Zdrowe stopy

Hej Kobiety, mam taki problem typowy bardziej lub mniej. Z innej beczki, lecz o zdrowie chodzi. Otóż jako nastolatka zniszczylam sobie stopy chinskim obuwiem, i tu najwazniejsze. Zrobiły mi sie odciski ale takie z “korzeniem”? Czy cos?Ze wyrastają w głąb stopy. Nie da się z tym sposobem domowym nic zrobić. Już jakiś czas zastanawiam się nad wizytą u podologa, ale kiedyś koleżanka opowiadała, że wycinala, a odciski jej z powrotem odrosly, że nie mogła chodzić i strasznie ją bolalo. Jednym słowem ja, jako osoba, ktora nie da sobie za bardzo nic zrobić jestem przerażona na samą myśl. Czy któraś z Was miała podobnie? Korzystała z usług podologa? Zetknela sie z czyms takim?
Chetniwr też sie dowiem jakie macie sposoby na dbanie o stopy, zwlaszcza pięty, namnazajacej aie skórze i pękanie ich. Peeleng, maseczki, zluszczanie pumeksem daje słabe krótkotrwałe efekty.

Polecam Ci wizytę u podologa mimo wszystko. Na własną rękę nie powinno się ścinać odcisków, ponieważ w momencie odrastają. Zdałabym się na specjalistę. Mam problem z piętami, ponieważ skóra szybko rogowacieje. Używam tarki do pięt (wyjątkowa dobra, duża, z targów zdrowia za ok 25 zł), peeling i codzienne kremowanie.

Jeśli to jest aż taki problem to jak najbardziej do lekarza. teraz jest wiele nowoczesnych metod, może nawet nie musi to być aż tak drastyczne. Przyznam, że nie wiedziałam, że odciski mogą odrosnąć.
Na stopy polecam kremy z mocznikiem. Oillan ma fajny krem. Z bingospa są fajne produkty złuszczające i skuteczne.

Ja rowniez polecam kremy z mocznikiem, mi bardzo pomogly na suche i popękane pięty. Dobrze działa przede wszystkim nałozenie grubej warstwy kremu na noc, owinięcie folią i nałozenie bawełnianych skarpet. Rano stópki jak pupcia niemowlaka :slight_smile:

Z odciskam lepiej pewnie bedzie jesli udasz sie do specjalisty. On zaproponuje Ci odpowiednie rozwiazanie, na ktore przeciez nie musisz sie zgodzic jesli nie bedzie Ci odpowiadac.

Dzięki dziewczyny:) boje się jak diabli, ale w końcu trzeba się wybrać do specjalisty. Co do kremow, spróbuję tych z Waszych propozycji:)

S.Tomczyk ja rowniez polecam pojsc do specjalisty…ja tak zwlekalam z synkiem o kupowałam emolienty roznego rodzaju i płyny do kapieli dop jak juz synek mial rany w zajęciach od drapani az do krwi to poszlam prywatnie do dermatologa i przepisala mi 2mascie ma dzien i na noc oraz plyn do kapieli i juz po jednym dniu zastosowaniu pomoglo migiem, a wczesniej tyle tych produktow testowałem ze albo nie pomagalo albo poprostu tylko na chwile ukoilo a wiadomo kazdy jest inny i na każdego cos moze zadzialac inaczej a specjalista ogladnie stopy i dopasuje masci, zel czy cos konkretnego zeby pomoc twoim stopom.

S.Tomczyk jak Twoje stopy? I co zdecydowałaś? Kupiłam kiedyś tarkę elektryczną do stóp, ale wróciłam do tradycyjnej, jest skuteczniejsza.

Na pekajace i zluszczajace sie piety polecam masc tranowa. W aptece dostepna za kilka zlotych. Super sie sprawdza we wszelakich problemach skornych, rowniez dobrze dziala na przesuszone lokcie. :slight_smile: ja stosuje na tradzik, kiedy czasem mi jakas krostka wyskoczy. Sprawdza sie doskonale. :slight_smile: slyszalam ze niektore kobiety stosuja ja nawet jako podklad pod makijaz ;D albo jak krem do twarzy, taka fantastyczna ta masc jest. Sama niedawno ja odkrylam, a teraz uzywan jej praktycznie do wszystkiego hehe. ;D

Zawsze lepiej skonsultować takie problemy ze specjalistą. On doradzi bo zobaczy jak to wygląda. No i zna się na rzeczy

