzystam.
Wczoraj na noc użyłam altacet i bandaż elestyczny plus zwis ręki z łożka i powiem Wam że zadziałało ból był zdecydowanie mniejszy.