czy zdjęcie RTG czaszki u dwumiesięcznego niemowlaka jest bezpieczne?
look133 jeżeli lekarz zalecił wykonanie badanie rtg u małego dziecka to najwyraźniej jest to badanie niezbędne do dalszej diagnostyki maluszka i powinnaś zaufać lekarzom.
rtg jet bezpieczne o ile nie jest wykonywane za czesto, zaufaj lekarzom, jesli jest konieczne, tzn. ze niewykonanie go jest dopiero niebezpieczne
Jeżeli badanie nie jest wykonywane często jak najbardziej nie zaszkodzi maluszkowi a jest konieczne do diagnostyki i inaczej lekarz nie będzie mógł ocenić stanu rzeczy bo za pewne jest konieczne do oceny schorzenia jakie dolega dziecku.
Lekarz nie zaleciłby Ci czegoś co jest niebezpieczne dla Twojego maluszka. Tak jak piszą dziewczyny rtg nie jest niebezpieczny o ile nie jest robiony za często, więc po jednym badaniu będzie ok:)
Dokładnie. Jak trzeba to należy zrobić. Mój jako niespełna dwulatek musiał mieć badanie tomografem robione, do tego trzy razy w krótkim czasie znieczulenie ogólne. Żadne nie jest obojętne, ale była konieczność. Trzeba lekarzowi zaufać, bez powodu nie jest to zlecone.
Autorko jeśli lekarzowi jest to niezbędne do dalszych badań to uważam że powinno to się wykonać. Nie martw się, lekarz wie co robic i nic bez potrzeby nie zaleci.
Jeśli lekarz zalecił Ci zrobić RTG oznacza to, że jest ono koniecznie. Skoro nie wykonuje się go często to nie jest groźne, Zaufaj lekarzowi i się nie martw.
A mogę zapytać o powód? A USG przezciemiaczkowego nie zalecił?
U nas najpierw sprawdził stan ciemiączka. Okazało się, że niewielka przestrzeń została, ale jest szansa by zrobić usg przez ciemiączko, bo lekarz uznał, że tak będzie najlepiej i najbezpieczniej. Pytanie właśnie, jaki jest powód i czy obraz z usg wystarczy. A u 2 miesięcznego malucha usg przez ciemiączko to żaden problem, może dopytaj lekarza. Bo z doświadczenia wiem, że czasami trzeba samemu wychodzić z inicjatywą…
Ponawiam pytanie. Czy usg przezciemiączkowe także zaproponował lekarz?