Witam! Czy miałyście okazję zastosowania u rodzącej położniczego żelu Natalis? Czytając opinie można się wiele po nim spodziewać, tylko niestety nie miałam okazji użyć go w praktyce. Jakie macie doświadczenie w tym temacie? Czy faktycznie skraca poród i chroni tkanki pochwy i krocza? Pozdrawiam!
moja siostra miała kupiony ale z tego wszystkiego wszyscy zapomnieli!
Mimo dostępności na rynku niewiele osób nadal decyduje się na zastosowanie żelu (chociażby ze względu na koszt). Spotkałam się również z tym, że mimo iż pacjentki zaopatrują się w niego - nie jest on stosowany w czasie porodu. Podobnie jak inne procedury medyczne, które można określić jako “nowości” od kilku-kilkunastu lat. Przyzwyczajenie personelu? Niechęć zmian? Wypalenie zawodowe?
Choć żel położniczy istnieje na rynku już jakiś czas, do tej pory nie zyskał specjalnie na popularności, przynajmniej u nas na śląsku. odstrasza cena???
Przyznam, że gdyby nie to że miałam możliwość poznać ten produkt na jednej z konferencji dla położnych, sama na ten temat niewiele bym mogła powiedzieć. Tak jak i reszta z Pań położnych obecnych na sali podczas szkolenia. Same położne pracujące na salach porodowych były sceptycznie nastawione do takiego produktu. Nie wierzyły w jego skuteczność? ułatwiający poród??? skrócenie faz porodu??? Mniejsza urazowość???
Gdyby nie to, że było mi dane “wypróbować” na sobie żel położniczy przy porodzie (w prezencie;)) to nigdy sama bym się na niego nie zdecydowała (głównie ze względu na cenę). W moim przypadku żel niestety nie zdziałał tego co mu się przypisuje, zaaplikowany praktycznie pod koniec I okresu porodu niestety nie skrócił następnego etapu, wręcz przeciwnie, II okres porodu przedłużający się prawie do 2 godz o mało co nie skończył się zabiegowo. Mniejsza urazowość? nacięcie krocza i tak było wykonane.
Niestety choćbym bardzo chciała nie mogę wyrazić się w superlatywach o tym produkcie, gdyż chociaz nie mam porównania porodu z użyciem żelu i bez niego, to nie namawiałabym pacjentki do jego użycia bo natura i tak zrobi swoje;)
Żel położniczy to jest moim zdaniem wynalazek, czytając badania na jego temat moje odczucia są raczej negatywne. NIe można wmawiać kobietom że poród z jego użyciem jest łatwiejszy na podstawie badań kobiet rodzących po raz kolejny dlatego że z założenia kolejny poród jest inny niż pierwszy, A te które rodzą po raz pierwszy nie mają porównania jak byłoby bez niego. Dlatego dla mnie badania i ich wyniki są nie wiarygodne. poza tym jest strasznie drogi, i szczerze mówić nie zauważyłam szału na porodówce co do jego stosowania.
No właśnie bardzo niewiele kobiet może się wypowiedzieć na temat stosowania tego żelu. Może faktycznie gdyby był tańszy… pozostaje naturalnie rodzić, bez wspomagaczy ![]()