Zdjęcie rentgenowskie w 3 trymestrze ciąży

Witam! Chciałabym się dowiedzieć, czy któraś z Pań miała wykonywane zdjęcie RTG podczas ciąży. Chodzi mi dokładniej o zdjęcie ręki po 36  tygodniu. Rozwiązanie tuż, tuż, a dokładnej diagnozy brak przez brak zdjęcia. Czy jest ono tak zagrażające życiu małego dziecka? Czy ktoś próbował, czy stanowczo Wam odradzano? 

Z góry dziękuje za pomocne komentarze.

Koleżanka po wypadku w 34 albo 35 tygodniu miała robione zdjęcie i z dzieckiem wszystko ok.

W 3 trymestrze nic nie powinno się stać z tego co wiem teraz są inne aparaty i to promieniowanie nie jest takie jak 10 lat temu 

Jednorazowa dawka promieniowania nie powinna zaszkodzić. Szczególnie, że zakłada się ten kaftanik i może też będzie możliwość zrobienia zdjęcia w taki sposób, że promienie jak najmniej padały na brzuch. 

Mi odradzono RTG łokcia. Powiedziano mi, żeby się wstrzymać do rozwiązania, gdyż byłoby za blisko brzuszka. Zdjęcia oczywiście robią podczas wypadków, jeśli konieczność jest sprawdzenia , czy nie doszło do złamania i dalsze postępowanie.  Proszę Zapytać o zgodę lekarza prowadzącego ciążę, czy nie ma przeciwwskazań 

Mi w 1 trymestrze stomatolog nie zrobił rtg zęba do kanałowego, powiedział że nie podpisze się pod tym i tyle

Skonsultować pasuje z ginekologiem, co on na to, jak również osobą zlecającą rtg.  

Jeśli nie widzą przeciwskazań niech Ci wystawią zgodę do prześwietlenia żeby osoba robiącą rtg Ci nie odmówiła. 

Ja nie wiem jak to jest bo nie jestem lekarzem ale kojarzę że zawsze przed robieniem zdjęcia zeba było pytanie czy się nie jets w ciąży . Moze coś w tym jest skoro tak pytają. Ale skoro lekarz tak zlecił to sama nie wiem 

Problem polega na tym, że na SOR zapytali się o zdjęcie RTG, wówczas odmówiłam i założyli mi szynę gipsową, która uniemożliwia chociażby trzymanie dziecka. Jak otrzymałam skierowanie od lekarza rodzinnego na własną odpowiedzialność jak i zgodę ginekologa prowadzącego na zdjęcie to radiolog mi odmówił i stwierdził, że nikt takowego zdjęcia mi nie zrobi.

A co się stało,  że rtg zlecił? 

Hmm nawet ze zgodą odmówiono,  więc pewno bał się ew  późniejszych popromiennych powikłań.

Też bym się bała pójść na rentgen w  ciąży, chciałam pojąć na założenie opartu na żeby ale tam chyba tez jest potrzebny RTG więc się powstrzymalam i pojde jak urodzę. 

ja bym nie zrobiła bo jednak to ryzyko mi w ciązy mówili, że w ciąży jedynie jak coś można zrobić rezonans . Sama miałam podejrzenie złamania palucha w ciąży i mówiono mi wprost, że rtg nie wolno. Nikt tego nie zrobi w ciąży na własne ryzyko, a lekarz też nie pozwoli , będą odbijać pileczkę 

Aleksandra a co się dzieje, że musisz mieć RTG? Nie da rady poczekać do rozwiązania? Ja osobiście bym nie robiła, to jednak duże niebezpieczeństwo. I tak jak piszesz, nawet radiolodzy odmawiają, za duże ryzyko.

Wydaje mi się że gdy nie ma pilnego wskazania do przeprowadzenia takiego badania to się nie wykonuje w ciąży. Tak samo rezonans magnetyczny. Pamiętam że przed ciążą byłam na badaniu i kazali mi podpisywać że na własną odpowiedzialność robię badanie gdybym skłamała ze nie jestem w ciąży. Wydaje mi się że to lekarz powinien powiedzieć za i przeciw. 

Skoro radiolog odmówił, to lepiej się wstrzymać. To jest jednak specjalista od zdjęć RTG i najlepiej wie kiedy można je wykonać a kiedy nie. 

faktycznie jesli odradził bym się wstrzymala

Wszystko zależy pewnie od tego jakie jest mniejsze zło;)

Jeśli zdjęcie ręki jest na cito i tego wymaga bo coś się tam dzieje poważnego a lekarz to zalecił wiedząc o ciąży to widocznie wymaga szybkiej diagnozy ale jeśli możne poczekać te kilka tygodni to bym poczekala, wiadomo w ciąży człowiek ma więcej czasu niż potem po narodzinach dziecka ale czasami lepiej poczekać ;) jeśli nie jest to nic pilnego

Chyba  aż tak groźnie nie ma jak Ola odmówiła  , hmm może naderwane ścięgno ?   Wtedy jest  takie chrupniecie przy tym i ból aż się słabo robi.  Miałam rtg przy tym nadgarstka,  nic nie wykazało ,ortezę nosiłam 3 albo 4 tygn, a odczuwałam ból jeszcze długo po tym, nie mogłam dłonią swobodnie kręcić. No właśnie prześwietne było, ale nie byłam w ciąży. 

Mimo wszytko bym się bała bo całe życie się słyszy że że nie powinno się robić 

ja tak samo wlanie 

swoja droga medycyna idzie tak do przodu ze mogliby wymyslec cos wzamian rtg :)