Zaparcia u 7 miesięcznego dziecka

Dzień dobry, nasza córka karmiona piersią nie robi kupy od 10 dni. Wczoraj zaczęła się bardzo męczyć, prężyć, wzdeło jej brzuszek. Nie oddaje już gazów. Czy mogę podać małej czopek glicerynowy w tej sytuacji, gdyż leki doustne nie dają rady? 

Myślę że możesz to zrobic. Mój synek miał nie spełnia 2 mc gdy musiałam mu podawać właśnie czopek glicerynowy a nie robił kupki ledwo 3 dni tak powiedziała mi położna. Czopki glicerynowe są bezpieczne o ile nie podaje się ich za często bo mogą spowodować że dziecko się poprostu przyzwyczai do nich i samo z siebie nie będzie chciało zrobić kupki.

Moja siostra pierwsze co to stosowała czopki,na efekty trzeba czekać do 2godzin 

Synek tez miał taki problem, miał moze z 8 miesięcy, tez był kp. Spokojnie podaj czopek, przynajmniej malutka nke będzie się męczyła.

Natomiast jeśli rozszerzalas już dietę to możesz próbować podać sliwki takie w słoiczku, ale na efekt napewno czekałabym dłużej niż po podaniu czopka.

Są takie specjalne czopki dla dzieci i wtedy wkładasz normalnie cały. Jeśli masz takie dla dorosłych to bardziej chodzi o wielkość zawsze możesz spróbować go trochę obskrobac by łatwiej było włożyć. U nas po czopku wystarczyło max 30 minut i była kupka ale może to chwilkę potrwać.

I ta kupa się rozmiekczy po czopku? 

W pewnym stopniu tak ale to bardziej nawilży jej drogę i dodatkowo wywoła takie jakby skurcze samoistne bo jak włożysz czopek to organizm będzie od razu chciał się go pozbyć więc i też w ten sposób pobudzi Jelita do pracy i wydalenia kupki. Ważne byś chwilę nawet przytrzymała tego czopka by odrazy go nie wypluła z pupy bo to będzie jej pierwszy odruch. Nie jest to ich przyjemnego już u tak dużego dziecka. 

Możesz podać czopek, u nas efekt był do max 30 min. 

Jeśli rozszerzasz już dietę możesz podać śliwkę, jabłko. W naszym przypadku pomocne było też podanie nadczo letniej przegotowanej wody do picia lub herbatki kopertowej.

Pewnie, czopki są super i można podawać już od pierwszych dni życia. Jeśli cały nie wejdzie to możesz przeciąć na pół. Chociaż podejrzewam że nie wystarczą. Bardzo fajny preparat teraz na rynku to Dicopeg Junior  zarejestrowany od 6 miesiąca życia i podaje się takiemu maluchowi 1-2 saszetki dziennie to unormowania stolca.

Jeśli rozszerzasz dietę to możesz podać jabłko. Wiem że dużo osób nie podziela tego, ale mój synek jak miał ok 2 msc to też nie robił kupy 10 dni  ii po prostu użyłam termometra . Nóżki do brzuszka przycisnąć i włożyć termometr nasmarowany oliwka.Tak mi mama poradziła i kupka od razu wyszła. Mówią, że nie powinno się tak robić bo to rozleniwia jelitka i dziecko nie chce samo później robić. U nas 2 razy tak zrobiłam. Później już nie było problemów. Widziałam jak dziecko się męczy i chciałam jak najszybciej mu ulżyć. 

Możesz też codziennie wymasować brzuszek (zgodnie ze wskazówkami zegara) żeby poprawić pracę jelit. 

Jezelinleki doustne ani zadne naturalne metody nie daja rezultatu mozesz podac dziecku czopek najlepiej 1g sobie kup i z tylu na opakowaniu bedzie dawkowajie opisane wedlug wieku i kologramow. Lepiej wziasc pod uwage kilogramy bo jlnie kazde dziecko wazy tyle ile ma miesiecy ;) Na noc warto dac mis jablkowy wtedy tez oddanie stolca powinno byc latwiejsze i duzo nawadniac dziecko ;) 

Na noc nie polecam podawać owoców typu jabłko.Podać świeże,starte jabłuszko we wcześniejszych porach ze względu na to ,że to owoc , który fermentuje więc na noc, nie jest dobrą porą.

Śliwki suszone też mogą pomóc.U nas winogron powoduje rozwolnienie więc też można spróbować.

Najbardziej jednak, według mnie pomoże dopajanie dziecka wodą.Zwykla woda źródlana będzie zbawienna :)

Przy karmieniu piersią, rzadko robione kupki u niemowlaka to przeważnie jest normalne.

10 dni to długo, myślę że nie ma na co czekać i podaj czopek:-) ja swojej podałam w pierwszym bądź drugim miesiącu po 6 dniach od ostatniej kupki... Nie poleca się ich dawać zbyt często bo rozleniwiają jelita. Ale po co dziecko ma się męczyć tak długo.

Możesz wykonać mikrowlewkę doodbytniczą, która powinna przynieść natychmiastowy skutek. 10 dni to jednak długo jak dla 7 miesięcznego dziecka. 

Podałam cwiartke czopka jedynki 45 min temu i narazie nic się nie rusza. Dziecko tylko jest rozdrażnione. Poza tym z 15 min walczyliśmy z włożeniem, bo nie chciała przyjąć 

Ćwiartka to za mało.. Uciskają ją pewnie masy kałowe to się denerwuje, nie dziwię się. 

Z zaparciami trzeba porządnie, bo po takich dawkach to nie ustąpią. 

Marzenka,daj znać czy rzeczywiście kupa była twarda.Mojemu synkowi kp też się zdarzało nie robić kupy nawet 10 dni a mimo to, to nie było zatwardzenie ani zaparcia.Przy kp to normalne.

Pamiętaj o częstym przepajaniu wodą ;)

A może masaż brzuszka tyu zginąć kolanka do brzuszka, nam tak na problemy z brzuszkiem Pani dr. Zaleciła, może to pomoże coś. 

Zrobiła bardzo twarda kupę, ale dopiero po drugim całym czopku glicerynowym. Było jej dosyć sporo.