Kochane mamy mam pytanie odnośnie leku tardyferon stosuję go praktycznie od połowy ciąży 2x1 tabletka zawsze miały kolor różowy ostatnio zakupiłam nowe opakowanie i są koloru wiśniowego i się teraz zastanawiam czy inna partia, producent czy takie mają być. Czy któraś z mam również zażywa te tabletki?
Lenka, pewnie wcześniej zażywałaś Tardyferon - Fol (żelazo z dodatkiem kwasu foliowego) i dlatego. Na początku ciąży lekarze zalecają przyjmowanie tabletek wzbogaconych o kwas foliowy. Później suplementacja kwasu foliowego nie jest już tak ważna i zalecany jest Tardyferon bez żadnych dodatków, a tabletki te rzeczywiście mają bardziej intensywny kolor
Właśnie nie zażywałam sam tardyferon bez fol i mnie właśnie zaskoczyło gdy otworzyłam opakowanie a tu mają kolor inny niż tabletki, które zwykle stosowałam.
Ja również je stosowałam w ciąży, ale takiej sytuacji nie miałam … nie wiem, może podejdź do apteki i zapytaj czy tak ma być, czy to może jakaś pomyłka?
Właśnie mam tak zamiar zrobić
Po co się stresować lepiej się upewnić
Również zażywałam w ciąży tardyferon i zawsze miały kolor różowy. A masz stare opakowanie? Nic się nie zmieniło ? Raz miałam podobną sytuację. Poszłam kupiłam jakiś lek co zwykle, a on jak zawsze były okrągłe tabletki tu nagle owalne. Również mnie to trochę zaniepokoiło. Nazwa ta sama, opakowanie takie samo, ale przeanalizowałam dokładnie i zmienił się podmiot odpowiedzialny/wytwórca. Dlatego zapewne i ta zmian w wyglądzie była.
Lenka tak jak mówi Agata lepiej się upewnić w aptece. Znajomy i mi ten lek alr pierwsze słyszę o innym wyglądzie z na to się jednak zwraca uwagę.
Podejdz zapytaj może coś poradzą
Zawsze lepiej zapytać. Ja miałam podobnie z Prenatalem Duo. Zawsze było 30 tabletek prenatal classic i 30 prenatal dha. Nagle kupuję i jest 60 tabletek dha w tej samej dawce i zalecenie żeby brać 1 tabletkę classic i 2 dha. Skąd ta zmiana nikt nie umiał mi powiedzieć. Wygląd i skład tabletek Classic też się zmienił, okazało się, że w testach laboratoryjnych im wyszło że to nowe połączenie składników daje lepsze efekty. Ja tam nie zauważyłam różnicy. Mój lekarz się śmieje że morfologię mam jakbym nie była w ciąży i że rzadko zdarzają się tak dobre wyniki
Byłam w aptece i się okazało że lek jest importowany i ma inna otoczkę ale Pani wymieniła mi na taki jaki brałam wcześniej żeby mnie nie stresować bo w ciąży jestem
zgadzam się z dziewczynami najlepiej skonsultowac sie z farmaceuta lub z ginekologiem prowadzącym ciąże
No widzisz i bez problemu swoją drogą to miła pani, u nas w miasteczku nie przyjmują zwrotów, nie zgadzają się nawet na wymianę oryginalnie zapakowanego leku.
O to dobrze Lenke że tak podeszła do tematu.
Czyli już jesteś spokojna i możesz kontynuować branie lęku dalej
U mnie też by pewnie nie wymienili
Naprawde super podejscie farmaceutki, sprawdzila tylko czy nie brakuje zadnej tabletki i bez problemu wymienila nawet sama to zaproponowala.
Lenka26, jesteś tu jeszcze na forum? własnie mam taką sama sytuacje, wcześniej brałam tabletki tardyferon-fol chyba z importu bo miały kolor wiśniowy i były gładkie. A teraz dostałam tardyferon-fol koloru bardziej beżowo-różowego i są mniejsze matowe, tak mają wyglądać? Przez środek blistra mają taką kreskę.
Ja też barałam w oby dwu ciązach żelazo,bo mialam bardzo niskie, na początku brałam BIOFER, ale był za słaby i tak samo jak Wy musiałam brać TERDYFERON , moje były na pewno różowe, chyba mocno 80mg i też te wyniki moje nie było takie super ale anemii nie dostałam, wiec z tego się cieszę.