Cześć dziewczyny,
Jestem w 20tc, od około 2-3 tygodni miałam co jakiś czas dzień “zawrotów głowy”, ale ostatnio przez 3 dni, nie jestem w stanie sama wyjść do łazienki - bo omdlewam.
Czy Wy również tak macie?
To przez pogodę?
Upały?
Czy coś jest nie tak z ciążą?
Lenka moze nie tyle cos nie tak z ciąża co moze z twoimi wynikami? Ostatnio sprawdzalas czy wsyztsko jest ok? Oslabienie w ciazy sie zdarza ale jesli nie jestes w stanie wyjsx z lazienki to ja bym to skontrolowala u lekarza. A pijesz wystarczajaco duzo plynow?
Mniej więcej w podobnym okresie ciąży miałam coś podobnego. Morfologię, mocz, ciśnienie, tętno, cukier miałam prawidłowe. Wysłali mnie na dodatkowe badania żelaza i OB, miałam też EKG i wszystko wychodziło bardzo dobrze. Coś takiego jak mówisz też miałam 2-3 tygodnie i samo przeszło. Do tej pory nie wiem dlaczego tak miałam. Też się martwiłam, bo wcześniej w ciąży nie miałam takich problemów.
Powiedz swojemu prowadzącemu i interniście, niech Cię wyślą na podobne badania.
Jeśli tylko czułam, że jest coś nie tak, siadałam albo leżałam. Odrobinę pomagało picie kawy (do tamtego momentu w ciąży zrezygnowałam z kawy). Bywały lepsze lub gorsze dni i po prostu musiałam je przeleżeć lub przespać.
Teraz, w 33 tc. gorzej się czuję na zmianę pogody, czyli jak ostatnio były upały to miałam “upałowe” dolegliwości, ale w dzień jak dziś. że niższe ciśnienie, duszno i pada, znów nieco gorzej się czuję.
Ja też właśnie teraz mam takie objawy. Jestem w 20 tyg ciazy. Najczęściej robi mi się słabo gdy stoję w jednym miejscu. Mam niskie ciśnienie i pewnie dlatego. W pierwszej ciąży też miałam takie objawy. Jedz witaminy i magnez mam nadzieję że przejdzie.
U mnie zawroty głowy to był pierwszy objaw ciąży. Potem było lepiej, ale stanie w kolejce czy szybkie podniesienie się znów powodowało ten stan.
Dzięki dziewczyny.
agniejeska - wizytę mam dopiero w środę, jakieś 3 tygodnie temu robiłam prywatnie (bo lekarz nie zlecił mi) morfologię i mocz, oraz witaminy magnez, wapno - wyniki były dobre oprócz wapna - od tamtej pory je piję.
majupa - to moja pierwsza ciąża więc tym bardziej się przejmuję, tym bardziej, że z mężem bardzo pragniemy tego maleństwa. Kawę uwielbiałam przed ciaża, jak tylko zaszłam jej zapach mi przeszkadza, więc odstawiłam całkowicie. W środę mam wizytę, poprosze o skierowanie na badania. Dziękuję. U mnie nie pada, jest duszno z lekkim wiaterkiem, ciśnienie i cukier w normie. Ja jeszcze pracuję, więc czasem mam problem z przeleżeniem w pracy lub przespaniem - muszę brać wolne i jeszcze jakoś dotrzeć do domu.
Agnieszka.Owczarska - dokładnie, jak stoję chwilę w jednym miejscu to zaraz się obsuwam na podłogę. Magnez akurat od początku ciąży łykam (miałam wielkie niedobory przed ciążą). Na witaminy na szczeście też nie mogę narzekać - owoce i warzywa są moim głównym składnikiem jedzenia
Miłego dnia.
Kasia86 - ja nie miałam wcześniej, a to juz połowa ciaży, dlatego jest to dla mnie jakby to ująć dziwne doświadczenie.
