Jeśli widzisz, że wypróżnianie nie sprawia mu kłopotu i brzuszek nie boli to wcale nie musi być zatwardzenie nawet jeśli kupka pojawia się raz na kilka dni, nawet przy kp.
A czy podajesz wodę do picia przy rozszerzaniu diety?
A co do jabłuszka, nie wiem w jakiej formie podajesz, ale surowe rozluźnia, a gotowane czy pieczone już zatwardza…
Wasz.ka podaje jemu surowe bo wczesniej miał zaparcia a tak naprawdę twarde kupy pojawiły się w 6/7 miesiącu których nie mógł wypchnąć i postaci twardych kulek i to na pewno jest zatwardzenie. I nie rozszerza jemu diety tak bardzo jak myślicie bo dziecko dużo je mleka z piersi.
Asia karmię piersią
Kasia ale wiesz że przy rozszerzonej diecie mogą być takie kupy zbite właśnie i to nie jest zatwardzenie chyba że maluch się męczy ze zrobieniem i nie robi kilka dni A widać że chce.
Asia wiem ale wydają mi się za bardzo zbite
Doskonale wiem o czym Kasia pisze bo u nas była podobna sytuacja, tylko takie małe twarde kuleczki i to była cała kupka a synek aż czerwony się robił albo większe ale też takie właśnie mocno zbite, że zatrzymywaly się między posladkami. Poprawiło się jak synek zaczął pić bardzo dużo wody i być może zbiegło się jak podałam mu kaszke borowkowa Caprima -kaszka na bazie mleka koziego, która bardzo mu zasmakowala a na opakowaniu była informacja, że może rozluzniac. Teoria, że masz za tłuste mleko jak dla mnie jest wyssana z palca bo pokarm mamy zmienia swoje właściwości o różnych porach dnia i dostosowuje się do potrzeb maluszka.
Postaraj się jak najżadziej podawać wszelkiego rodzaju specyfiki regulujące pracę jelit, gdyż im więcej ich podajesz tym bardziej organizm malucha się rozleniwia. Więcej produktów rozluźniających stolce, dużo wody, potrawy lekkostrawne.
Dziękuję wszystkim za radę Agnieszka spróbuję z tą kaszą
Niestety nas też dopadł ten problem
o ile sam czysty kleik ryżowy znosił ok to teraz po alerlac czekam na kupke już drugi dzień. na razie poszły w ruch suszone śliwki ze słoiczka, tak mi podpowiedziala pielęgniarka jak dziś wstąpiłam do przychodni ustalać termin szczepienia. A ilości dodatkowe dodatkowego papu dostaje symboliczne: 10 ml kleiku max.
Zobaczymy czy śliwki podziałaja ![]()
Agnieszka gdzie kupujesz ta kaszkę
Kasiaa ja akurat wygrałam kaszkę w konkursie, normalnie kupuję inną bo już nie miałam potrzeby używania tamtej choć zastanawiam się czy nie zamówić bo tej mojej nie mogę nigdzie ostatnio dostać.
Na ich stronie masz wykaz, gdzie można kupić: http://caprima.pl/gdzie-kupic
Dziękuję Agnieszka
Najlepiej zasięgnąć po rade u lekarza.on dostosuje co będzie dobre dla malucha lub jak inne mamy doradzają.
Niestety, kiszeczki maluchom muszą się przyzwyczaić... Synowi przyszły kupki bez nadmiernego wysiłku przyszły koło 7-8 miesiąca a też rozszerzalam po 4 mc. Robił raz na dzień ale właśnie takie kluseczki.
Co do dodatków do mleka w przypadku zatwardzen lekarz polecił używanie kleiku kukurydzianego, bo ryżowy może działać zapierająco.
I dawaj wodę, nawet nie weźmie lyczka ale częściej.
Moja je dużo płatków ryżowych ale zatwardzenia nie miala
U nas był ten problem. Dziecko się zablokowalo nie mogło zrobić kupki. Skorzystalysmy z lewatywy dla dzieci i super w sumie musialysmy zastosować ja 3 razy i od tamtej pory jest spokój
Wiadomo że jak dziecko ma trzeba jakoś pomóc i szuka się sposobu jak ulzyc
Woda z suszoną śliwką zalana wrzątkiem na noc rano można wypić,
papka z kiwi do tego trochę cytryny wyciśniętej i trochę oleju- naczczo,
kefir, maślanka z dodatkiem siemienia lnianego
Oczywiście trzeba przy tym pić dużo wody :)
Mazia1 super rady o tak siemie lniane jest bardzo dobre
Z obserwacji najbardziej pomaga papka z kiwi u dorosłych co 2-3 dni rano,więc u dzieci też by tak można stosować.