Żel położniczy

W najnowszym numerze M jak mama jest akurat o tym artykuł :slight_smile: Polecam przeczytać, chociaż najlepiej jak wypowie się położna :slight_smile:

Chciałabym odnowić wątek i dowiedzieć się czy są kobiety które stosowały i polecają

Już pisałam że stosowałam przy obu porodach natalis nie mam porównania bez ale fazy parcia błyskawiczna za pierwszym razem 20 min choć faktycznie było krócej teraz 8min bez ani jednego parcia dziecko samo się wyskakiwało. Nie mam otarć ani pęknięć a maluch 4 kg choć to raczej zasługa anibala.

Nigdy nie słyszałam o takim żelu, jak się go stosuje, kiedy i jak często?

Aplikuje się w czasie porodu ma za zadanie uelastycznic kanał rodny i ma ułatwić maluchowi wyjście dzięki temu że daje poślizg.
Jest np natalis jest taki żel się kupuje samemu czasem można kupić Na porodowce choć to rzadziej jednak zależy od szpitala. Aplikuje go lekarz bądź położna.

Coś słyszałam o tym żelu że pomaga przy oparciu w porodzie.dokladnie w m jak mama właśnie piszą o tym żelu.

Żel rzeczywiście najlepiej kupić sobie wcześniej i spakować do torby do szpitala i napisać o nim w planie porodu (wówczas położna sama upomni się o niego, bo my możemy wówczas zapomnieć). Żel położniczy owszem daje dobre efekty, ale najlepiej oprócz żelu przygotować się do porodu ćwiczeniami i masażem.

Szkoda że ten żel nie ma refundacji … drogi jest…

Refundacji nie ma, a koszt to ponad 100zł, zależy od apteki.

Ja również słyszałam o tym i rozwazalam zakup, ale gdzieś widziałam cenę przeszło 200 zł. Jednak nie zdecydowałam się i nie żałuję, ponieważ nawet nie wiem kiedy miałabym go założyć. wszystko tak szybko się działo :slight_smile:

Żel aplikuje położna w czasie porodu, one wiedzą w którym momencie trzeba.
Jakiś czas temu w aptece Gemini był ten żel w promocyjnej cenie, bo miał już krótką datę ważności, więc jak ktoś miał termin porodu na najbliższy wówczas czas to warto było skorzystać. Czasami są ogłoszenia że ktoś sprzedaje ten żel bo np. miał cc i nie wykorzystał go.

Dokładnie i w aptekach internetowych są czasem promocję na żel taki wlansie. Przeważnie jest to natalis.

Moja koleżanka rodziła miesiąc temu w Danii i właśnie opowiadała mi, że kupiła sobie ten żel i położna go zaaplikowala, na lepszy poślizg i ,że lepiej z nim przebiegł poród. (Koleżanka rodziła drugi raz, pierwszy bez tego zelu). Tak więc ona sobie chwali. Tak jak dziewczyny pisze czasem apteki internetowe mają promocje na niego.