Jak radzić sobie z nawracającym zapaleniem pęcherza w ciąży?
https://lovi.pl/forum/2/zapalenie-pęcherza-a-karmienie
Tutaj masz wątek o zapaleniu pęcherza ale podczas karmienia myślę że znacząco się nie różni od pozostałych
Moja znajoma w ciąży non stop łapała jakieś infekcje i zapalenie pęcherza. Może znacząco się nie różni ale pewnie nie wiadomo czy można brać leki . Ja bym zapytała ginekologa jak sobie z tym radzić
Ja robiłam nasiadowki z rumianku, myłam się rumiankiem, jadłam żurawinę, brałam urosept, urofuragine, brałam ciepłe kąpiele a w ostateczności ginekolog jak byłam w ciąży przepisal mi leki ale to po konsultacjach. Także kochana powiedz o swoim problemie lekarzowi napewno coś poradzi na tą niemiła dolegliwość.
Najlepiej skonsultować ze swoim ginekologiem wtedy on stwierdzi czy wystarcza wlasnie takie sposoby jak nasiadowki i żurawiną czy może trzeba będzie zapisać jakis lek
Już był taki wątek (sama go wznawiałam), generalnie zależy od stopnia zakażenia i co masz w posiewu moczu. Czy jest to lekkie zapalenie, czy np masz glukozę, erytrocyty itp w moczu
Tak jak dziewczyny piszą, doradczo urosept, żurawiną, nasiadówki rumianek czy kora dębu, ale jeżeli jest poważnie to lekarz przepisze Ci antybiotyk doustnie lub dopochwowo lub to i to
Ja robiłam przy pierwszym posiew i wyślą e cola więc antybiotyk i za drugim razem doktor dał odrazu antybiotyk, bo z zakażeniami w ciąży to nie żarty a zuravit profilaktycznie łykam
Ja przed ciąża mialam często zapalenie pęcherza, oczywiście nie obyło się bez Leków, ale w czasie ciąży piłam dużo wody i chyba mnie to trochę uratowało przed takimi dolegliwościami.
Ale magdalena skonsultować się najlepiej że swoim ginekologeim, oczywiście domowe sposoby na pewno Ci nie zaszkodzą.
Miałam posiew moczu w ciąży, bo było podejrzenie zapalenia pęcherza, ale wyszedł ujemny. To była infekcja intymna akurat. A lekarz nie przepisał żadnego antybiotyku? Są takie, które można spokojnie brać w ciąży :)
Ja miałam najpierw jakiś jednodawkowy, jedna saszetka do rozpuszczenia a za drugim razem amotaks
Przede wszystkim pić duże ilości wody, żeby płukać pęcherz. Żurawina profilaktycznie+ można pomyśleć o probiotyku na drogi moczowe. Bardzo dbać o higienę intymną! W razie infekcji nasiadówki z rumianku. Mimo nawracających infekcji w 2 trymestrze, udało mi się 3 trym przeżyć już na spokojnie �
Przyczyny zapalenia pęcherza moczowego po porodzie Kobiety Po porodzie | WP parenting" po porodzie często obawiają się oddawania moczu ze względu na nawroty zapalenia pęcherza moczowego mogą być wywołane zwężeniem cewki moczowej. W takich sytuacjach konieczne jest leczenie operacyjne i usunięcie zwężenia cewki utrudniającego odpływ moczu.
Mi ginekolog przepisała urosept ale ja też jadłam suszona żurawinę
Niestety przed ciążą miałam non stop problemy z pęcherzem, pomógł mi dopiero urovaxom, szczepionka, kuracja trzyiesiace. Obecnie jestem w drugiej ciąży, synek ma 2 lata i odpukać problemy nie wracają, ale piję bardzo dużo wody, poleć suplementację witaminy C i dodatkowo żurawinę suszoną i wodę z żurawiną, sok 100%. Przy nasilonych objawach furagina, ale trzeba przejść całą kurację a nie tylko kilka tabletek i jak jest lepiej to odstawić. Koniecznie cała kuracja, ponieważ przy jej przerwaniu problem będzie wracał .
furagina szybko pomaga jednak z tego co wiem nie można jej stosować w ciąży . Sama w 2 ciąży mialan zapalenie i musiałam ratować się domowymi sposobami
furargina ale najlepiej udaj sie na wizytę do lekarza