My walczymy już kilka miesięcy. Najpierw było lewe oczko, a teraz od dłuższego czasu prawe. Lekarz przepisał krople i kazał masować wewnętrzny kącik oka. Kilka razy dziennie masuje, wychodzi ropa. Po jakiś dwóch tygodniach przechodzi i za chwilę znowu mu ropieje. U was też tak było? Długo to łoże trwać?
Na ten temat mogę się wypowiedzieć obszernie . Mój syn miał problem z kanalikami łzowymi . Minęło po roku byłam już nawet umówiona na zabieg ale masowałam, przemywałam i wszystko minęło . Z tego co piszesz wywnioskowałam że kanalik jest przepuszczający to dobra wiadomość , bo jak problem na wraca świadczy o tym że kanalik przepuszcza , gorzej jakby cały czas był problem .
Po 1 masowanie jak najczęściej
Po 2 przecieranie solą fizjologiczna od kącika do wewnątrz jeden płatek kosmetyczny na jedno przetarcie (może być też rumianek jak nie uczula)
Po 3 jak minie to dalej masujemy
Po 4 nie masujemy kącika oka tylko wzdłuż nosa bo tam są kanaliki i uciskamy nie bój się przycisnąć i masować . Systematyczność i minie na pewno . Jak masz jakieś pytania to służę pomocą :)
No właśnie moja lekarka nic nie wspominała o okuliście. Mówiła tylko, że to może potrwać jakiś czas.
Pati a to nie wiedział , że jak minie to nadal trzeba masować. Wiesz jak już przestało, ja masowałam i ropa się nie pojawiała to wtedy masowałam tylko na wieczór podczas wieczornej kąpieli. I to masowanie to ma być wzdłuż nosa ale bardzo blisko kącika oka?
Podobnie jak Pati miałam taki problem i nie napisałaś w jakim wieku jest dziecko, ale to bardzo częsta przypadłość i u większości niemowlaków mija. Nie ma potrzeby konsultacji z okulistą. U mnie był problem z jednym oczkiem, więc masowanie, przemywanie kompresami jałowymi z solą fizjologiczną. I przeszło. Oglądałam na Youtubie filmiki też, aby robić to dokładnie jak pokazują.
Masowanie wzdłuż nosa, a przy kąciku musisz też tak uciskać. Ja też bałam się to robić. Jednak widać filmiki mi pomogły i obyło się bez okulisty.
Jeżeli dziecko jest malutkie, to jak sama zauważyłaś pediatra nie proponował tego, bo nie ma takiej konieczności. Lepiej unikać niepotrzebnie skupisk ludzi i tym bardziej przychodni.
Kurcze u mnie mały też od 2 dni łzawi na jedno oko i topka się zbiera. Przemywam mu solą fizjologiczna i rumiankiem ale ostrożnie. Czytałam że można oko zakroplic mlekiem ale się boję. Jakby lepiej już było ale jeszcze trochę ma.
My mieliśmy problem u starszego syna byliśmy nawet u okulisty ale ja nie zgodziłam się na zabieg bez narkozy bo syn już był dość duży . Malowałam i przeszło
U mnie też starszy miał taki problem. Po rumianku było jeszcze gorzej całe oczka mu się zaczęły zaklejac więc postawiłam na sól fizjologiczna (każde oczko osobnym wacikiem) i masaż kanalikow, trwało to tydzień może dwa i całkowicie przeszło i już nie wróciło. U nas obyło się bez zabiegu
Weronisia nie wiem jak teraz ale wtedy było tak ze dzieciom do roku czasu wkasnie robili to na żywca . I o ile dziecko 2-3 miesiące możesz przytrzymać i choć dla mnie to straszne to i tsk ono za chwile zapomni o tyle dla takiego 9 miesięcznego moim zfanuem to trauma i nie wiem jak misksbym go trzymać jako rodzic żeby ktis robił mu krzywdę ( wiem ze dka dobra ale dziecku nie wytłumaczysz ) i uważam ze później dziecko panicznie bało by die lekarzy s być może nie tylko . Wiec powiedzialsm ze absolutnie i ze poczekam do tego roku jeśli nie przejdzie to choć narkozy tez się boje to w moim przekonaniu to lepsze
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.