Zasysanie wargi

Hej,

Moja córka od miesiąca wszystko pakuje do buzi, dookoła pełno śliny. Wiem, ze teraz to właśnie ten czas i jest to jak najbardziej normalne, ALE! Od jakiegoś tygodnia zaczela zasysać swoją dolna wargę. Robi to bardzo często i dosyć długo potrafi tak ciumkać. Zeby nam jeszcze nie idą jeśli to wazne. 
macie może jakiś sposob jak ja tego oduczyć? A może nie trzeba, bo to tak samo jak raczki pakowane do buzi?

dajcie znać, bo podanie jej gryzaka albo nawet smoczka nie jest dla niej atrakcyjne. Wyjmuje, wyrzuca smoka/zabawki i woli swoją wargę 🙈😅 

moj Synek tak robił jak dolne zabki wychodziły ale nie jakos bardzo często , a próbowałaś ten gryzak grzybek mobello ? U nas tylko on się sprawdzil

Tak, mamy go. Mamy tez zyrafke i jeszcze pare innych. Nic jej tak nie interesuje jak warga 🙈 

Miejmy nadzieje ze to etap przejsciowy . Hmm ciężko coś podpowiedzieć bo piszesz ze ani smoczka ani gryzaków nie lubi , ale może  jakieś zabawki które są dla dzieci w jej wieku by ją zainteresowały ? U nas był gryzak z imieniem jako przypinka do smoczka i synowie Bardzo uwielbiali taki typ gryzaka , bo długi  i różne  kształty bo i serduszka i gwiazdki.   Wstawiam przykładowe zdjęcie ;)  bądź jeszcze takie piłeczki sensoryczne w formie gryzaka tez mogą się sprawdzić lub zabawka sensoryczna montessori , gryzak ;) 

Syn robił tak samo przez jakis czas spodobało mu się zasysanie dolnej wargi i robienie buziaczkow samo mu przeszło tak z dnia na dzień 

Mój syn też zagryzał wargę kiedy miał 3 miesiące. Jednak samo jemu przeszło.

Dzieci dość szybko łapią różne nawyki. Miejmy nadzieję ,że to chwilowe. Jedynie co mi przychodzi to zainteresować czymś innym co mogłaby zabrać do buzi. Nowy gryzak ? Może się znudzi tą wargą :)

Wydaje mi się, że samo minie, dziecko poznaje swoje ciało na różne sposoby :) synek też miał taką fazę:)

Córka też przygryzała wargę, ale jej przeszło :)

Wydaje ki się że z czasem albo z wiekiem to minie a jak nie to konsultacja z logopeda powinna wystarczyć 

Ja nie zauważyłam by moje dziecko przygryzało wargę, ale może faktycznie to taki przejściowy etap. 

Może je to ominie nie kazde dziecko tak musi robić 

Każde dziecko jest inne to prawda 

U nas syn bardzo lubi język teraz wystawiać 

My tez na etapie wystawiania języka 😂

O proszę nie jesteśmy sami 😅

Mój syn też teraz lubi język wystawiać i jego to bawi ;) zabawnie wygląda;)

U nas to na szczęście minęło ale doskonale pamiętam ten czas bo nie raz wstyd było iść gdzieś 

Justys to prawda z tym językiem na wierzchu takie miny śmieszne potrafi robić jeszcze złapie się za nóżki i na boki się buja to już wgl :) 

Moja córka poszła i lekarce język pokazała jak jej kazała buzię otworzyć bo chciała zaglądnąć do gardła 

hahaha;) no to Laurka jedna;)

moja to odkręcała śrube przy kozetce i coś tam biadoliła pod nosem;)