Zdrowie psychiczne u dzieci

Z racji że byłam wrażliwym dzieckiem to chce żeby mój syn znał swoją wartość. Zawsze mu powtarzam że jest bardzo mądry i zdolny. Na szczęście jest bardzo lubiany, bo jest towarzyski, nie ma problemu żeby podzielić się zabawka itp.

Zmieniliśmy niedawno przedszkole i w tym nowym zawsze w poniedziałki jest Ciocia Psycholog, wita się z dziećmi i jak ktoś chce z nią pogadać to idzie z dzieckiem do osobnego pokoiku, tam są przytulanki, kolorowanki itp. Dla mnie - bomba ! 

Chodzi o to żeby dzieci się otwierały, rozmawiały o rzeczach dla nich ważnych. Mój syn np ostatnio się pochwalił że będzie miał braciszka Kubusia i że już się nie może doczekać. 

Wiem, że Tej Cioci będzie mógł powiedzieć że np jest zły bo się nie wysłał bo Kuba płakał w nocy czy coś i uważam że to bardzo ok !

Jestem wstrzasnieta ile czeka się na wizyty ze specjalistami, sama borykałam się z depresja i na nfz czekało się prawie 2 lata, prywatnie wtedy 3 miesiace, a teraz widzę że do mojej terapeutki czeka się już ponad pół roku na wizytę prywatna. Przerażające.

Swoją drogą 3 dni temu zaraz obok mojego domu skoczyła 15latka z 8 piętra : ( 

Zdecydowanie za mało jest wsparcia dla dzieci moim zdaniem. 

Drogie mamy, czy dbacie o zdrowie psychiczne swoich dzieci? Niestety, coraz więcej dzieci cierpi z powodu chorób psychicznych lub zaburzeń. Depresja może dotyczyć nawet kilkuletniego malucha. Co myślicie o tym coraz bardziej powszechnym problemie? Edukujecie się w temacie?

Ps. Pamiętajcie, że warto odwiedzić psychologa, nawet jeśli wasze wątpliwości nie dotyczą choroby i leczenia, a np. jakiegoś zachowania. Specjalista na pewno podpowie wiele przydatnych wskazówek.

1 polubienie

W tych czasach choroba psychiczna u dzieci jest już prawie na takim etapie jakby dorosłych aż brakuje słów ile jest dorosłych jak i dzieci potrzebujących pomocy. Teraz jak przechodzę koło jakies przychodni to widzę na drzwiach albo ogólnie słyszę o nowej otwartej poradni psychologicznej lub psychiatrycznej dla dzieci i młodzieży. Brak słów. 

Niestety, Ewcia masz absolutną rację   , specjalistów w dziedzinie psychologii dziecięcej jest bardzo bardzo mało. 

Mamina .. wstrząsająca wiadomość... Pamiętam jak dorastałam, to kilkoro rówieśników targnęło się na życie, niestety niektórym z nich nie dopisało szczęście życia.  Jako rodzice powinniśmy rozmawiać z dziećmi. Nie bagatelizować ich problemów, jakie by nie były. I także korzystać z porad osób trzecich jak psychologowie. Może dziecko nie otworzy się rodzicowi, jednak osobie trzeciej bezpieczniej jest jej powiedzieć ,co go męczy. Czy nie mamy podobnie? Przyjaciółce się zwierzamy, oczekujemy wysłuchania , trzymania naszej strony. Zaś specjalista wysłucha i bezstronnie zauważy gdzie leży problem , by później dać nam zauważyć go i wyeliminować.

Zdrowie psychiczne dzieci jest kluczowe, a wczesne wsparcie może zapobiec poważniejszym problemom w przyszłości. Wizyta u psychologa to dobry krok, nawet przy najmniejszych wątpliwościach,  warto zadbać o dobrostan emocjonalny dziecka od najmłodszych lat.

Zgadza się, w moim wypadku w dzieciństwie emocje były zazwyczaj umniejszanie . Teraz są rozmowy o emocjach co mnie bardzo cieszy. Dziecko powinno wiedzieć że nie ma złych emocji. Każda emocja ma czemuś służyć i warto o tym rozmawiać 

Zgadzam się, to takie ważne, żeby rozmawiać o emocjach. Teraz widzę, jak wiele zyskałam, ucząc się akceptować każde z nich. Każda emocja ma swoją rolę nawet te trudne pomagają nam lepiej zrozumieć siebie. Warto im pokazać, że wszystkie emocje są naturalne i mają znaczenie

Mam nadzieję że uda mi się dbać o zdrowie psychiczne mojego dziecka. Trochę się tego obawiam co będzie za te parę lat pod tym kątem. Wydaje mi się że dostep do mediow społecznościowych, internetu nie sprzyja temu by być w dobrej kondycji psychicznej. 