Ja miałam też coś w rodzaju odcisku jakoś jeszcze w czasie liceum. Byłam z tym u dermatologa. Najpierw zapisał mi maść taką robiona na zamówienie. Miałam ją nanosic na noc i zaklejac kawałkiem folii - bo w jakiś gazik czy coś to by wsiąkło i nie było efektu. Ta maść tak jakby wżerala się w skórę i ta skóra się obierala coraz głębiej i ten korzeń był coraz bardziej widoczny. Ale pociesze Cie ze to akurat nie bolało. Nie wiem czy dobrze pamiętam że tak ok 2 tygodnie tym smarowalam i później miałam zabieg. Trwał bardzo krótko bo może max 2 minuty. To było wymrazanie ciekłym azotem. Trochę bolało ale ja chyba mam duży próg bólu. No i po zabiegu poszłam jak gdyby nigdy nic na autobus i mimo że przystanek jak wysiadlam miałam na przeciwko domu czyli tylko przejść przez ulicę to ledwo się doczlapalam tak bolało. Kilka dni ledwo chodziłam ale przeszło i nigdy problem nie wrócił.

Dziewczyny, jeszcze nie byłąm, bo szukam osoby, która zrobi mi to najdelikatniej, a najlepiej ze znieczuleniem :stuck_out_tongue: ale jestem zdecydowana i pójdę najpierw skonsultować, a później dopiero zdecydować o zabiegu. Muszę najpierw wiedzieć od a do z jak to wygląda i nastawić się psychicznie.

Mama Gratki dobrze wiedzieć, bo od dawna się na nią zaopatruję, ale jakoś nie było okazji.
Aleksandra dobrze, że problem nie wrócił. Współczuję bólu, ja mam obniżony próg bólu jeśli chodzi o stopy i w ogóle o nogi.

Na takie suche, pękające piety zróbcie zabieg calluspeeling mavex, z tym, że ten robi się tylko u kosmetyczki więc popytajcie czy wasza taki wykonuje :slight_smile: Zabieg usuwa całą zrogowaciałą skórę, stopy są porządnie nawilżone, bardzo gładkie, na prawdę efekt jest super.

każda z nas ma inne stopy i mi się wydaje że na każdą co innego działa…moja teściowa uwielbia neutrogene i nic innego nie stosuje…ja z kolei uwielbiam peeling mango z Organic shop , a potem jakiś krem mocno nawilżający i mam delikatne piętki, fakt ze musze o nie dbać codziennie, jak odpuszczę sobie jakiś czas od razu wraca szorstkość…

Może to poprostu nagniotek, wtedy najlepiej stosować chemiczne zmiękczanie plastrami na odciski i następnie mechaniczne ich usuwanie. W tym celu miejsce zrogowacenia zaklejamy plastrem na odciski. Po kilku dniach odklejamy plaster, a odcisk zrywamy lub ścieramy pilnikiem do stóp. Nagniotek usunięty niedokładnie powraca, po za tym na pewno nie powinno się korzystać z pumeksu (chyba że nowego ) ponieważ to siedlisko bakterii, zamiast pozbyć się problemu możesz nabawić się gorszego.

Lepiej się udać do podologa.bo swoimi sposobami zluszczanie naskórka niczego nie wyleczy do końca.ciagle ten sam problem będzie powracal.idz na konsultacje do lekarza i sama zdecydujesz co dalej.

Po tym co opisałaś bardziej pasuje mi to na kurzajkę niż na odcisk. Kurzajki na stopach mogą wyglądać podobnie do odcisków ale właśnie mają ten “korzeń” i lubią odrastać. Zawsze lepiej udać się do lekarza i porządnie zdiagnozować problem.

A na zrogowaciały naskórek zróbcie sobie przed wiosna ten zabieg calluspeeling, calutki twardy i zrogowaciały naskórek jest zdjęty. Na prawdę warto no i efekt jest na długo.

Polecam peelingi dzień przed goleniem super sprawdza się przy wrastających włoskach po goleniu maszynka są specjalne rękawiczki za grosze w rossmanie, oraz używanie ostrych najlepiej męskich golarek. I olejki po goleniu i jest lepiej 

Z opisu to raczej nie odcisk, tylko kurzajka. W aptece można kupić taki zestaw do krioterapii, wymrazanie jest bardzo skuteczne.