Proszę o rady . Od kilku miesięcy sporadycznie wyczuwam u 3 letniego synka zapach acetonu z ust . Syn jest karmiony piersią . Nie wiem czy to może mieć na to wpływ ...
Wyczytałam dziś ,że może być powodem tego cukrzyca.
Jestem załamana .
Nie zaobserwowałam u synka spadku masy ciała , nie wydaje się przemęczony . Lubi jeść , waży 20 kg .
Obecnie ciężko jest dostać się na badania krwi , szczególnie tu gdzie mieszkam .
Pytanie do Was dziewczyny : czy zdarzyło Wam się to u dzieci karmionych piersią? Czy to jednak jest coś poważnego ?
A dzwoniłas do pediatry? Zadzwoń i opowiedz w czym problem. Da skierowanie na pilne badania i szybko się dostaniecie u nas tak właśnie teraz funkcjonują laboratoria. Nie martw się na zapas, zrób badania i będziesz widziała co się dzieje :)
Myślę że to nie jest nic bardzo poważnego aczkolwiek też czytałam że to może sugerować zaburzenia pracy trzustki. Sprawdź poziom witaminy d. I zrób morfologie z rozmazem i oczywiście skonsultuj to z pediatra.
Ja również zwróciłabym się do pediatry. My mamy taką przypadłość u córki ze jak z ust wydobywa się nie przyjemny zapach to oznacza to od razu angine i faktycznie kilka dni później musimy włączyć antybiotyk.
Taki zapach nie musi świadczyć o cukrzycy, najczęściej pierwszymi jej objawami jest częste oddawanie duzej ilości moczu i wzmożone pragnienie. Zauważyłaś u niego któryś z tych objawów? U Was w rodzinie ktoś ma cukrzycę? Bo u takich małych dzieci jeśli jest cukrzyca to najczęściej genetyczna.
Zobacz też czy z ząbkami się nic nie dzieje, może ma próchnice i od tego taki zapach?
Hej kochana dawno Cię nie było , pierwsze słyszę . Może masz możliwość zrobienia badań prywatnie . Dziewczyny dobrze mówią warto zadzwonić do pediatry . Ile ma że tyle waży ?
Dużo pracy miałam ostatnio i szkole zaczynam niedługo więc ciągle w biegu ...
Co tam u Ciebie ?
Dziewczyny mały skończy 3 lata we wrześniu , jest dużym dzieckiem . 4,5 na starcie .
Ciągle o tym myślę bo właśnie tylko ta waga jego by była objawem . Piję dużo tylko że tak jest od zawsze . Nie wstaje w nocy na siku i nie pije wody w nocy .Karmie go cycem tylko wieczorem i nad ranem . Plus raz w nocy ale nie codziennie. Zaczęłam czuć ten zapach koło lutego .
Z lekarzem mam problem bo nie mieszkam w Pl :((
Obecnie u nas wszystko przez telefon .Zamówię paski do moczu . Sprawdzę poziom glukozy .
W przyszłym tygodniu zadzwonię do przychodni i zapytam czy synka wyślą na badanie krwi ...
Mam nadzieję że uda mi się bo u nas z tym jest tragedia:((
Cukrzycę miała moja babcia i jej córka ma czyli siostra mojej mamy .
W mojej mamy rodzinie dalszej też parę osób ma.
Zęby sprawdzałam i nic się nie dzieje . Będę kontrolować .
Dziubus co do wagi to mam u znajomych taki przypadek, dziecko 2 letnie waży 26 kg. Więc jeżeli twój 3 latek waży 20 to sama widzisz, nie jest aż tak źle. Tym bardziej, że od początku był dużym dzieckiem :)
Ja bym się próbowała dostać się najpierw do lekarza rodzinnego. Sam mam cukrzycę ciążową i codziennie muszę badać sobie mocz (w domu takimi paskami które przepisał mi diabetolog) czy nie ma w nich wlansie ciał ketonowych. Zapach acetonu często o tym świadczy więc nie czekała bym tylko do lekarza odrazu.
Jeśli masz tak poważne obawy to skonsultuj to z lekarzem. Jeśli nawet masz problem by się dostać to są jeszcze tele porady i jak lekarz uzna że Twoje podejrzenia są zasadne napewno zleci badania.
Ja bym skonsultowała to z lekarzem pediatra, powiedz mu o tym że niepokoi Cie nieprzyjemny zapach z ust by może skoeruje Cie na dalszą konsultację i badania
Zdecydowanie skonsultowalabym sie z pediatrą, mysle że warto zrobic badanie poziomu glukozy na czczo. Wolę sprawdzić każdą ewentualność niz potem sobie coś zarzucać....
Dziubus zamów ten glukometr ale najbardziej miarodajne są badania z krwi. Myślę że nie powinno być z tym problemu. U nas w szpitalu akurat laboratorium działa normalnie.
Dziubus badania glukometrem nie są miarodajne, wiem że to jakaś alternatywa i przynajmniej mozesz wyrywkowo pomierzyć cukier zanim udasz się do laboratorium. Najpierw jednak zadzwoniłabym do pediatry.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.