Rozgrzać piekarnik do 170st.
W garnku zagotować trochę wody, na garnek położyć miskę, tak by gorąca para ogrzewała ją od spodu.
Wbić jajko i dodać cukier. Ubijać mikserem ok. 5 min. aż masa będzie puszysta i gęsta. Wówczas wsypać delikatnie przesiane mąki i wymieszać łopatką jak najdelikatniej i przy jak najmniejszej liczbie ruchów.
Wyłożyć łyżką na papier do pieczenia .
Piec 7-8 min aż lekko się przyrumienią.
Gotowe studzić na kratce. Przechowywać można do kilku dni w szczelnym pojemniku lub zamkniętym słoiku.
Ciastka owsiane
raz na jakis czas kosteczka gorzkiej czekolady ( takiej która nie zawiera w sobie oleju palmowego bo niestety ale obecnie olej palmowy znajduje się w wielu słodyczach)
Warto jest również przekonywać dzieci do jedzenia warzyw i owoców.
Moje na przykład uwielbiają wprost domowe soki: https://www.eujuicers.pl/blog
Ja uwielbiam kaszkę manną
Mało kalorii a jest bardzo zdrowa !
Kasza manna zawiera:
Witaminę B1,
Witaminę B2,
Witaminę PP,
Witaminę B6,
Kwas foliowy,
Potas,
Żelazo,
Magnez,
Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.
U nas zawsze wygrywają płatki z mlekiem jeśli dziecko ma ochotę na coś słodkiego. Oczywiście je także trzeba starannie dobierać bo większość z nich ma naprawdę okropny skład. Ja zazwyczaj kupuję te z firmy Sante: https://www.sante.pl/jedz-zdrowo/100-bez-sztucznych-dodatkow/ bo są bez sztucznych dodatków a dla mnie to najistotniejsze. Jak narazie dziecko więcej się nie domaga i niech tak dalej będzie:)
Moja córa uwielbia kruche ciasteczka, robię tylko z odrobiną cukru. I od czasu do czasu ma takie ciacha. Często też są owsiane. Ostatnio nawet polubiła galaretkę z czego bardzo się cieszę
Fajnie, że temat powolutku odświeżamy u nas bardzo czesto robimy domowe, zdrowe przekąski. Większośc z nich zaczerpnełam z bloga Alaantkowe BLW i tak np amarantuski (dla dzieci z niedoborami żelaza idealne) z amarantusa ekspandowanego i banana. Przepis banalnyy bo tylko wymieszać rozciapciane banany i ziarna amarantusa i do piekarnika do zezłocenia. Nie są twarde więc nawet dla maluszków bez ząbków spokojnie się nadają.
Ciasteczka owsiane pieczemy też bardzo czesto, tutaj polecam już dla ząbkowych maluszków z płatków górskich a nie błyskawicznych, wychodza wtedy bardziej chrupkie, dodajemy swoje ulubione suszone owoce jak np datyle, figi, rodzynki, czy sliwki. Możemy też dosypać ziarna czy wiórki kokosowe albo orzechy.
Pamiętajmy tylko by dla maluszków podawać suszone owoce nie słodzone i nie siarkowane (informacja o zawartości siarki musi znaleźć się na opakowaniu, więc warto zerknąć na skład).
Możemy sami zrobić swoje żelki z soku domowego i pektymy albo agaru. Pieczone biszkopciki domowe akurat u nas nie pdeszły, ale za to np bananowiec jaglany już super, można na górę dodac bitą śmietanę bez cukru albo z odrobiną cukru pudru dla starszych dzieci plus świeże owoce - u nas robił za tort na roczek (samo zdrowie- kasza jaglana, banany i bita śmietana bez cukru).
Możemy też zrobić swoje chipsy z owoców czy warzyw. Jest na prawdę ogrom sposobu na zdrowsze alternatywy kupnych produktów nibydziecięcych ze strasznym składem i kosztujących dodatkowo wcale nie mało
Czasami też kupujemy gotowe zdrowe przekąski jak np batony Dobra Kaloria z suszonych owoców, żelki Very Bery z soku 100% bez cukru i innych dodatków, od jakiegoś czasu po kostce gorzkiej czekolady w ciągu dnia, takiej z duzą zawartością kakao (młody ma już 22miesiące) albo tubki owocowe czy owocowo-joigurtowe DayUp(choć to już synkowi się przejadło)
Potwierdzam , ciasteczka amarantuski są świetne nie dość że szybko się je robi, to ze zdrowych, naturalnych składników
Agn z pewnością skorzystam z pozostałych Twoich przepisów samo zdrowie na talerzu
amarantuski właśnie też o nich dużo pozytywnych opinii słyszałam, muszę w końcu zrobić, a jak tak chwalicie to tym bardziej, a banany córa bardzo lubi, więc idealny przepis agn, dzięki.
Od jakiegoś czasu robię ciasteczka owsiane.Daję tutaj przepis na moje ulubione:
1,5 szklanki płatków owsianych - 200 g
pół kostki miękkiego masła - 100 g
4 łyżki cukru
2 średnie jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
Piecze się je w piekarniku w 180 stopniach przez 15-20 minut. Sa smaczne, zdrowe i jest to dobry zamiennik dla słodyczy ( których unikam )
Jak maluchy mają ochotę na coś słodkiego to warto jest im dać na przykład banana: https://netto.pl/zdrowa-zywnosc/banan
Domowa chałwa brzmi ciekawie- też się pisze na ten przepis.
Ja tak słodyczy nie daje dzieciom . Od czasu do czasu dam ewentualnie kinderke lub kupię jajko niespodziankę z kindera i to wszystko…Tak to nie kupuje żadnych tych wafli nie wafli.
Wszystkie mamy wiemy , ze najlepsze jest to co w ogrodzie zerwane i w domu przyrządzone ale niestety na rynku jest tyle słodkości , że trzeba być mega stanowczym aby nie skusić się i nie podać dziecku . Ja uważam , ze wszystko na TAK w dozwolonych ilościach i oczywiście tylko wtedy kiedy mamy kontrolę nad menu dziecka tzn . zdrowe posiłki w ciągu dnia …owoce + warzywa i jak najwięcej wody , sport i ruch na świeżym powietrzu i na pewno pasek gorzkiej czy nawet słodkiej czekolady albo lizak po którym umyjemy zaraz zeby nikomu nie zaszkodzi .
Sa fajne przepisy sa … i trzeb a z nich korzystac ale nie dajmy się zwariować
My stawiamy na koktajle …zdrowe lody tzw sorbety , szaszłyki z owoców ( u nas warzywa słabo ) i do tego jakiś ciasteczka domowej roboty ( od czasu do czasu )
Moja córa ma prawie 2,5 roku a ze słodyczy to najchętniej herbatniki, biszkopty i domowe ciasteczka. Czekolady nie dajemy. Od czasu do czasu dostanie też lizaka, chociaż od rodziny na większość okazji dostaje albo kinderki, jajko, czekoladę itd, no ale korzystam ja
Swietne przepisy, bardzo dziekuje. Sama rowniez czesto zatanawiam sie jakie zdrowe slodkowsci moglabym podac mojemu synkowi I ostatnio brakuje mi pomyslow. Wczesniej bardzo czesto robilam batoniki bounty. Robi sie je w ten sposob, ze gotuje sie wiorki kokosowe z masem shea i odrobina smietany, przyprawia do smaku ksylitolem. Nastepnie rozklada sie je na blaszke i zamraza. Gdy masa jest twarda kroi sie ja na kawaleczki w formie batonikow i oblewa stopinona czekolada, najlepiej gorzka.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.