Lenka, u mnie to też pierwsza ciąża i bardzo się bałam gdy miałam takie objawy, dlatego jak najszybciej robiłam te wszystkie badania. I też wtedy pracowałam, tylko po tym wszystkim musiałam jednak nieco odpuścić. Z jednej strony cieszyłam się, że wszystkie wyniki były dobre, ale z drugiej do tej pory zastanawia mnie z czego to wynikało…
Mam nadzieję, że masz tak samo jak ja, że samo przejdzie. Daj znać czego się dowiesz po wizycie i badaniach.
Dam znać po wizycie
badania na pewno warto porobić. Wiem po sobie, że to też kwestia upałów. W pierwszym trymestrze zawroty miałam ciągle, taki urok pierwszego trymestru, bo w pierwszej ciąży było to samo. A teraz już końcówka i upały niestety też mnie wykańczają.
Uważaj na siebie i daj znać co powie lekarz
Lenka - koniecznie zmuś lekarza, aby dał Ci skierowanie na komplet badań. Może być tak, że to przez pogodę, ale lepiej chuchać na zimne
Koniecznie zgłoś się do lekarza lub położnej po skierowanie na badania. Być może to anemia i konieczne będzie uzupelnienie żelaza.
Zawroty głowy mogą być też spowodowane niskim ciśnieniem lub uciskiem macicy na jakiś nerw. Nie mniej jednak radzę udać się lekarza lub położnej.
dzięki dziewczyny,
Byłam u lekarza wczoraj. Zostawił mnie na cały dziń obserwacji, badania zrobione, okazało się, że mało magnezu. I tachykardia (najprawdopodobniej), czekam na kolejne wyniki. Ale maleństwo wszytsko ok
Dobrze, że z maleństwem wszystko w porządku A Ty teraz możesz bezkarnie jeść dużo gorzkiej czekolady
Ciekawe tylko skąd się wzięła tachykardia. Oby kolejne wyniki były dobre! Trzymam kciuki!
Sporadyczne zawroty głowy w ciąży to normalne ale takie dłuższe omdlewanie to wg raczej nie. Upału też pewnie robią swoje, moze spada Ci ciśnienie (ja też w upały gorzej się czuje, mam ciśnienie na granicy 85/45 niskie dosyć) staram się dużo pić, zmuszać się, choćby do małych lyczkow.
Dobrze ze zrobiłaś dodatkowe badania, mam nadzieję że wszystko wróci do normy i ważne że z dzieckiem wszystko dobrze
Ja sobie kupiłam dodatkowo magnez dla kobiet w ciąży, też mam niedobór, i powiem szczerze że nie mam skurczy łydek ( a miałam ostre) i w ogóle czuje się lepiej, spokojniejsza
Gorzka czekolada właśnie zrobiłam muffinki czekoladowe z gorzką czekoladą
A tachykardia miałam kiedyś podejrzenie - ale zawsze jak robili badania było wszystko ok i stwierdzili astmę, lekarz powiedział, że w ciąży częściej się ujawnia, ale z dzieckiem jest ok, ale mam się nie stresować, unikać upałów. Tachykardia bierze się z nadmiarowego odczuwania uczuć.
Magnez również łykam
lenka91 ja będąc w pierwszej ciąży też miałam ciągłe zawroty głowy, bardzo często traciłam przytomność. Miałam wykonywane mnóstwo badań, wszystkie wyniki były bardzo dobre. Jednak omdlenia zdarzały się czesto, byłam na obserwacji w szpitalu i miałam również wykonywane badanie Holtera w domu- badanie pracy serca metodą Holtera pozwala rejestrować czynność serca przez całą dobę, dzięki czemu można wykryć zaburzenia, których nie pokaże ani elektrokardiogram, ani echo serca. Badanie to również wyszło bardzo dobrze. Wróciłam do picia kawy- piłam filiżankę dziennie rano, oprócz stosowania witamin dla kobiet w ciąży, stosowałam również magnez i żelazo za poleceniem lekarza. Omdlenia nie były niczym uzasadnione, z czasem same minęły. Córeczka urodziła się zdrowiuteńka. Także głowa do góry. Daj znać jak teraz się czujesz? Pociesze Cię jeszcze tym, że obecnie jestem w 31 tygodniu drugiej ciąży i od początku jej trwania ani raz nie zemdlałam, nie kręciło mi się w głowie, od początku świetnie się czuje mam mnóstwo energii