Prawda jest taka, że wcale nie potrzebujemy specjalnych środków do mycia okolic intymnych. Myjemy tylko skórę dookoła A nie wewnątrz. Wystarczy do tego zwykle mydło. Ja używam delikatnego żelu pod prysznic i tym się cała myję. Do umycia krocza wystarczy mała kropelka takiego żelu. Zawsze myje się w kierunku od pochwy do odbytu. Dużo o higienę okolic intymnych mówiła mama ginekolog na swoim blogu. Dzięki niej przestałam mieć problemy z ciągłymi zakażeniami.
Po porodzie najlepsze skutki przynosiło wietrzenie okolic intymnych. Dzięki temu wszystko się ładnie zagoiło. Ale wietrzyć należy również jeśli nie rodziłyśmy czyli całe życie. Ja przestałam spać w majtkach i to było zbawienie.
No właśnie jak to jest niby nie potrzebujemy płynu do higieny ale lekarz czasem zaleca używanie płynu . Zawsze powtarza tylko żeby płynu czy żelu nie wprowadzać do środka dla mnie to zrozumiałe. Mówił mi też że podczas mycia się jak splywa płyn na części intymne to w zupełności wystarczy
Żeli do higieny intymnej jest od groma dlatego czasami kobietom ciężko jest wybrać ten dobry. A w wyborze żelu najważniejszy dla nas kobiet powinien być jego skład. Dobry żel do higieny powinien zawierać kwas mlekowy, który odpowiedzialny jest za zachowanie odpowiedniego pH skóry w naszych okolicach intymnych. Ten kwas pomaga również zachować naturalną florę bakteryjną. Kolejnym cennym składnikiem będzie rumianek, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące. Jeżeli chodzi o łagodzenie podrażnień, zaczerwień czy pieczenia to świetnie zda egzamin babka lancetowata. Żeby dobrze nawilżyć okolice krocza warto jest znaleźć płyn w którym składzie będziemy mogli znaleźć wyciąg z borówki czy betaina, która dba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry.
Są też składniki, których powinno się unikać w żelach do higieny intymnej, są to między innymi:
Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Magnesium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, wszelkie substancje zapachowe czy barwniki. Szkodliwy jest też alkohol etylowy, konserwanty i parabeny. (to samo tyczy się kosmetyków do pielęgnacji włosów, trzeba się wystrzegać tych składników bo one po prostu niszczą nam włosy, to apropo kobiet, które preferują posiadanie zarostu w okolicach intymnych ;D )
Ja na przykład nie stosuję codziennie żelu ponieważ ginekolog stwierdziła, że nie jest on konieczny w higienie i tak na dobrą sprawę sama woda może wystarczyć. Jednak na mojej półce żel stoi i co któreś mycie go stosuję. Ja akurat wybrałam żel z ekstraktem z nagietka i borówki Masmi, ponieważ ma krótki i świetny skład. Może być stosowany codziennie ponieważ jest naturalny, bez żadnych ulepszaczy czy utrwalaczy.
Jeżeli już zdecydujemy się myć żelem do higieny intymnej to trzeba wiedzieć jak to robić. Na dobrą sprawę nie można przesadzić z jego ilością - optymalna ilość na srom i okolice krocza jak i odbytu to ilość ziarenka grochu. Żel użytkowany w dobrych ilościach powinien nam starczyć na około rok, jeżeli starcza na dużo krócej jest to sygnał, że stosujemy go w za dużych ilościach.
Ostatnio dla sprawdzenia kupiłam Lactacyd Oxygen - ma w sobie jakaś substancję chłodząca co daje dziwne uczucie po umyciu aż takiego mówienia wręcz. Bardzo dziwne, nie przypadł mi do gustu, ale może przy upalach sie sprawdza ;)
Mietowapoziomka ja używam zdecydowanie więcej niż napisałaś, bo jedne naciśnięcie pompki dozującej. Nigdy nie miałam problemów z infekcjami czy uczuleniami.
Macie rację podczas miesiączki sama woda to raczej za mało chyba że kąpiel po każdej zmianie podpaski :). Myślałam też o żelach organicznych naturalnych. Są polecane przy problemach z właściwym pH czy ze skłonnością i do podrażnień lub infekcji.
Po porodzie miałam ze sobą w szpitalu małą buteleczkę żelu laktacyd, w domu używałam wcześniej ziaji z kwasem mlekowym, a teraz mam mucovagin i całkiem sobie go chwalę... ma dodatek oktenidyny, co może przyspieszy gojenie się ran po porodzie sn
Ja słyszałam, że zarówno podczas ciąży jak i po porodzie powinno używać się tego samego żelu do higieny intymnej. Ja tak robiłam ale w sumie nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Skoro żel odpowiada i nic się nie dzieje nawet po jego zmianie na inny to można używać bez problemu :)
Ja też byłabym za tym, żeby nie zmieniać na nowy, ale jak mamy jakieś sprawdzone wcześniej to bez problemu można ich używać naprzemiennie... Mucovagin fizjoemulsja jest właśnie na okres poporodowy fajnym wyjściem, bo szybciej się goją rany
Paulinek właśnie położne na szkole rodzenia go polecały w razie gdyby były problemy z raną. Ale ja nie kupowalam, wszystko się ładnie goiło więc nie było potrzeby.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.