To normalne, że martwimy się o zdrowie psychiczne naszych dzieci. Media społecznościowe i internet mają swoje ciemne strony, ale możemy nauczyć nasze dzieci, jak z nich mądrze korzystać, monitorowanie czasu spędzanego w sieci może pomóc. Ważne, żeby dzieci wiedziały, że zawsze mogą do nas przyjść z problemami

Właśnie też się boję przyszłości bo jednak bez mediów społecznościowych to człowiek nie żyje. A tam ? Tam się dzieją nieraz straszne rzeczy, ja jestem dorosla a widzę ile hejtu się wylewa w internecie i niestety mało kto cokolwiek z tym robi. A dzieci chcą być lubiane i jest to całkiem normalne więc każdy komentarz zły pod zdjęciem to już dla nich duży problem 

Media społecznościowe mogą być zarówno źródłem wsparcia, jak i miejscem, gdzie panuje hejt. To przerażające, że tak łatwo można kogoś zranić.. :( Warto jednak rozmawiać z dziećmi o tym, co się dzieje w internecie, i uczyć je jak radzić sobie z krytyką

Bardzo trudny temat. U nas sporo rozmawiamy, staramy się na bieżąco rozwiązywać problemy aby się nie piętrzyły. Ważne jest też budowanie pewności siebie i poczucia własnej wartości u dziecka. Ostatnio też zauważyłam wpływ koleżanek. Niestety córka ma jedną, która stale ją dołuje. Ale chyba już sama dojrzała do tego, że nie chce  takich znajomości i odpuszcza, idzie tam gdzie nie ma konfliktów.. 

Mamina To fantastycznie, że w waszym przedszkolu jest dostępny psycholog i chętnie pracuje z dziećmi! Zdecydowanie warto zwracać uwagę, jak przebiega współpraca pomiędzy psychologiem, a dziećmi zarówno w przedszkolu jak i w szkole. Miejmy nadzieję, że wsparcie dla dzieci z roku na rok będzie coraz lepsze.

magdallenka0897 Zgadzamy się z Tobą całkowicie.

Iwona Niestety wiele dzieci jest przebodźcowanych, ma problemy z koncentracją. To również może odbić się na psychice, do tego często dochodzi hejt. Jest to jednocześnie stosunkowo nowy i bardzo trudny temat.

Inka404 Fantastycznie, że córka sobie radzi i ma wsparcie bliskich!

Drogie mamy, czy uważacie, że prawne ograniczenie wieku osób korzystających z portali społecznościowych byłoby odpowiednim rozwiązaniem?

1 polubienie

To jest taki ważny temat! My jako dorośli możemy wiele zdziałać już od najmłodszych lat, zarówno dobrego, jak i złego.
Pamiętam moje niektóre traumy z dzieciństwa, gdzie mimo że rodzice chcieli dobrze ostatecznie działali na moją niekorzyść i takie coś ciągnie się za człowiekiem latami, bo kształtuje charakter. Teraz jestem dorosłą osobą, a z niektórymi trudnościami nadal walczę, bo trudno się czegoś pozbyć jeśli żyło się w jakimś schemacie powiedzmy 30 lat.
Całe szczęście, że teraz jest większa świadomość społeczeństwa odnośnie zdrowia psychicznego i tego, jak ważne jest, aby dziecko wyrażało swoje emocje i rozmawiało o nich z rodzicami.
Kiedyś nie było książek dotyczących wychowania dziecka czy tak łatwo dostępnych psychologów.
Cały czas mam obawy czy moje metody wychowawcze nie wyrządzą dziecku krzywdy. Chociaż postępuję inaczej niż moi rodzice względem mnie i staram się nie powielać ich błędów, to pewnie i tak sama popełniam ich codziennie mnóstwo, mimo że chcę jak najlepiej.

Myślę, że byłoby to bardzo na plus!
Kiedyś zresztą Facebook miał coś takiego, że od jakiegoś wieku można było mieć założone konto- chociaż oczywiście można było to ominąć i wpisać po prostu fałszywą datę urodzin. Ale gdyby znalazło się jakieś skuteczne zabezpieczenie, aby dzieci poniżej pewnego roku życia nie mogły korzystać z niektórych portali to byłoby to na duży plus!