Ostatnio moje dziecko miało grypę i pojechaliśmy na kontrolę i lekarz powiedział, że dziecko jest zdrowe i że nic nie przepisujemy. Gdzie mówiłam, że dziecko od czasu do czasu zakaszle i ma lekki katar. Czasami ma atak kaszlu. Nie wiem czy skonsultować to z innym lekarzem? Jak myślicie ? Jest niby zdrowe a kaszle….
A w jakim wieku jest dziecko?
Może ma na coś uczulenie i tak reaguje?
Gorączkuje?
Na szczęście nie gorączkuje. Ma 4 lata. Musze zrobić testy czy nie ma alergii bo nie wiem , aczkolwiek do tej pory nie miało.
Może dla swojego spokoju skonsultuj to z innym lekarzem, chociaż jeśli kaszle tylko czasami, to może faktycznie nic dziecku nie dolega.
Sama czasami muszę odkaszlnąć, może dziecko też musi ![]()
Obserwuj też kiedy ma katar. Może być tak, że np wracasz z dworu i po wejściu do domu jest katar? Może gdzieś otwarte okno i to przez to.
Wiadomo też, że ty jesteś mama i znasz swoje dziecko najlepiej, więc działaj tak, jak podpowiada ci intuicja ![]()
Kaszel poinfekcyjny , bardzo częste u dzieci ![]()
Czyli nic z tym nie robić ?![]()
Jesli osluchowo jest czystko to zapewne poinfekcyjne objawy. Ale dla pewnosci mozesz skonsultowac z innym pediatra jesli temu nie ufasz
U mnie synek tez kaszle i lekarz stwierdzil ze to przeziebienie wirusowe i nic nie przepisal, po dwoch tyg dalej kaszle i inny stwierdzil ze to alergiczne i orzepisal krople troche pomogly ale co jakis czas ten kaszel powraca
Kaszel to może być alergia.
Albo jak ma katar to może spływać i stąd kaszel.
U nas właśnie tak często jest że jest katar i kaszel z tym połączony i lekarze mówią że osłuchowo to jest czysto. Tylko że zazwyczaj coś przepisują wtedy na kaszel na odrywanie
Ale jeżeli było chore to może być kaszel po chorobie. Może trwać nawet do miesiąca. Skoro osłuchowo czysto, gorączki nie ma i nic mu się nie dzieje to nie szła bym do przychodni no tam tyle zarazków że głowa mala
Też myślę że skoro osłuchowo jest czysto to będzie kaszel który został po poprzedniej infekcji i to niestety może się utrzymywać jakiś czas.
Moja starsza czesto ma kaszel i/lub katar, sprawdzam wtedy u lekarza i zazwyczaj wlasnie jest czysto osluchowo i wracamy bez zadnych zalecen. Najwazniejsse zeby osłuchać to wtedy ma sie spokojną glowę
Leki na grypę mają sens jeżeli zostaną wdrożone w ciągu 48h od wystąpienia pierwszych objawów. Jeśli zostaną włączone później to praktycznie nie obserwuje się przyspieszenia zdrowienia. Więc pewnie dlatego lekarz nie dał żadnego leku.
A jeśli chodzi o kaszel to może się on utrzymywać długo po infekcji, czasami nawet miesiąc i jest to normalne. Nabłonek dróg oddechowych musi się odbudować, ponieważ został uszkodzony przez wirusa i chwila minie zanim drogi oddechowe całkowicie się zregenerują. Jeśli kaszel jest mniej więcej taki sam, nie zmienił się nagle to nie ma potrzeby się niepokoić. ![]()