Dziewczyny pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją. Wczoraj moja córka zwróciła dośc sporą ilość pokarmu, zdarza się jej również ulać przez nosek (raz na dwa np). Dzisiaj poczułam, że z uszka czuję nieprzyjemny zapach. Czy to może być zapalenie uszka? czy to sytuacja związana z jednorazowymi wymiotami? podczas dotyku uszko nie boli, gorączki brak (na szczęście) czy macie doświadczenia w takim temacie? Do pediatry będę dzwoniła jutro, ale do tego czasu trudno będzie nie zwariować,.....
Moja córeczka bardzo ulewała i nigdy nie spotkałam się z sytuacją żeby z ucha było czuć nieprzyjemny zapach. A nic z niego nie wycieka?
Moim zdaniem, jakby dzieciątko miało zapalenie ucha to bardzo by płakało- mam przykład na sobie, oraz na córce koleżanki, bardzo krzyczała, i ciągnęła za ucho, oraz z uszka ciekło. Ale nie ma to jak lekarz! Także szybciutko do lekarza i proszę dać znać co z Niunią :) ♥
Zdrówka!
Mamameg jeśli nie gorączkuje, nie jest to uszko bolesne to raczej nie świadczy o zapaleniu. Ale zapalenia ucha są różne, może być ucha środkowego i zewnętrznego. Środkowego bardzo często przebiega z wysoką gorączka, apatia, wymiotami, bólem. A zewnętrznego łagodniejsze, dotyczy kanału słuchowego na zewnątrz od błony bębenkowej. Ale ten zapach to dziwne, a czysccisz jej uszka czymś?
Może początkowe zapalebie ucha lub nadmiar woskowiny? Dobrze gdyby pediatra zajrzał
Ile córcia ma? Zwykle zapalenie ucha poprzedza jakąś infekcja np katar. Najlepiej jakby pediatra ja zobaczył. Bo woskowina u maluszków nie śmierdzi więc lepiej zobaczyć co się dzieje.
A może jak jej się ulało to po prostu coś pociekło w stronę uszka? Raczej u takich maluszków przy zapaleniu ucha jest ogromny płacz. Ja pamiętam jak mój Staś miał zapalenie uszka to przy dotykaniu bardzo płakał i nie chciał ciągnąć. Ale faktycznie lepiej to skontrolować bo z maleńkim dzieckiem to wszystko trzeba sprawdzać.
Mój Bartuś od urodzenia ulewal strasznie. Gdy miał miesiąc wylądowaliśmy w szpitalu z zapaleniem ucha. Właśnie przez ulewanie . Ale mały strasznie płakał, wrzeszczał i co ważne nie umiał ssac ani piersi ani mleka z butelki. Dla dziecka to jest ogromny ból podczas ssania więc nie chce pić. Musisz obserwować dziecko. My dostaliśmy od razu leki przeciwzapalne i po tygodniu nas wypisali. Pozdrawiam
Ja bym nie denerwowała się na zapas, nerw są złym doradca. Przy najbliższej kąpieli postaraj się wycięcia dokładnie uszko córeczki i obserwuj czy nadal zapach jest taki nieprzyjemny. Bardzo możliwe że przy ulewaniu mleko wpadło do ucha i stad ten zapach. Pozdrawiam
Ja bym nie denerwowała się na zapas, nerw są złym doradca. Przy najbliższej kąpieli postaraj się wyczyscić dokładnie uszko córeczki i obserwuj czy nadal zapach jest taki nieprzyjemny. Bardzo możliwe że przy ulewaniu mleko wpadło do ucha i stad ten zapach. Pozdrawiam
Mamameg spokojnie nie powinno nic złego się dziać. Żeby było zapalenie ucha to dziecko by dało Ci znać płaczem o by na pewno bolało plus pewnie gorączka by wystąpiła
.
Z doświadczenia proponuję przemyć uszko i miejsce za uszkiem. Tam najczesciej zbiera się ulany pokarm. Proszę zwrócić szczególną uwagę na czystość i suchość tego obszaru ciała. Brzydki zapach może wykazywać na drożdżaki. A tę lubią mokre i ciepłe miejsca na skórze. Szybka reakcja powinna zapobiec dalszym problemom.
Posmarowałabym za uszkiem dodatkowo np. Sudocremem- powinien wysuszyć nieco skórę. Małżowine uszną proszę tylko przemywać wacikiem.
Zapalenie ucha, kiedy moje dzieci przechodziły, wiązał się z bólem i wyciekiem z ucha. Nie spotkałam się z brzydki zapachem. Dlatego proszę przemywać, suszyć i jeszcze raz przemywać.
Oczywiście warto to skonsultować z lekarzem.
Pozdrawiam 😉
mamameg z doswiadczenia wiem że gdyby dziecko miało zapalenie ucha to by płakało.natomiast co do zapachu byc może wlało sie troche mleka,kilka dni i zapach może byc wyczuwalny.pewnie skontroluj to.
Myślę że najlepiej jak potwierdzi to lekarz
Konsultowałam prxypadłość u pediatry. Mieliśmy akurat zaległe szczepienie więc nie musiałam jechać specjalnie. Zalecono dicortineff 2x dziennie i dolegliwości ustąpiły
Mamameg ale potwierdzili że to zapalenie czy coś innego?
Jeśli dostali Dicortineff to znaczy, że jakiś stan zapalny zauważył. Bo to jest lek złożony z antybiotykiem i lekiem przeciwzapalnym.
mamameg to jednak to zapalenie ucha...dobrze wiedziec ze gdy wstapi nieprzyjemny zapach moze to oznaczac chorobe
Kverve pierwszy raz słyszę nazwę więc nie wiedziałam bo takich problemów nie mieliśmy