Hej, kiedy Waszym zdaniem wysłać/wręczyć zaproszenia komunijne?
Wiesz co to jeszcze zależy od tego komu to zaproszenie będzie wręczane bo jeżeli chodzi o chrzestnych którzy przeważnie zawsze chcą dziecku podarować jakiś konkretniejszy prezent przy tej okazji No to miło byłoby jednak takie zaproszenie wręczyć trochę wcześniej aby faktycznie mieli czas przygotować się na taki wydatek Niemniej jednak uważam że każdy chrzestny powinien mieć z dzieckiem kontakt na tyle dobry że bez zaproszenia powinien mieć świadomość tego że taka uroczystość w danym miesiącu bądź roku będzie się odbywać jeżeli chodzi o innych gości równie ważnych na tej uroczystości Mnie się wydaje że tak co najmniej miesiąc a nawet dwa może dwa to przesada ale taki miesiąc co najmniej wcześniej Ja na pewno bym zaproszenie wręczyła
Myszko powiem ci szczerze ze zawsze lepiej to wyglada jak dziecko wraz z rodzicami zaprasza na tą wyjatkową okazje, ale w obecnych czasach bywa różnie ;/
u nas komunia była 2 lata temu kiedy dowiedziałam sie o ciąży potem obostrzenia co chwila u kogoś covid wiec zapraszaliśmy część osobiscie jak zdązyliśmy;) a część przez telefon;) tyle ze u mnei garsta osób była wiec też tego ganiania nie było zbyt wiele;)
Ja wręczyłaby zaproszenie z miesięcznym a może i nawet półtora miesięcznym wyprzedzenie. Tak aby goście mogli się przygotować. I tak jak pisze Mamą być, osobiście z dzieckiem zawsze to ładnie wygląda
Najlepiej chyba miesiąc przed Komunia
Tak jak piszą dziewczyny 1-2 miesiące przed komunia ;) i to dziecko powinno zapraszać a Wy być przy nim ;) przynajmniej tak to wygląda u nas;)
Zaproszenia takie jak na ślub takie kartki ;) i tak potem to pewnie ludzie wyrzuca ;) wiadomo jak nie możecie być osobiście to wtedy wysłać list i zadzwonić czy doszło i zaprosić telefonicznie ;)
Ja o komunii chrześniaka wiedziałam praktycznie rok wcześniej. A zaproszenie to już było tylko formalnością. Można zawsze wcześniej zadzwonić i powiadomić o komunii. A z zaproszeniem przyjść później.
Ja bym wręczyła z miesiąc albo nawet 2 miesiące przed żeby goście na spokojnie mogli sobie zaplanować np. majówkę (bo podejrzewam że komunia w maju), no i dla chrzestnych to spory wydatek to też żeby na spokojnie mogli rozejrzeć się za prezentem. Wydaje mi się że chrzestni powinni nawet wcześniej telefonicznie się dowiedzieć.
Miesiąc przed planowaną impreza i jeśli jest to konieczne poprosić o potwierdzenie przybycia go tygodnia przed żeby potem nie było nieporozumień :)
Ale w rodzinie to na pewno wiedzą że będzie komunia więc wydaje mi się że też bez stresu ;) a na komunię zaprasza się raczej tylko najbliższą rodzinę no chyba że masz jeszcze jakichś innych gości to może faktycznie lepiej dać znać wcześniej że macie w planach ich odwiedzić i zaprosić na komunię ;)
Przynajmniej z miesięcznym wyprzedzeniem i najlepiej by wspomnieć by goście potwierdzili obecność. Ja od 2 lat mam zamówioną komunię dla syna który za rok idzie do komunii ale u nas jest bardzo ciężko z terminami w lokalach.
Minimum miesiąc wcześniej.
Zresztą jak masz duża rodzinę to pomyśl ile to jest jazdy trzeba wcześniej zdecydowanie podjąć kroki i udać się z dzieckiem żeby rozwieźć te zaproszenia niektórzy też się denerwują jak dostaja zaproszenie na ostatnią chwilę dlatego według mnie lepiej dać miesiąc wcześniej niż potem wysłuchiwać że na ostatnią chwilę
Dałabym dwa miesiace wcześniej :)
A ile mniej więcej kosztuje u was w okolicy komunia w lokalu? Pytam tak czysto orientacyjnie. Dowiadywałyscie się już?
Dla mnie to jest sprawa oczywista że to dziecko powinno zapraszać w obecności rodziców na swoją komunię to nawet nie podlega żadnej wątpliwości Ja pamiętam jak dziś jak Jeździłam z rodzicami zapraszać rodzinę miałam wtedy ogromny stres bo tak naprawdę to było takie w moim życiu Pierwsze wydarzenie gdzie zapraszałam sama osobiście ale jest to zdecydowanie super opcja na taki pierwszy raz dla dziecka aby się przełamało z takimi sprawami
Moim zdaniem to dziecko powinno zapraszać również w obecności rodziców, najlepiej jest gdy te zaproszenie jest dostarczone osobiście :)
u nas komunia miała 3 terminy i było niezłe zamieszanie ;) bo maj sierpień lub pażdziernik;) i daty też nie oczywiste wiec zapraszaliśmy ale nie mówiac o konkretnym terminie;) a wszystko przez covida;) ale chrześni czekali w gotowości ;)
za to dzieci które szły do komunii na jesieni ( nasza klasa była podzielona )dowiedzieli sie o terminie 2 tyg. wczesniej;) wiec też rozrywkowo mieli;)
Ja czekam najpierw na konkretny termin 3 tygodnie przed max rozdam i roześle zaproszenia dla gości
Ja max miesiąc wcześniej był rozdała