Zatwardzenie

Super, dziękuję dziewczyny:))

jest wiele sposobów, które powodują lepsze wypróżnienie, np kefiry jogurty naturalne, pomocne są tutaj jabłka tylko nie prażone surowe mogą być tarte;) 

niektórzy stosuja siemie lniane, zalewane ciepłą wodą, wspominałam też w innym watku ze dobrze działają rodzynki, można nasypać w kubeczek dziecku i zamiast słodyczy niech sie zajada;)

Myślę że jakoś jogurt czy maślanka powinny pomóc i pić dużo wody. Jabłko również powinno pomóc. 

Tylko dzieci to maslanke i kefir chyba nie za bardzo chcą pic ...ale po za tym faktycznie jest wiele innych produktów

U nas raz wystąpił incydent zaparć. Nie wiem z czym był związany. Tutaj głównie dieta ma swoje skutki.

Podałam mu lactulosę aby mu ulżyć. Polecam tez ciepła kąpiel. 

Jeśli chodzi o dietę to wyeliminowanie cukru. Czytaj składy produktów bo cukier czai się wszędzie. Zmiana produktów pszennych na pełnoziarniste. 

białe pieczywo też nie sprzyja ;( więcej surowych owoców marchewka też dobrze działa ale surowa;) można jakaś surówke zaserwować do obiadu;)

pannaxoana ma racje jeśli chodzi o cukier chyba wiekszosć co słodkie powoduje zaparcia również banany ;(

Mnie kiedyś bardzo ładnie pogoniło do łazienki po paru suszonych daktylach, więc może coś z tego?

Przede wszystkim dieta i podaż płynów odpowiednia. Dziecko czasami w ferworze zabawy zapomina o tym piciu. Pieczywo i wszystko mączne najlepiej z mąki pełnoziarnistej, oraz surowe warzywa i owoce. Kefir, jogurt naturalny też dobra, mój 1,5 roczny synek teraz kocha kefir, a jako maleństwo jadł jogurty naturalne, nie lubił tych owocowych, co mi bardzo odpowiadało. Więc zależy od dziecka. Można zawsze podać z bakaliami, śliwkami szczególnie, bo też super działają na perystaltykę jelit. Do tego na obiadek raczej zupki, a nie same drugie dania. Ruch fizyczny, tak niedoceniany. Dziś piękna pogoda, więc można zaszaleć na podwórku.

Z aptecznych preparatów, to jak problem się utrzymuje, to można laktulozę, ale ona działa długo, podtrzymuje efekt, a nie działa tu i teraz. Ją jak mamy regularne problemy. Najlepsze są makrogole, czyli np. Xenna Balans Junior, bardzo duże bezpieczeństwo stosowania. Zostają też na taki szybki efekt czopki, jak musimy ulżyć tu i teraz.

U nas są zaparcia jeśli córka zje banana.. więc uważamy z nim 

Produkty,które zawierają dużo błonnika pokarmowego będą pomocne na zaparcia tu się zgodzę. Warto tutaj przypomnieć,że błonnik pęcznieje pod wpływem wody,więc trzeba tu pilnować jej odpowiedniej podaży. W przeciwnym razie efekt może być odwrotny niż zamierzony. Także zwiększając błonnik pokarmowy trzeba dużo pić 

Po słodkich produktach na pewno zatwardzenie pojawia sie

Po czekoladzie tym bardziej 

Suszone śliwki z jogurtem, sok jabłkowy. Oprócz tych domowych sposobów warto też czopek glicerynowy spróbować. 

Beata dokładnie bardzo dużo dzieci ma problem po bananie z wyproznianiem a duzo osób myśli właśnie ze to działa odwrotnie po zjedzeniu banana

niestety nasze maluchy lubia słodkie co nie sprzyja zamiast jabłek wolą banany, bułeczki, niestety wszelkie mączne produkty też nie sprzyjają wypróznieniom;(  warto wiec je ograniczyć w tygodniu a podawać więcej surówek, wszystko niby jasne i klarowne, ale dokładnie wiemy jak jest z dziećmi nie zawsze chcą je jeść;) 

Banana  właśnie stosujemy w momencie jak są biegunki tzn jest w tedy pomocny