Czy to mozliwe zeby 2 miesieczne dziecko karmione piersia mialo zaparcie? Moj synek od 3 dni nie zrobil kupki i zaczynam sie martwic czy to nie zaparcie…Jak czesto taki malec powinnien sie wyprozniac. Do tej pory bylo ok robil kupke codziennie wczesniej kilka razy dziennie teraz od jakis 2 tygodni robil co 2 dzien a dzis leci juz 4 doba bez wyproznienia. Pozatym wiekszych zmian w zachowaniu nie ma. Chetnie je…najchetniej caly czas byl by na piersi…Czy ktoras z mam miala podobnie?
Bealia, miałam bardzo podobnie z młodszym synkiem. W pewnym momencie kupki zaczęły pojawiać się bardzo nieregularnie. Najpierw wypróżnienia były co drugi dzień, a później przerwa wydłużyła się do tygodnia. Trochę mnie to zaniepokoiło, więc przy okazji szczepienia, zapytałam o to mojego pediatrę. Lekarz powiedział mi, że pokarm matki jest bezresztkowy, więc często bywa tak, że wchłania się niemal całkowicie. Jeżeli dziecko nie płacze, nie podkurcza nóżek i ma apetyt, to nie ma się czym przejmować. A jeżeli po tygodniu kupka się nie pojawi, możesz podać synkowi przed każdym karmieniem trochę wody przegotowanej. Ja czasem tak robiłam i pomagało
Moja kuzynka miała taki sam problem. Synek urodził się w lutym i od jakiegoś czasu miał problem z kupkami. Mały jest karmiony piersią i kupka jakiś czas temu pojawiała się co 10 dni. Zaniepokojona kuzynka również zapytała lekarza dlaczego tak się dzieje i lekarz odpowiedział właśnie że tak już bywa, że czasami dzieci nie robią kupki tak długo. Właśnie z powodu takiego, że pokarm mamy jest całkowicie trawiony przez Malucha. Teraz Jacuś robi kupki częściej ale również są długie odstępy pomiędzy nimi.
Tak jak napisała Bławatkowa jeśli dziecko nie ma żadnych innych objawów, nie podkurcza nóżek, je normalnie i nie jest płaczliwe nic złego się nie dzieje.
Dzieki za odp.
Czyli nie ma sie co martwic sprobuje mu wode podac chodz on nie bardzo z butli potrafi pic bo jak mial zoltaczke i nam sie przedluzala to podawalam wlasnie wode i ladnie zoltaczka zeszla. A czy moja dieta ma wplyw na to czy synek tak dlugo kupik nie robi?
Bealia, a mi w takiej sytuacji pediatra poradził, abym jadła buraki gotowane . U mnie sprawdziło się to doskonale. Jak córka nie robiła kupki dłużej niż dwa, trzy dni to gotowałam np. barszcz lub buraki do drugiego dania i po dwóch karmieniach kupka się, pojawiała.
Moja kuzynka przestrzega diety i Tego co je więc raczej dieta nie ma z tym nic wspólnego. Próbowała jeść suszone śliwki i inne różne produkty, które rzekomo powodują kupki u niemowlaka jednak kupki nadal się nie pojawiały wcześniej niż po 10 dniach.
Niestety nie karmiłam piersią i ciężko jest mi coś powiedzieć , natomiast my wylądowaliśmy na pogotowiu 6 dnia życia dziecka z zaparciem bo nie wiedziałam co tak naprawdę mam zrobić a dziecko karmiłam modyfikowanym , a gdybyś dała dziecku jakiś rumianek albo herbatkę koperkową , ciocia karmiła piersią a mimo wszystko dawała dziecku takie herbatki
Jem ltylkogotowane duszone lub pieczone ryby i mieso najczesciej kurczaka .ub idyka rzadzej wieprzowine…pij b.duzo wrecz w siebie wmuszam…pozaty jakies kanapki wedlina ser pomidor platki owsiane jajka gogorowan zupy glownie krupniki lub ryzowe makaron itp.
Po koperku maluch mial wzdecia wiec odstawilam wiem ze po koperku bo nie jadlam nic nowego wiec nie mial po czym. Daje mu teraz troche wody 2 lub 3 razy dziennie. Sprubujemy tez rumianek.
Niby maluch nie jest jakis placzliwy nie prezy sie brzuszek ma mieki masujemy sie ale martwi mnie to ze 4 dni juz kupki nie robil…
Tesciowa mowi ze tak czasem jest
Też słyszałam tak jak napisały dziewczyny że pokarm dziecka jest całkowicie wchłaniany i dziecko może przez kilka dni sie nie wypróżniać.
Bealia, uważaj z rumiankiem, bo zdarza się, że uczula. Moja mała też miała wzdęcia po koperku.
Bealia tak jak napisałam Synek kuzynki robił kupki co 10 dni i ona również się martwiła, ale tak jest bo mleczko mamy jest całkowicie trawione. Tak jak Twój Synek Jacuś nie jest płaczliwy, nie pręży się i ma miękki brzuszek, bączki są ale kupki brak.
Kuzynka tak jak Ty przestrzega diety i jak widać Maluchy niekiedy tak już mają.
Rumianku dalam mu troszeczke rano i wieczorem i nie ma uczulenia.
Ale i tak nie pomoglo bo kupki nie ma. Zjadlam tez gotowane buraczki jak ktoras z was radzila i dalej nic. Ostatnia kupke mielismy w sobote…bardzo duza ale miekka taka jak u niemowlaka…Idziemy dzis na szczepienie to zapytam pediatry czy tak moze byc.
Zaczelam tez lykac dikoflor ponoc tez pomaga…chyba ze zeczywiscie moj maluch poprostu juz tak ma i nic nie pomoze i przyjdzie pora to zrobi…co nie znaczy ze sie nie niepokoje…
Bealia moja kuzynka też się bardzo stresowała i pytała pediatrę. Jeśli masz szczepienie zapytaj na pewno będzie Ci łatwiej w tej sytuacji jeśli usłyszysz odpowiedź i poradę od pediatry.
Piszesz, że kupa była duża i miękka Jacuś właśnie robi taką samą duża nawet na 2 pampersy i miękką więc zapewne jest u Ciebie taka sama sytuacja.
Dla pewnosci zapytaj pediatre ale jak nie bylo zatwardzenia to moim zdaniem nie ma obaw do niepokoju. Gorzej jakby nie mogl sie zalatwic z powodu twardej kupki.
Dziecko karmione piersią kupki może robić raz na tydzień lub nawet raz na 10 dni. Nie ma żadnego powodu do zmartwienia, jeśli nie występują przy tym inne objawy, wzdęty, bolący brzuszek itd.
A poza tym przy zaparciach kupka często jest zbita i twarda, jeśli takowej nie ma to raczej nie ma mowy o zaparciach.
Mleko matki jest ubogoresztkowe, więc zanim się uzbiera “grubsza sprawa” może to potrwać nawet tydzień. Pediatrzy twierdzą, że nawet dłużej, ale nie wiem czy jeśli mój synek nie załatwiałby się dwa tygodnie, nie podałabym mu czopka, nawet dla faktu odciążenia jelitek. Polecam probiotyk np. Dicoflor lub Biogaie (jest droga, ale u nas jak dotąd najlepsza) pozdrawiam!
My na początku również podawaliśmy Dicoflor, gdy mała miała problemy z brzuszkiem. Czopka ani prób z termometrem nie podejmowałam, chociaż namawiano mnie do tego.
A moja kuzynka również nie próbowała podawać czopków Małemu a tym bardziej prób związanych z termometrem.
Mi lekarka powiedziala ze nawet do 10 dni malec moze nie robic kupki…teraz juz mniej sie martwie muj malec robi kupke raz w tygodniu ale wtedy 3 lub 4 na dzien.
Witam jeśli karmisz tylko i wyłącznie piersią to spokojnie tydzień może nie być kupki, ponieważ Twoje mleko jest w pełni trawione
nie ma powodu do niepokoju. Co innego kiedy dziecko się pręży, płacze, ma twardy brzuszek, wtedy mogłyby to być zaparcia. Inaczej wygląda to przy karmieniu MM. Nie masz powodów do niepokoju .